Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 13 Бізнес план.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
45.5 Кб
Скачать

10

Тема 13 Бізнес-планування

1. Бізнес-план та його функції

2. Структура, зміст і методика розробки розділів бізнес-плану

3. Етапи розробки бізнес-плану

4. Оформлення і стиль бізнес-плану

1. Бізнес-план та його функції

В АПК найчастіше застосовують такий вид проектів, як бізнес-план, який за необхідності логічно трансформується в інвестиційний проект.

Бізнес-план – це документ, у якому викладено суть підприємницької ідеї, шляхи і засоби її реалізації, а також подано характеристику ринкових, виробничих, організаційних і фінансових аспектів передбачуваного бізнесу та особливості його управління.

Мета бізнес-планування:

1. визначення рівня життєспроможності та стійкості підприємства;

2. виявлення сильних та слабких сторін фірми;

3. конкретизація стратегії розвитку через систему кількісних і якісних показників;

4. забезпечення підтримки інвесторів та акціонерів;

5. зниження ризиків підприємницької діяльності.

Існують відмінності між бізнес-планом та іншими видами планів:

1. Бізнес-план порівняно з іншими видами планів менше деталізований.

Головне у бізнес-плані – не процес досягнення конкретних показників, а обґрунтованість ділового проекту. Важливо показати реалістичність проекту, для чого необхідний облік усіх найбільш значимих факторів, а не приватних показників діяльності підприємства (погодженість роботи його підрозділів та ін.).

2. Структура бізнес-плану залежить багато в чому від завдань, для вирішення яких він призначений, у той час як інші види планів розробляють за заздалегідь прийнятою схемою. Вважається, що бізнес-план не має твердої, усталеної форми, але має загальні правила, що обумовлюють його структуру. Тому, з одного боку, плановики можуть представляти інформацію і взаємозв’язки відповідно до їх трактування бізнесу, а з іншого – підлегла єдиним правилам структура полегшує взаєморозуміння між партнерами і забезпечує повний і систематизований розгляд і обговорення проблем. Таким чином, при наявності загальних правил структура бізнес-плану значною мірою залежить від підприємницької стратегії і, отже, може з часом (чи при частковому виконанні завдання змінюватися).

3. Бізнес-план не має чітко встановлених тимчасових параметрів. Бізнес-план можна розробляти і на півроку, і на півтора року, і на який-небудь інший проміжок часу. Усе залежить від тих завдань, які встановлюють у процесі ділового планування. В одному випадку тимчасові рамки можуть обумовлюватися необхідністю окупити вкладені у справу засоби чи вийти на бажаний рівень рентабельності, в іншому – терміном повернення кредитів, у третьому – подоланням конкуренції тощо.

4. Змістовною стороною бізнес-плану є підприємницька стратегія, у той час як інші плани підприємства являють собою систему конкретних заходів, спрямованих на виконання розробленої стратегії. Стратегія підприємства – це невід’ємна частина ділового планування. Підприємство у своїй стратегічній лінії обирає орієнтацію на один з наступних факторів: клієнтура, товар, конкуренція, технологія, діловий імідж. В окремих випадках в основу стратегії може бути покладено пристосування до якоїсь конкретної ситуації. Застосовують також змішані (багатофакторні) стратегії, вони широко поширені на практиці, але в діловому плануванні їх застосовують досить рідко.

5. У бізнес-плані найбільше значення має аналітична частина (аналіз ринку, клієнтури чи ситуації), в інших планах підприємства – техніко-економічні розрахунки. Самі не підставі аналітичної роботи визначають структуру бізнес-плану. Якщо підприємство орієнтоване на клієнтуру, то основним розділом бізнес-плану стає «Аналіз клієнтури», що включає сегментацію клієнтури, визначення своєї категорії клієнтів, тоді в основі бізнес-плану лежить розділ «Аналіз конкуренції», що припускає сегментацію конкуренції, виділення основних конкурентів тощо.

Однак щоб вибрати конкретну підприємницьку стратегію і розробити структуру бізнес-плану, в аналітичній частині необхідно визначити ключові фактори успіху підприємства, тобто відповісти на запитання: «Що визначає успіх (чи невдачу) даного бізнесу?».

6. Бізнес-план розробляють, як правило, за рішенням вищого керівництва підприємства. Інші плани більшою мірою є компетенцією планувальних органів підприємства (планового відділу).

У невеликих фірмах бізнес-плани нерідко складають за особистою участю керівників підприємства. Розробка бізнес-плану може супроводжуватися проведенням виробничих нарад під головуванням керівника підприємства і за участю керівників функціональних та структурних підрозділів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]