Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
частина 3 менед.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
77.82 Кб
Скачать

Частина II менеджмент готельного підприємства

  1. Вивчення системи менеджменту готельного підприємства

В готелі «Опера» організація та обладнання робочих місць працівників апарату управління, створена до відповідних умов. В готелі з кожним роком збільшується обсяг оброблювальної інформації, все більше застосовуються засоби механізації та автоматизації робіт, техніка стає більш складна, виникають нові професії тощо. Все це потребує певної організації робочих місць, їх планування, устаткування, створення оптимальних умов для праці.

Якщо менеджер на своєму робочому місці приймає відвідувачів і своїх працівників з службових і особистих питань, одержує і передає конфіденційну інформацію, проводить наради і бесіди, то він повинен, як правило, займати окреме приміщення (кабінет чи офіс).

Функції менеджера готелю «Опера»:

  • Організує роботу й ефективну взаємодію всіх служб готелю, координує їх діяльність, контролює якість і своєчасність виконання персоналом цих служб покладених на них задач.

  • Керує фінансово-господарською діяльністю мотелю відповідно до чинного законодавства, несучи всю повноту відповідальності за наслідки прийнятих рішень, схоронність і ефективне використання майна готелю, а також за фінансово-господарські результати її діяльності.

  • Очолює роботу підрозділів мотелю по розробці моделей і способів поліпшення якості наданих послуг, збільшення кількості відвідувачів.

  • Здійснює контроль за роботою підрозділів готелю: служби прийому й обслуговування гостей, служби розпорядження готельним фондом, служб готування їжі й організації харчування, інженерних служб, економічних і інших служб, ін.

  • Затверджує перспективні плани по усіх видах діяльності готелю, визначає і затверджує цінову політику готелю (ціни на стандартний пакет послуг, додаткові послуги).

  • Бере участь у розробці маркетингової політики готелю, визначає стандарти забезпечення і дизайнерського оформлення готелю, стандартів обслуговування гостей, затверджує плани проведення рекламних акцій.

  • Укладає договори від імені готелю на матеріально-технічне забезпечення (устаткуванням, меблями, інвентарем, ін.), проведення ремонтних робіт будинків, споруджень, приміщень готельного комплексу, інші господарські і фінансові договори.

  • Аналізує відкликання клієнтів про послуги, зроблені готелем; економічні показники діяльності готелю; ефективність витрати фінансових коштів.

  • Забезпечує готель висококваліфікованим персоналом, бере безпосередню участь у доборі кандидатів на посади менеджерів підрозділів мотелю, встановлює вимоги до них і обов'язки, укладає трудові договори з вищими і середніми керівниками, доводить до їх відома основи політики готелю.

  • Звітує перед засновниками по економічним показникам діяльності готелю.

Можна виділити декілька класифікацій стилів керівництва. Найбільш відома класифікація виділяє авторитарний, ліберальний і демократичний стилі. Стиль керівництва, що домінує у роботі керівника готелю «Опера» є демократичним. Оскільки він характеризується партнерськими відносинами в колективі, залученням підлеглих до обговорення та підготовки рішень з основними напрямками діяльності колективу, взаємним розподілом прав і обов'язків, розвитком самостійності та ініціативи підлеглих при виконання прийнятих рішень, розширення взаємного контролю.

Демократичний стиль - найбільш відповідний для формування командних взаємин, оскільки формує доброзичливість і відкритість взаємин як між керівником і підлеглим, так і між самими підлеглими.

Цей стиль в максимальному ступені поєднує в собі методи переконання і примусу, допомагає кожному працівнику чітко сформулювати його особисті цілі, встановити ефективну комунікацію між керівником і підлеглим. До негативних наслідків використання демократичного стилю слід віднести додаткові витрати часу на обговорення проблеми, що в екстремальних умовах можна різко знизити ефективність управління.

Система економічних методів управління ділиться на ме­тоди, передбачені державним законодавством і такі, що застосову­ються безпосередньо керівництвом підприємства До економічних методів управління, застосовуваних державою відносять: систему пільг та кредитів, систему оподаткування, ціно­ве регулювання та економічні санкції. До методів, застосовуваних керівництвом готелю «Опера» відносять: систему матеріального сти­мулювання, та заохочення та матеріальні санкції.

Тісно пов’язані з економічними є організаційно – розпорядчі методи, оскільки як перші так і другі спрямованні на вирішення єдиних завдань для досягнення цілей господарської діяльності.

Основою організаційно-адміністративних методів управління є організаційні відносини, які є складовою механізму менеджменту підприємств готельного бізнесу. Оскільки через них безпосередньо реалізується одна з найважливіших функцій управ­ління - функція організації, то завданням організаційно-адмініст­ративної діяльності є координація дій підлеглих. Без організаційно-адміністративного впливу не можуть реалізуватися економічні ме­тоди управління, тому що він забезпечує чіткість, дисципліно­ваність і порядок роботи колективу.

В основі класифікації організаційно-адміністративних методів лежить їх групування за певними ознаками. За роллю в процесі уп­равління виділяють три основні групи організаційно-адміністра­тивних методів: організаційно – стабілізуючі ( регламентування, нормування, методичне інструктування (статути,нормативи, інструкції, положення)), розпорядчі (постанови, накази, вказівки, розпорядження) та дисциплінарного впливу (вміле виконання наказів, розпоряджень,яке забезпечується кваліфікацією, досвідом, творчістю виконавців).

Під соціальними методами управління розуміють систему засобів і

важелів впливу на соціально-психологічний клімат у колективі, на трудову і

соціальну активність колективу і його окремих працівників. Методи

соціального управління спрямовані на гармонізацію соціальних відносин у

колективі задоволенням соціальних потреб працівників — розвитку

особистості, соціального захисту та ін.

Засобами соціального регулювання є колективні договори, угоди, контракти, взаємні зобов'язання, правила внутрішнього розпорядку, статути (в частині, що регулює поведінку службових осіб), правила етикету, ритуали. Сюди також відносять черговість задоволення соціальних потреб залежно від трудового стажу, виробничої активності працівників тощо.

Соціальне регулювання — це заходи щодо підтримання соціальної справедливості у колективі та удосконалення соціальних відносин між працівниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]