Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Administrativne_Pravo.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
578.56 Кб
Скачать

3. Адміністративне право, як юридична наука і навчальна дисципліна.

АП - це галузева юр. наука, сукупність знань, наук. поглядів, концепцій про систему галузі права, яке регулює відносини, які виникають в результаті здійснення викон. влади, надання її органами управ. послуг, а також відповідальності за адмін. правопорушення.

АП як навч. дисципліна - це систематизовані відповідно до типової програми знання щодо предмета регулювання норм цієї галузі права, їх особливостей, встановленого порядку управління в різних галузях викон. влади, реалізації при цьому прав і свобод громадян та відповідальності в сфері держ. управління.

Навчальна дисципліна "АП" складається із заг. та особ. частин. В заг. частині розглядаються теми, що розкривають предмет, систему і завдання курсу "АП", правовий статус суб'єктів адміністративно-правових відносин, особливості адміністративно-правових норм і правовідносин, форми і методи здійснення держ. викон. влади, забезпечення законності в держ. управлінні.

В особ. частині розглядаються теми стосовно адміністративно-правового регулювання управління в окремих галузях: економіці, науці, культурі, освіті, зовнішньополітичній діяльності, в галузі оборони і внутрішніх справ тощо.

 

4. Співвідношення адміністративного права та державного управління.

 Державне управління - вид діяльності держави, що полягає у здійсненні нею управлінського, тобто організуючого впливу на ті сфери і галузі суспільного життя, які вимагають певного втручання держави шляхом використання повноважень виконавчої впади. В той же час державне управління здійснюється і за межами функціонування виконавчої влади, наприклад, на рівні державних підприємств, установ і організацій. Тісні взаємозв'язки виконавчої влади й державного управління як різновиду соціального управління поєднує в одне ціле й таке явище, як адміністративне право, оскільки його формування як самостійної галузі права традиційно пов'язується з державним управлінням. Адміністративне право виступає необхідним і важливим інструментом управління соціальними процесами в суспільстві.

Адміністративне право розглядається як сукупність правових норм, які регулюють суспільні відносини в сфері державного управління. Його основу становить адміністративне законодавство, що є складовою частиною (елементом) усього законодавства України.

Система державного управління - складне поняття, зміст якого охоплює такі складові елементи: 

а) суб'єкти управління, тобто органи виконавчої влади;

б) об'єкти управління, тобто сфери та галузі суспільного життя, що перебувають під організуючим впливом держави;

в) управлінська діяльність (процес), тобто певного роду суспільні відносини, через які реалізуються численні прямі та зворотні зв'язки між суб'єктами і об'єктами управління.

Система адміністративного права - це внутрішня будова галузі, що відображає послідовне розміщення елементів - інститутів і норм, що утворять її, їхня єдність і структурний взаємозв'язок.

 

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]