Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глава 1.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
77.72 Кб
Скачать

Глава 1. Дитячо-батьківські відносини та їх вплив на особистість дитини

1. Особистість молодшого школяра

2. Сімейні відносини як показник формування особистості дитини

2.1 Поняття сім'ї та сімейних відносин

2.2 Типи сімейних взаємин

2.3 Роль сім'ї у вихованні особистості дитини

3. Порушення дитячо-батьківських відносин. Вплив на особистість дитини

3.1 Негативний вплив внутрішньосімейних стосунків на особистість дитини

Глава 2. Дослідження дитячо-батьківських відносин за допомогою різних методик

1. Методики дослідження дитячо-батьківських відносин

1.1 Метод «Колірна соціометрія»

1.2 Анкета дослідження особливостей емоційної сторони дитячо-батьківської взаємодії

1.3 Методика «Малюнок сім'ї»

1.4 Методика діагностики батьківського ставлення А.Я. Варга, В.В. Столина

2. Результати проведеного дослідження

2.1 Методика «Малюнок сім'ї»

2.2 Методика діагностики батьківського ставлення а.Я. Варга, в.В. Столина

Висновок

Список літератури

Додаток

Введення

Особлива роль у розвитку дитини і його емоційної і особистісної сфери, традиційно відводиться фактору взаємодії батьків і дитини, як на ранніх, так і на більш пізніх етапах розвитку. У процесі постійного контакту з дитиною, батьки допомагають регулювати і упорядковувати його афективні взаємини з навколишнім світом, освоювати різноманітні психотехнічні прийоми афективної організації його поведінки, стабілізації афективних процесів. Порушення внутрішньосімейних відносин може призводити до різних порушень психічного розвитку.

Найбільш чутливими до впливу сімейного неблагополуччя виявляються стрижневі освіти особистості дитини - його уявлення про себе, самоставлення, самооцінка, образ себе. Оскільки повнота задоволення потреб дитини залежить від батьків, то його уявлення про себе і образ себе у значній мірі пов'язані з ставленням батьків до дитини, їх сприйняттям і розумінням дитини, з характером батьківських установок і якості прихильності як батьків до дитини, так і дитини до батьків .

Дитина виросте, а сформовані в нього якості особистості, духовно - моральні цінності, норми моралі залишаться. Саме ними буде керуватися доросла людина, проходячи свій життєвий шлях, роблячи часом нелегкий вибір. Враження, отримані в дитинстві, часом визначають подальшу роботу людину, його життєвий уклад. Адже сім'я передає і культурні традиції, і досвід попередників, який складався протягом багатьох років, і закладає дитині модель поведінки на все його подальше життя. Людина може давно забути якісь свої дитячі переживання, але вони, залишившись в області підсвідомості, можуть нагадати про себе.

Актуальність даної роботи визначає складна ситуація в сучасному суспільстві, яке аж ніяк не ідеально. У світі багато жорстокості, зла, байдужості людей до оточуючих, а часом навіть до своїх рідних і близьким. Злочинність зростає з кожним днем. І все це, найчастіше, результат неправильного виховання, результат насильства в сім'ї, результат прояву агресії батьків по відношенню до дітей, або просто байдужість.

Дитина, яка виросла в неповноцінною сім'ї, з недостатньою увагою до себе з боку батьків, в родині, в сім'ї з явно вираженою антипатією до дитини, виростає соціально дезадаптована особистість. Часто такі діти замикаються в собі, не можуть долати перешкоди, що виникають на їхньому життєвому шляху, і навіть стають агресивними. Такі діти можуть відставати у розвитку, у них можуть з'являтися психічні відхилення. А це заважає вести повноцінний спосіб життя. Завдання будь-якого «здорового» суспільства - не тільки запобігти наслідки такого виховання, але й виключити причини його появи.

Завдяки своїм особливостям сім'я як мала група створює своїм членам такі умови для емоційних проявів і задоволення емоційних потреб, які допомагають людині відчувати свою приналежність до суспільства, підсилюють відчуття його безпеки і спокою, викликають бажання надавати допомогу і підтримку іншим людям.

Об'єктом дослідження є відносини (і їх типи) в сім'ях молодших школярів. А також, особистість молодшого школяра в сім'ї.

Предмет дослідження: процес формування особистості молодшого школяра в сім'ї та вплив всередині сімейних відносин на особистість дитини.

Гіпотеза: атмосфера сімейних відносин є вирішальним чинником становлення особистості дитини. Від відношення до дитини батьків та інших членів сім'ї, від задоволення його психічних потреб багато в чому залежить подальший розвиток дитини, її ставлення до себе, до своєї родини і до оточуючих людей.

Мета роботи: вивчення міжособистісних відносин у сім'ях; яким чином позиції батьків впливають на формування особистості дитини.

Відповідно з позначеними вище проблемою, об'єктом, предметом дослідження і гіпотезою, в роботі були поставлені і вирішувались наступні завдання:

-Вивчити літературу, видану раніше з даної тематики;

-Визначити основні поняття, необхідні для даного дослідження;

-Вивчити типи сімейних взаємин і їх вплив на формування особистості молодших школярів;

-Підібрати комплекс методик, вивчити їх;

-Провести експериментальне дослідження з виявлення залежності особистості дитини від умов внутрісімейного виховання.

Проблеми сім'ї та її вплив на дитину хвилювали людей вже з давніх часів. У творах великих мислителів минулого: Платона, Аристотеля, Я.А. Каменського, Ж.-Ж. Руссо - ми знаходимо їх ставлення до родини як фактору виховання і впливу її на розвиток дитини; оцінку ролі сім'ї у становленні як особистості і подальшого життя кожної людини. У Росії вивченням цієї проблеми займалися такі видатні вчені як Н.І. Новиков, О.М. Радищев, В.Ф. Одоєвський, А.І. Герцен, Н.І. Пирогов, Н.А. Добролюбов, К.Д. Ушинський, Л.М. Толстой, А.С. Макаренко, В.А. Сухомлинський. У нашій країні відомі дослідники особливостей формування особистості дитини-М.І. Буянов, Д.М. Добрович, С.В. Ковальов, Н.В Бондаренко, І. В. Гребенников, В. Я. Титаренко.

Дана робота складається з вступу, двох частин (теоретичної і практичної), висновків, списку літератури, додатків.