Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
New Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
647.68 Кб
Скачать

67.Визначте напрями (схеми) кредитної підтримки виробників сільськогосподарської продукції.

В останні роки питанню державної фінансової підтримки сільськогосподарських товаровиробників було приділено велику увагу, тому що від правильного його вирішення залежить захищеність життєвих інтересів селян, аграрної галузі, продовольча безпека держави.

Законодавством України передбачено видатки на фінансування бюджетних програм, спрямованих на підтримку виробництва сільськогосподарської продукції, зокрема: фінансова підтримка продукції рослинництва та тваринництва; надання кредитів фермерським господарствам; здійснення фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу через механізм здешевлення короткострокових і довгострокових кредитів; погашення заборгованості із закупівлі сільськогосподарської продукції; формування державного продовольчого резерву Аграрним фондом; забезпечення діяльності Аграрного фонду; селекція в тваринництві, рослинництві, рибному господарстві; придбання сільськогосподарської техніки на умовах фінансового лізингу та заходи по операціях фінансового лізингу тощо.

Кредитна підтримка полягає у субсидуванні частини плати (процентів) за використання кредитів, наданих банками в національній та іноземній валюті. Кредитна субсидія надається на конкурсній основі підприємствам агропромислового комплексу за кредитами, залученими у поточному році, та перехідними кредитами, залученими у попередні роки. Субсидуванню підлягає частина плати (процентів) за кредитом, основна сума якого використовується за цільовим призначенням на потреби виробництва (на розвиток агропромислового комплексу). Кредитна субсидія надається у порядку та розмірі визначених Кабінетом Міністрів України, надається позичальнику щомісяця виходячи з суми фактично сплачених відсотків за відповідний період.

Кредитна субсидія здійснюється на конкурсних засадах у розмірі не менш як 90 відсотків банківських відсотків (процентів), за якими отримані кредити в національній та іноземній валюті на будівництво оптових ринків сільськогосподарської продукції, виробничих приміщень, тваринницьких і птахівничих комплексів, а також на будівництво сховищ для зберігання зерна, овочів та фруктів.

Бюджетна дотація надається з метою підтримки рівня платоспроможного попиту українських споживачів с/г продукції та запобігання виникненню збитковості українських виробників цієї продукції.

З метою підвищення результативності державної підтримки сільського господарства здійснюються заходи у таких напрямках:

  • субсидування сільськогосподарського виробництво в межах спеціально розроблених державних цільових програм;

  • забезпечення та законодавчого закріплення пільгових умов оподаткування, кредитування й страхування пріоритетних напрямів розвитку галузі й організаційно-правових форм ефективного господарювання;

  • зосередження та спрямовування фінансової допомоги на первинну ланку виробництва – безпосередніх виробників сільськогосподарської продукції;

  • забезпечення розширення обсягів державного замовлення на сільськогосподарську продукцію;

  • гарантування екологічної та технологічної безпеки виробничих процесів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]