Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Патопсихологія.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
360.96 Кб
Скачать

15. Якісні порушення сприймання

Сприймання – це відображення цілісних предметів і явищ при безпосередній дії подразників на органи чуття. До якісних порушень сприймання відносяться:

- анестезія – це втрата чутливості; - аналгія – втрата відчуття болю;

- аносмія – втрата нюху; - астереогноз – втрата на дотик;

- агезія – втрата смаку; - аналгия – втрата болю;

- акузія – втрата слуху; - амовроз – втрата зору;

Ілюзії – переводиться як обман або брехливе уявлення. Це помилкове з порушенням ідентифікації сприйняття реально існуючих і актуальних в даний момент предметів і явищ.

Галюцинації –(марення, явища) за визначенням Ярошевського це уявні сприйняття, помилкові образи, що виникають спонтанно без сенсорної стимуляції.

Психосенсорні розлади – це порушення сприйняття розмірів, форми взаємного розташування предметів в просторі і взагалі розмірів, маси форми, власного тіла. Основні види психосенсорні розладів:

Синестезія – роздратування в одній крапці відчувається в симетричній на ін. половині крапці.

Синестезії описано Лурія 1970 року – це виникнення при роздратуванні одного з органів чуття відчуття іншої модальності – наприклад, коли чоловік відчуває забарвлений звук.

Синестезії – це різноманітне рухове порушення що мають рухове порушення – відчуття незручності, руки не слухаються, стан підвищеної слабкості, страх ходьби.

Порушення сприйняття якості кольору – особи здаються дуже темними, сторінки фіолетовими.

Парестезії – помилкове відчуття колення, повзання мурашок.

Сенестопатії – Дюпре Камю 1907 г і назвали психосоматичними відчуттями – це особливий химерний характер цих відчуттів і не можуть підібрати якість цих відчуттів.

Поліморфізм – болі різноманітні – наповнення, електролізації, паління, тертя, симптоматика невизначена, розбита. Наполегливий і настирливий характер цих проявів.

16.Поняття про порушення та помилки сприймання.

Порушення сприйняття - патологічний стан, що характеризується зміною сприйняття об'єктів, явищ навколишнього середовища, власної особи або тіла. У широкому розумінні до порушення сприйняття відноситься порушення функцій органів чуття і порушення діяльності центральної нервової системи. Помилки у сприйнятті. Їх підстава (на прикладі).

У сприйнятті та розумінні іншої людини велике значення має перше враження. Перше враження про людину може надовго зіпсувати стосунки з іншими людьми, може привести до помилок соціального сприймання.

Найбільш часто використовується певна схема сприймання, яка діє у разі нерівності партнерів у тій чи іншій сфері. У разі нерівності люди схильні переоцінювати різні психологічні якості тихий людей, які мають над ними перевагу. Під годині дії помилок нерівності схема сприймання така:

1.Напріклад, мі зустрічаємо людину, яка має перевагу над нами за якимись важливими параметрами. Мі починаємо оцінювати її позитивно. Якщо ж перед нами людина, якові мі в чомусь переважаємо, мі її часто недооцінюємо. Слід пам’ятати, що перевага над нами звичайно фіксується за одним параметром, а недооцінювання людини за багатьма параметрами. Помилки такого роду у сприйнятті іншої людини взяли назву “ фактори переваги”.

2.Не менш важливими є помилки, які пов’язані з тим, подобається нам людина чи ні. Якщо нам людина подобається (зовні) мі схильні їй приписувати доброту, розум інтелігентність, тобто переоцінюємо багато психологічних характеристик. Це є “чинник привабливості людини”. Якщо людина для нас неприваблива зовні, то часто й інші її якості недооцінюються.

3.”Чинник ставлення до нас” - позитивне ставлення до нас породжує сильну тенденцію приписування позитивних якостей людям і відкидання негативних і, навпаки.

Всі три ефекти складають поняття “ ефект ореолу”.