Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Йорданія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

3. Соціальна характеристика та культура

3.1. Народонаселення

Чисельність

5 759 732

Тривалість життя

Середня тривалість життя: 75 років (чоловік) і 80 років (жін.)

Густота

62 чол. / Км ²

Етнічний склад

Країна достатньо однорідна: араби (йорданці і палестинці) - близько 98%; вихідці з Кавказу (іменуються загальним збірним ім'ям "черкеси") - близько 1%; вірмени - близько 1%.

Релігійний склад

Суніти - 92%, шиїти - 3%, християни - 5% (іслам є державною релігією).

3.2. Країнознавчий підхід до вивчення складових культури народу

Мова народу

Державна мова в Йорданії - арабська. Більшість населення говорить англійською. Є люди, які говорять російською.

Релігія

Іслам

3.3. Кулінарні традиції та національна кухня як ключовий компонент туристичного країнознавства

Традиції харчування

Страви та напої

Ніщо не може зрівнятися з арабською кухнею! Їжа - це майже культ на Сході! І якщо Вас запросили в будинок, не думайте, що це - з ввічливості. Йорданці - надзвичайно гостинні, і вони дійсно раді пригостити Вас чимось смачненьким. Опинившись в ресторані, сміливо замовляйте меззе. Це - безліч різноманітних закусок, яких, найчастіше, буває цілком достатньо, щоб як слід підкріпитися. Це дійсно так, в Йорданії дуже великі порції. Набір в різних ресторанах може відрізнятися, але, в основному включає наступне:     "Хобз" або "ейш" - приголомшливо смачний, завжди м'який і свіжий арабський хліб;     "Хуммус" - пюре з нуту з лимоном та спеціями;     "Тахіні" - паста з насіння кунжуту з часником і лимонним соком (взагалі треба зауважити, що йорданці обожнюють лимон і зелень);     "Баба Гануш" - блюдо з смажених, часом копчених баклажанів і тахині;     "Фул медамес" - традиційне блюдо на сніданок - варені коричневі боби з часником, з лимонним соком і оливковою олією;     "Кіббі маклійя" - сильно прожарені м'ясні кульки в паніровці в м'ясному і цибульному гострому соусах;     "Фатайер і самбусек" - чудові пиріжки з начинкою з м'ясного фаршу, гострого білого сиру або суміші шпинату та зелені;     "Табулех" - (0 калорій!) - Салат з дрібно нарізаної зелені, помідорів, ріпчастої цибулі, гранатових зерняток, змішаних з крупою кус-кус, заправлений лимонним соком;

Якщо ж Вам захотілося страви серйозніше, - "менсаф" - національне йорданське блюдо з ягняти, що подається на ложі з рису і смажених горіхів в апетитному сметанному соусі зі спеціями. Можна спробувати "кебаб" - обсмажені смужки м'ясного фаршу, або "шиш Тауке" - курку без кісточок, і "кофта кебаб" - фарш з м'яса ягняти з приправами. Надзвичайно популярна, так добре відома нам курка з рожна "фаруж" - подається з хлібом, лимоном, і ароматною приправою з часнику і нікого подібності найніжнішого майонезу. Риба не так поширена в Йорданії, проте в місті Ви зможете зустріти таблички з написом "фіш енд чіпс" - рибка, обсмажена в клярі з картоплею фрі і незмінним лимонним соусом. І трохи про солодощі. Йорданці - великі ласуни, і яких тільки смакоти Ви не знайдете! Всі арабські солодощі хороші, але особливо слід відзначити "мамуся" - тістечка або печиво з горіхами та фруктами, просочені рожевим сиропом, і "сахлаб" - гарячий молочний напій з п'янким ароматом, що подається з товченими фісташками, корицею і рожевим сиропом. Не варто забувати і про ароматний арабський кави - міцний без кофеїну (тільки в готелях), з кардамоном і прянощами. У магазинах і сувенірних лавках Вам часто можуть запропонувати випити чашечку - погоджуйтеся, адже кава - важлива ознака гостинності і, відмовившись, Ви ризикуєте образити господаря. У ресторанах і вуличних кіосках, а також, найчастіше, і в магазинах, Ви завжди знайдете масу готової їжі, - традиційна шаурма (завжди відрізняється від тієї, яку наші співвітчизники бачать на вулицях міста), майже всі страви з "меззе", курочка, рибка ... Є також Макдональдс, KFC, Піца Хат і багато інших ресторани швидкого обслуговування, що прийшли із Заходу. Алкоголь не є дефіцитом, і лише в Рамадан (мусульманський піст, зазвичай триває з початку серпня до початку вересня) мусульманам не продають спиртні напої. У денний час люди, які дотримуються посту не курять, не вживають їжу та напої. Туристів переконливо просять проявляти повагу і утримуватися від цього у громадських місцях у години поста. Вельми популярними є пиво "Amstel" місцевого виробництва, а також вина Йорданії, Ізраїлю та інших сусідніх країн. Радимо Вам спробувати арак - місцевий міцний напій, розбавляється водою, внаслідок чого він набуває густої молочний колір. Дуже приємно запивати їм шашличок, який можна зробити на природі в оточенні гір і химерних рослин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]