Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сучкова Ірина Словник з мови.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
47.1 Кб
Скачать

Слова, на використання ненаголошених голосних та спрощення в групах приголосних.

Анаеробне дихання (також бродіння або квашення) — окислення молекул для отримання енергії за відсутності кисню. Ці процеси вимагають наявності іншого акцептора електронів замість кисню.

Анаеро́би — організми, здатні жити без атмосферного кисню, за рахунок так званого анаеробного дихання.До них належать деякі види бактерій, дріжджів, найпростіших, червів.

Вегетативне розмноження — тип безстатевого розмноження, при якому з частини материнського організму утворюються ідентичні йому за своїми спадковими ознаками нові особини. Іншими словами, це відтворення цілого організму з його вегетативних частин. Воно ґрунтується на здатності організмів відновлювати відсутні частини тіла — регенерації.

Регенерація (рос. регенерация, англ. regeneration, нім. Regeneration f, Regenerierung f) – відновлення цінних вихідних властивостей матеріалів або речовин після їх використання для повторного застосування, напр., відновлення властивостей відпрацьованої формувальної суміші в ливарному виробництві, очищення відпрацьованого мастила, перетворення зношених ґумових виробів у пластичну масу (регенерат) і т.д.

Заплі́днення (сингамія) — процес злиття чоловічої та жіночої статевих клітин (гамет) рослинних і тваринних організмів, що лежить в основі статевого розмноження. Внаслідок запліднення утворюється зигота, яка дає початок новому організмові.

Лейкоз (від грец. λευκός — білий) — злоякісне захворювання системи крові, яке характеризується переважанням процесів розмноження клітин кісткового мозку, а іноді появою патологічних вогнищ кровотворення у інших органах. Лейкози за своїм походженням близькі до пухлин.

Мейоз (або редукційний поділ) — особливий вид поділу еукаріотичних клітин, характерний тільки статевим клітинам (не соматичним), унаслідок якого хромосомний набір зменшується вдвічі, клітини переходять з диплоїдного стану в гаплоїдний.

Нейрон (від дав.-гр. νερον — волокно, нерв) — електрично збудлива клітина, що обробляє та передає інформацію у вигляді електричного або хімічного сигналу.

Редуценти-організми, що отримують необхідні для життєдіяльності речовини за рахунок руйнування залишків мертвих рослин і тварин, що приходить в занепад, абсорбуючи розчинні органічні сполуки.

Зерно— термін, що як правило позначає ядро (плід, сім'я) будь-якої зернової культури, зазвичай хлібної зернової культури.

Слова,що стосуються використання апострофа.

Дроб'янки - живі організми. До дроб'янок належать бактерії.Бактерії можна побачити тільки під мікроскопом. їх ще називають мікроби, або мікроорганізми. Мікро в перекладі з грецької означає малий.

Здоров'я — стан живого організму, при якому організм у цілому і всі органи здатні виконувати свої життєві функції.

Кон'югація (лат. conjugatio — сполучення) - статевий спосіб розмноження прокаріотів. У деяких одноклітинних і багатоклітинних існує форма статевого розмноження кон'югація, особливістю якої є відсутність гамет.

Кров'яний тиск — тиск, який кров надає на стінки кровоносних судин, або, іншими словами, перевищення тиску рідини в кровоносній системі над атмосферним тиском. Це один з найважливіших параметрів, що характеризують роботу кровоносної системи.

Тромбоци́ти — кров'яні пластинки. Це — без'ядерні елементи крові, що мають неправильну округлу форму й утворюються в червоному кістковому мозку.

М'язова система, мускульна система, сукупність скоротних елементів, м'язових кліток, об'єднаних зазвичай у тварин і людини в м'язи і зв'язаних між собою сполучною тканиною.

Махове пір'я — довге жорстке симетрично розташоване пір'я крил та хвоста птахів. Головною функцією цього пір'я є утворення підйомної сили та тяги, надаючи таким чином здатність птахів до польоту. Махове пір'я деяких птахів також виконує й інші функції, зазвичай пов'язані із статевою поведінкою або харчуванням.

Па́м'ять - психічний процес, який полягає в закріпленні, збереженні та наступному відтворенні минулого досвіду, що дає можливість його повторного застосування в життєдіяльності людини.

Зв'язки з громадськістю англ. public relations, PR — мистецтво досягнення взаємопорозуміння та згоди між людьми, соціальними групами, класами, націями, державами на основі цілеспрямованого формування громадської думки та управління нею.

П'явки (Hirudinea) — клас безхребетних тварин типу Кільчасті черви. Мають тіло завдовжки до приблизно 20 см, воно поділяється на 34 сегменти. Існують прісноводні, морські та сухопутні види п'явок.