Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
400.9 Кб
Скачать

Тема 4. Кадри підприємства, мотивація оплати праці

В цій темі необхідно вивчити кадровий склад трудових ресурсів підприємства, кількісну характеристику персоналу. При вивченні цього питання звернути увагу на показники, що вимірюють кількісну характеристику трудових ресурсів: чисельність, відповідно до списку працівників підприємства, явочна чисельність, середньо облікова чисельність працівників. Трудові ресурси мають і якісну характеристику. Вона визначається ступенем професійної і кваліфікаційної придатності працівників. На сьогоднішній день відсутнє єдине поняття якості роботи і якісної складової трудового потенціалу робочої сили. У результаті дискусій визначилися характеристики, що визначають якість роботи:

  • економічні (складність праці, кваліфікація працівника, галузева приналежність, умови праці, виробничий стаж);

  • особисті (дисциплінованість, наявність звичок, сумлінність, оперативність, творча активність) ;

  • організаційно-технічні (привабливість праці, насиченість оснащенням, рівень технологічної організації виробництва , раціональна організація праці);

  • соціально-культурні (колективізм, соціальна активність, загальнокультурний і моральний розвиток).

У залежності від виконуваних функцій, працівники виробничого підприємства поділяються на кілька категорій і груп: промислово-виробничий персонал; непромисловий персонал, а також на групи – робітники та службовці. У цій темі необхідно ознайомитися зі структурою кожної групи. Ефективність використання трудових ресурсів підприємства характеризується на рівні підприємства показниками: кількістю виробленої продукції і трудомісткістю.

Кожного працівника для виконання роботи необхідно стимулювати. Як показує практика найбільш ефективними стимулюючими факторами є відповідність виконуваної роботи потребам людини у визнанні її особливості і можливості самовираження. Подібні настрої працівників змушують керівників підприємств надавати великого значення мотивації роботи. Головні важелі мотивації - стимули і мотиви.

Також у цій темі рекомендується ознайомитися з найбільш розповсюдженою за кордоном класифікацією потреб (ієрархія потреб за А. Маслоу). Відповідно до теорії Маслоу п'ять наведених основних типів потреб людей визначають поводження людини, при цьому потреби більш високого рівня не мотивують його поводження, якщо хоча б частково не задоволені потреби нижнього рівня.

Робітника за роботу потрібно винагороджувати і стимулювати. З цією метою на підприємстві повинна розроблятися раціональна система організації оплати роботи, що включає елементи:

  • формування оплати роботи;

  • нормування праці;

  • установлення тарифної системи;

  • визначення форми і системи заробітної плати.

При вивченні елементів системи потрібно звернути увагу на: структуру фонду оплати праці, тарифну систему, форми і системи оплати праці, а також умови застосування погодинної і відрядної оплати роботи.[2, c.44-59, 9, c.75-89, 5 c. 120-152]

ЗНАННЯ: якісних характеристик трудових ресурсів; категорії і груп працівників виробничого підприємства; головних важелів мотивації; структури й елементів раціональної організації оплати роботи.

УМІННЯ: визначити якісну характеристику працівника у відповідності з категорією і функціональними обов'язками; знайти напрямок винагороди і стимулювання працівників; розробити на своєму підприємстві раціональну систему оплати праці.