Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_dlya_zhkkh_po_dipl.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Методичні вказівки по виконанню

аналітичних розрахунків в

магістерській та дипломній роботах

Зміст

Вступ

3

  1. Магістерська (дипломна) робота, її мета і завдання.

4

  1. Структура, зміст і обсяг магістерської (дипломної) роботи.

6

  1. Методичні рекомендації щодо здійснення аналітичних розрахунків, які розкривають організаційно-економічну характеристику підприємства.

10

  1. Методичні рекомендації складання організаційно – інформаційної моделі проведення аналізу по розділу з магістерської (дипломної) роботи.

13

  1. Методичні рекомендації щодо здійснення розрахунків по розділу 3 „Загального” та „Факторного” аналізу за темами магістерських (дипломних) робіт:

15

    1. тема роботи „Організація і методика обліку, аналізу і аудиту дебіторської заборгованості”;

15

    1. тема роботи „Організація і методика обліку, аналізу і аудиту фінансових результатів діяльності підприємства (організації)”;

23

    1. тема роботи „Організація і методика обліку, аналізу і аудиту власного капіталу”;

30

    1. тема роботи „Організація і методика обліку, аналізу і аудиту основних засобів;

37

    1. тема роботи „Аналіз фінансового стану підприємства”.

45

  1. Вимоги щодо оформлення даних розрахунків аналізу в магістерській (дипломній) роботі.

55

7. Список використаних джерел

62

Вступ

Перехід України до ринкових відносин, який спрямований на те, щоб вивести країну на належний рівень ефективності виробництва, якості продукції, добробуту і культури населення, вимагає радикальних змін у підготовці фахівців.

Відсутність аналізу господарської діяльності підприємства не дає можливості визначити „вузькі місця” в його економічній діяльності, факторів, що вплинуть на неї веде до зниження ефективності результатів, до збитків і негативного фінансового стану.

Дані методичні вказівки по виконанню аналітичних розрахунків в магістерській та дипломній роботі направлені на пошук шляхів підвищення ефективності господарювання, вмілого застосування економічних методів управління.

В процесі дослідження згідно з вибраною темою роботи студент повинен ознайомитися з організаційно – економічною діяльністю підприємства; визначити організаційно-інформаційну модель; проведення аналізу; ; здійснити загальний та факторний аналіз показників та відобразити в аналітичних таблицях; зробити висновки та надати пропозиції стосовно усунення виявлених в процесі аналітичного дослідження недоліків. У висновках та пропозиціях необхідно визначити резерви підвищення ефективності господарської діяльності підприємства.

1. Магістерська (дипломна) робота, її мета і завдання

Перехід України до ринкових відносин, який спрямований на те, щоб вивести нашу країну на належний рівень ефективності виробництва, якості продукції, добробуту і культури населення, вимагає радикальних змін у підготовці фахівців будь-якого профілю, в тому числі з обліку та аудиту.

Магістерська (дипломна) робота (М(Д)Р) — це самостійне дослідження, виконане студентом на завершальному етапі навчання в університеті. Вона є кваліфікаційним документом, на підставі якого Державна екзаменаційна комісія визначає рівень теоретичної підготовки випускника, його готовність до самостійної роботи за фахом і приймає рішення про присвоєння кваліфікації.

Як теоретико-прикладне дослідження М(Д)Р повинна містити глибоке теоретичне осмислення актуальної організаційно-управлінської або соціально-економічної проблеми, а також обґрунтований проект практичного її розв'язання, виконаний на основі ретельно проведеного аналізу діяльності конкретної організації-замовника дослідження (бази практики).

Метою підготовки М(Д)Р с поглиблення студентом теоретичних і практичних знань з обраного напряму спеціалізації, вироблення умінь застосовувати їх при вирішенні конкретних практичних завдань, сприяння розвиткові пошуку сучасних наукових досягнень у певній сфері та уміння їх самостійно застосовувати при вирішенні прикладних проблем, визначення ступеня підго­товки випускника до самостійної практичної діяльності.

Працюючи над М(Д)Р, студент має засвоїти навики правильної постановки проблеми та обґрунтування її актуальності, формулювання мети і завдань дослідження, побудови логічного плану і оптимальної структури, роботи з літературними джерелами та статистичною інформацією, аналізу та оцінки різних аспектів діяльності організації, обґрунтування власних узагальнень, висновків і пропозицій.

Основними завданнями магістерської (дипломної) роботи є:

— вивчення (або поглиблення) та узагальнення теоретико-методологічних засад з обраного напряму дослідження;

— проведення всебічної діагностики ситуації із застосуван­ням сучасного інструментарію;

— розробка та оцінка альтернативних підходів до вирішення визначених проблем;

— обґрунтування запропонованих рішень з використанням ситуаційного аналізу;

—- підготовка доповіді та наочних матеріалів, що передають основний зміст роботи та пропозиції автора, з подальшим їх публічним захистом.

Повнота й особливості реалізації цих завдань залежать від напряму дослідження, сфери діяльності підприємства та його специфічних рис.

Завдання цих методичних вказівок полягає у ознайомленні студентів - випускників з вимогами щодо виконання, оформлення та захисту магістерських (дипломних) робіт.

Мета вказівок - надати студенту необхідну методичну допомогу в організації раціональної й ефективної роботи з накопичення матеріалу, з метою виконання аналітичних розрахунків при підготовці М(Д)Р.

Методичні вказівки підготовлені для студентів спеціальності 8.03.05.09.01 за напрямом підготовки 0305 „Економіка та підприємництво”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]