Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2_Глобальний інформаційний простір1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
231.42 Кб
Скачать

1) У місячний строк:

а) внести у зв'язку із впровадженням в Україні цифрових стандартів телерадіомовлення Раді національної безпеки і оборони України пропозиції щодо органу управління відповідними установами та підприємствами галузі зв'язку;

б) затвердити Державну програму впровадження цифрового телерадіомовлення, в якій передбачити, зокрема, не менше одного частотного покриття за рахунок державних передавальних засобів, забезпечення державної підтримки населення під час впровадження цифрового телерадіомовлення;

В Україні 30 листопада 2006 р. Схвалена концепція Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення.

А 26 листопада 2008 р. ДЕРЖАВНА ПРОГРАМА впровадження цифрового телерадіомовлення. Орієнтовний обсяг фінансування Програми становить 4300,8 млн. гривень, з них за рахунок коштів державного бюджету 8,95 млн., інвестицій та інших джерел - 4291,85 млн. гривень. Строк виконання: 2008-2015 роки. Однак 26 грудня 2008 р. Президент Ющенко зупинив дію постанови Кабміну, яким була затверджена держпрограма впровадження цифрового телерадіомовлення. Також він дав ряд доручень щодо забезпечення виконання зазначеної програми. В указі, зокрема, зазначається, що програмою серед шляхів і способів вирішення проблем впровадження цифрового телерадіомовлення передбачено здійснення переходу телерадіоорганізацій на цифровий формат мовлення з одночасним рішенням, зокрема, питання забезпечення населення засобами прийняття сигналів цифрового телерадіомовлення. Однак певні програмою завдання та заходи щодо її виконання містять лише заходи організаційного та технологічного характеру, які не враховують соціальну складову процесу впровадження цифрового телерадіомовлення.

«В таких умовах прояв обмеження свободи слова визначені серед основних реальних та потенційних загроз національної безпеки. Програма, про яку йде мова, не відповідає Конституції, згідно з якою забезпечення інформаційної безпеки є однією з найважливіших функцій держави », - йдеться в указі глави держави.

Президент України Віктор ЮЩЕНКО скасував свій указ від 26 грудня 2008 року №1215 про зупинення урядової програми розвитку цифрового телерадіомовлення в Україні. Про це сказано в указі Президента від 22 квітня 2009 року №259, текст якого має в своєму розпорядженні УНІАН.

затвердити:

  • Державну програму формування позитивного іміджу України;

Розпорядження КМУ від 6 червня 2007 р.Про схвалення Концепції Державної цільової програми формування позитивного міжнародного іміджу України на 2008-2011 роки.

Постановою № 554 від 3 червня 2009 р. Кабінет Міністрів України затвердив „Державну цільову програму формування позитивного міжнародного іміджу України на період до 2011 року”. Державним замовником-координатором визначається Міністерство закордонних справ України. Загалом, Програма вигідно відрізняється від своєї попередниці концептуальною ясністю, докладністю, чіткістю плану дій. Щоправда, ці переваги зводяться нанівець мізерним фінансуванням. Сукупні асигнування з державного та місцевого бюджетів на її реалізацію заплановані у розмірі близько 232 млн гривень. В тому числі на виконання положень Програми протягом 2010 р. передбачається сума приблизно у 70 млн грн., що складає 8,75 млн дол. США. Для порівняння: Російська Федерація у 2008 р. витратила на аналогічні потреби понад 300 млн дол. США, США – 1,5 млрд доларів. Китай на формування свого позитивного іміджу у 2009 р. запланував 6 млрд дол. США.

  • Внести в установленому порядку пропозиції щодо ратифікації Європейської конвенції про транскордонне телебачення, розробити та затвердити невідкладні заходи щодо припинення ввезення на митну територію України та виробництва в Україні телеприймачів, нездатних приймати телевізійний сигнал у стандарті «DVB-Т/МРЕG-4»;

17 Грудня 2008 р. Верховна Рада України ухвалила Закон «Про ратифікацію Європейської конвенції про транскордонне телебачення»., «за» проголосувало 260 з 409 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. Дана конвенція була підписана від імені України 14 червня 1996 року у Страсбурзі. Крім того, за період приєднання України до конвенції набув чинності Протокол про внесення змін до конвенції, який був укладений 9 вересня 1998 року у Страсбурзі. В основу як конвенції, так і протоколу покладено принципи свободи слова та інформації, а також незалежності виробників телевізійної продукції.

Метою конвенції є сприяння транскордонній трансляції та ретрансляції, які відповідають вимогам щодо поваги людської гідності та дотримання основних прав людини у країнах – членах Ради Європи, надання широкого вибору телепередач для населення. Президент підписав закон.

  • Розробити і внести у шестимісячний строк на розгляд Верховної Ради України проект Концепції національної інформаційної політики, яка визначатиме основні напрями, засади і принципи національної політики та механізми її реалізації, а також пріоритети розвитку інформаційної сфери, буде спрямована на створення умов для побудови в Україні розвинутого інформаційного суспільства, забезпечення пріоритетного розвитку інформаційних ресурсів та інфраструктури, впровадження новітніх інформаційних технологій, захист національних моральних і культурних цінностей, забезпечення конституційних прав людини і громадянина на свободу слова та вільний доступ до інформації;

  • підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України у двомісячний строк після схвалення Радою національної безпеки і оборони України концепції створення системи Суспільного телебачення і радіомовлення України законопроект про внесення змін до Закону України «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України» від 1997 р. (нова редакція), розроблений на основі зазначеної концепції та з урахуванням досвіду європейських держав, і забезпечити його супроводження у парламенті;

Цей факт закріплює тенденцію у просуванні України до інформаційного суспільства. Також, відповідно до зазначеного рішення, розпочато роботу над створенням проекту Доктрини інформаційної безпеки України, яка має визначити засади інформаційної безпеки України, сутність, форми та методи вирішення проблем захисту держави в інформаційній сфері.

Але, попри всі сподівання, на нашу думку, праця над даним законопроектом, зважаючи на теперішню глибоку не тільки економічну, а й політичну кризу в нашій державі, буде дуже повільною і неплідною. Тому завершену Доктрину інформаційної безпеки України ми ще скоро не побачимо. Та все ж таки, це лише припущення, і цілком можливо, що цей процес виявиться набагато простішим.