Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
400.9 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Принципи раціоналізації процесів.

  2. Види виробничих процесів.

  3. Організація виробничих процесів у просторі.

  4. Організація виробничих процесів у часі.

  5. Принципи організації виробничих процесів.

  6. Типи організації виробництва та їх характеристика.

  7. Форми організації виробництва.

  8. Особливості організації основного виробництва в машинобудуванні.

  9. Сутність поняття “виробничий процес” і “виробничий цикл”.

  10. Визначення тривалості виробничого циклу при різних сполученнях операцій.

Тема 12. Організація комплексного обслуговування виробництва

В цій темі розглядаються питання організації комплексного обслуговування виробництва.

Система матеріально – технічного обслуговування займається питаннями постачання матеріальними і технічними ресурсами виробництва, її служби виконують наступні функції: нормування та планування забезпечення виробництва ресурсами; управління запасами; забезпечення робочих місць ресурсами; управління ефективним використанням ресурсів.

Енергетичне господарство підприємства створюється для безперебійного постачання виробництва всіма видами енергії. Основна задача його – вибрати найбільш економічні енергоресурси і підвищувати ефективність його функціонування.

Інструментальне господарство підприємства забезпечує безперебійну роботу цехів та інших місць за рахунок постачання високоякісної технологічної оснастки чи власного її виготовлення. Організація робіт по інструментальному забезпеченню виробництва містить цілий комплекс робіт: технологічний контроль конструкторської документації; типізацію технологічних процесів; уніфікацію оснастки; розрахунок потреби в різних видах інструментів і оснастки; проектування та вироблення спеціальної оснастки та ін.

Ремонтне господарство підприємства являє собою сукупність відділів і виробничих підрозділів, зайнятих аналізом технічного стану технологічного обладнання, наглядом за його станом, технологічним обслуговуванням, ремонтом та розробкою заходів по заміні зношеного обладнання на більш прогресивне і поліпшенням його використання.

Організація ремонтного господарства крупного підприємства включає виконання комплексу робіт: аналіз технологічного обладнання по різних показниках; розробка пропозицій щодо поліпшення використання обладнання, розробка норм потреби в обладнанні для заміни; розрахунок потреби в трудових ресурсах для ремонтного господарства; розрахунок показників планово – запобіжного ремонту обладнання та ін.

Транспортне господарство зв’язує матеріальні потоки. На підприємстві використовуються різні види транспортних засобів. Організація транспортного господарства підприємства включає виконання наступних робіт: стратегічне планування оновлення транспортних засобів; аналіз виробничої структури підприємства; аналіз ефективності використання транспортних засобів; вибір транспортних засобів; розрахунок норм і нормативів витрати (потреби) в матеріальних ресурсах на ремонтно-експлуатаційні потреби транспортного господарства; оперативно – календарне планування та ін.

Складське господарство підприємства виконує функції по зберіганню, обліку і контролю руху матеріально – технічних ресурсів, що поступають на підприємство, та готової продукції. Організація складського господарства включає наступні роботи: аналіз виробничої структури підприємства щодо прямоточності, пропорційності, безперервності і ритмічності виробничих процесів; визначення номенклатури і типу складських приміщень; розробка схем розміщення нових складських приміщень, їх проектування, будівництво, організація обліку і контролю руху матеріальних потоків через склади та ін. [2 c.147-155, 6 c.345-396, 3 c.345-396]

ЗНАННЯ: теорії і сутності організації комплексного обслуговування виробництва: матеріально – технічного забезпечення енергетичного, інструментального, ремонтного, транспортного і складського господарства.

ВМІННЯ: скласти план з кожного виду обслуговування виробництва; визначити норми і нормативи; розрахувати ефективність обслуговування виробництва; спроектувати транспортні вантажопотоки; розміщення складів; вести облік і контроль ресурсів.