Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основна частина.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
29.24 Кб
Скачать

2. Машинне доїння

При машинному доїння створюються найбільш сприятливі фізіологічні умови для виведення молока з вимені: машиною одночасно видоюють всі чотири частки вимені.

На фермах з прив'язним утриманням корів доять у стійлах корівниках, застосовуючи доїльні установки з молокопроводом типу АДМ-8 або переносні відра АД-100а, ДАС-2Б. При використанні установок з молокопроводом навантаження на одного оператора може бути доведена до 50 корів.

На фермах з безприв'язно-боксовим і безприв'язне утримання на глибокій підстилці корів доять на установках верстатного типу з нижнім розташуванням молокопровода. Для доїння корів на цих установках на фермах обладнують спеціальні доїльні зали (рисунок 1), які можуть бути самостійними спорудами, пов'язаними з приміщень для утримання корів, або знаходяться під одним дахом з ними. При доїльних залах влаштовують преддоільние майданчика, розміри яких залежать від поголів'я однієї секції (з розрахунку 2,5-3 м 2) на одну голову.

Якщо в корівниках немає придатних приміщень, то необхідно будівництво нової доїльної майданчика. Її розміри визначаються в залежності від числа дійних корів і тривалості доїння [11].

Для досягнення безперервності процесу доїння і більш повного видоювання на сучасних установках можливий механізований масаж вимені з електронним управлінням.

Нервові рецептори шкіри вимені дратуються через тактильні впливу, тобто при видоювання перший струменів на початку процесу, пробного доїння, миття вимені, ручного масажу, приєднання склянок і при пульсації сосковой гуми під час доїння. Для досягнення оптимальної стимуляції необхідна тривалість певної комбінації попередніх операцій протягом не менше 60 секунд. Тому що всі ці операції є ручними, потрібно скорочення їх за часом для досягнення високої продуктивності праці доярів при автоматизованих доїльних процесах. Виникає таким чином дефіцит стимуляції може бути компенсований тільки підвищенням стимулюючого впливу пульсуючої сосковой гуми і функція подразника передається на машину. Це відбувається при застосуванні способу Імпульсу АПФ (АПФ - альтернативне підвищення частоти пульсації). Завдяки інтервального підвищення частоти пульсації сосковой гуми до 200 подвійних тактів в хвилину протягом всього процесу доїння, досягається інтенсивне роздратування рецепторів [1].

Цей спосіб дозволяє з найменшими витратами технічними розподілити тактильні подразнення на весь час доїння і зробити абсолютно непотрібною ручну стимуляцію на початку доїння. При застосуванні способу АПФ досягається значне збільшення надоїв молока у корів, в порівнянні з доїльними установками без машинного чи без достатньої ручної стимуляції. Результати досліджень підтверджуються на практиці збільшенням надоїв на 5 - 8%.

За останній час на ринку з'явилося безліч сучасно економічного обладнання для доїння корів. Прикладом може служити доїльний апарат МілкМастер компанії ДеЛаваль. Застосовується при прив'язному утриманні. Основа конструкції враховує потреби, як корови, так і дояра.

Доїнням управляє потік молока, що надходить від корови. Всі корови відрізняються один від одного. Вони вимагають індивідуального підходу. МілкМастер починає працювати на фазі низького рівня вакууму зі зворотним пульсацією. Це м'яко стимулює початок молоковіддачі корови. Як тільки почав надходити потік молока, апарат переходить в режим головної фази доїння з нормальним рівнем вакууму і пульсацій, щоб процес доїння пройшов якомога швидше і ефективніше. На дисплеї МілкМастера висвічуються показники надою молока, швидкості молоко-потоку або часу доїння. Чотири індикаторні лампочки показують індивідуальну фазу доїння. Червона лампочка на верхній кришці апарату починає блимати, як тільки доїння корови завершилося. Інформація про надій молока і рівні потоку робить процес управління стадом більш прогресивним. Несподіване падіння надою може стати першим сигналом початку полювання або симптомом захворювання. Інформація, прочитується з індикатору надоїв - це дієвий інструмент для відстеження ефективності зміни раціону годівлі на початку лактації [7].

Пристрій автоматичного від'єднання доїльного апарату полегшує процес доїння. Цим пристроєм управляє МілкМастер. Червона лампочка починає блимати, як тільки доїльний апарат від'єднався від вимені.