Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТУДЕНТСЬКА НАУКОВА РОБОТА.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
566.78 Кб
Скачать

Загальні вимоги до оформлення наукової роботи

Основні вимоги до оформлення наукових робіт розроблені ВАК України, а отже є обов’язковими для наукових робіт усіх видів і з усіх напрямів. Якість наукової роботи оцінюється не лише за ґатунком змісту, а й за рівнем виконання вимог ВАК України до оформлення робіт.

Наукову роботу друкують за допомогою комп’ютера з використанням текстового редактора Word (розмір шрифту 14 Times New Roman) із полуторним міжрядковим інтервалом. Текст друкується на одній стороні аркуша білого паперу формату А4 (210x297 мм) і має містити 29-30 рядків на сторінці. Орієнтація сторінки – книжна. Перенесення слів не допускаються.

Текст роботи необхідно друкувати, залишаючи береги таких розмірів: лівий – 35 мм, правий – 13 мм, верхній – 20 мм, нижній – 20 мм. Абзац становить 10 мм.

Шрифт друку повинен бути чітким, стрічка – чорного кольору середньої жирності. Щільність тексту роботи повинна бути однаковою.

Друкарські помилки, описки і графічні неточності, які виявилися у процесі написання роботи, можна виправляти підчищенням або зафарбуванням білою фарбою і нанесенням на тому ж місці або між рядками виправленого тексту (фрагменту малюнка) машинописним способом. Допускається наявність не більше двох виправлень на одній сторінці.

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, пунктів, малюнків, таблиць подають арабськими цифрами без знака №. Першою сторінкою роботи є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок. На титульному аркуші номер сторінки не ставлять, на наступних сторінках номер проставляють у правому верхньому куті сторінки без крапки в кінці.

Обсяг роботи залежить від її типу. Обсяг кваліфікаційної роботи – від 30 до 40 сторінок тексту, список використаних джерел має налічувати не менше 30 позицій. Обсяг дипломної роботи – від 40 до 50 сторінок тексту, список використаних джерел – не менше 40 позицій. Обсяг магістерської роботи становить від 60 до 70 сторінок тексту, список використаних джерел – не менше 60 позицій. У вказану кількість сторінок не враховуються сторінки, на яких знаходяться список використаних джерел, список джерел фактичного матеріалу і додатки.

Структура роботи

Студентська наукова робота складається з таких основних елементів:

  1. титульний аркуш;

  2. зміст;

  3. перелік умовних позначень (при необхідності);

  4. вступ;

  5. розділи основної частини з висновками до кожного;

  6. загальні висновки;

  7. список використаних джерел;

  8. список джерел фактичного матеріалу (для реферативно-емпіричних робіт);

  9. додатки (при необхідності).

Кожний із цих елементів починається з нової сторінки. Усі назви структурних частин не нумерують і друкують ВЕЛИКИМИ ЖИРНИМИ літерами відцентровано:

НЕПРАВИЛЬНО:

1. Вступ

ПРАВИЛЬНО:

ВСТУП

ПРАВИЛЬНО:

Титульний аркуш

Титульний аркуш студентської наукової роботи друкується двома мовами: перший – українською, другий – мовою спеціальності (англійською або німецькою) і містить:

  • найменування вищого навчального закладу, факультету та кафедри, де виконане дослідження;

  • прізвище, ім’я та по батькові автора;

  • назву роботи із зазначенням її типу (кваліфікаційна, дипломна, магістерська робота);

  • номер та назву спеціальності;

  • науковий ступінь, вчене звання, прізвище та ініціали наукового керівника;

  • місто і рік.

Зразки оформлення титульних аркушів усіх типів робіт подані у Додатках 1-5. Формулювання теми роботи іноземною мовою має бути здійсненим фахівцем з цієї мови. Якщо тема роботи розташовується на декількох рядках, вони мають бути структуровані за змістом, наприклад:

НЕПРАВИЛЬНО:

МЕТАФОРА В ОЦІННОМУ

ВИСЛОВЛЮВАННІ: ЛІНГВОПРАГМАТИЧНИЙ

АНАЛІЗ (на матеріалі сучасної

англійської мови)

ПРАВИЛЬНО:

МЕТАФОРА В ОЦІННОМУ ВИСЛОВЛЮВАННІ: ЛІНГВОПРАГМАТИЧНИЙ АНАЛІЗ

(на матеріалі сучасної англійської мови)

ПРИМІТКА 1. Назва робота подається ВЕЛИКИМИ ЖИРНИМИ літерами. Якщо в назві наявна інформація про матеріал дослідження, вона подається у круглих дужках маленькими жирними літерами.

ПРИМІТКА 2. Номер на титульному аркуші не ставиться. Хоча титульних аркушів два, у загальній нумерації сторінок вони рахуються як один, отже наступна за титульними аркушами сторінка зі змістом має другий номер. Для того, щоб Word правильно пронумерував сторінки роботи, рекомендується винести один із титульних аркушів в окремий файл.