Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РПЗ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Де: nгдзс – кількість ланок гдзс;

0,5Nгдзс – 50 % резерву ланок гдзс;

Nпб – кількість постів безпеки;

Nзв – кількість звязківців (для КГП, НШ, НТ, НБД в залежності від схеми управління гасінням пожежі).

Визначаємо необхідну кількість пожежних відділень основного призначення:

Nвід = Nо/с / 5 = 49/ 5 =10 від.

Висновок: виходячи з потрібної кількості відділень, для гасіння пожежі необхідно підтвердити виклик на пожежу № 3.

Рекомендації кгп

Проводити розвідку у декількох напрямках.

  • стволи подавати по фронту горіння , через дверні та віконні та технологічні отвори , зі сторони сходових кліток, сусідніх приміщень отвори .

  • одночасно подавати стволи на вище і нижче розташовані поверхи і суміжних приміщень, пиле збірних камер та цокольних поверхів.

  • В приміщеннях з наявністю волокнистих волокон застосовувати стволи розпи-лювачі і тільки після цього гасіння проводити компактними струменями води .

  • Включити дренчерну установку пожежегасіння , для захисту технологічних отворів.

  • Відключити системи вентиляції.

  • Застосовувати повітряно механічну піну при пожежі в технологічних поверхах( пильних підвалах) та інших підвальних приміщеннях .

- необхідно негайно визначити кількість бунтів або штабелів що

горять, та котрі потребують захисту.

  • Визначити напрям та швидкість вітру.

  • Виявити місця найбільш інтенсивного розповсюдження вогню.

  • Не допустити розльоту горящих волокнистих матеріалів.

  • Стволи подавати з підвітряного боку для одночасного гасіння та захисту.

  • Подавати компактні струмені води.

  • Вводити стволи „А” і навіть ЛС.

  • При гасінні бавовни використовувати змочувачі.

  • Під час гасіння необхідно розтягувати та проливати тюки бавовни.

  • Створити бойові дільниці.

  • Слідкувати за дотриманням безпеки праці.

  • Отримати від КГП завдання на розташування сил та засобів.

  • Забезпечити швидку передачу наказів КГП підрозділам на БД.

  • Організувати якісний зв’язок між КГП, БД, ОДС.

  • Залучити до роботи в штаб необхідні служби міста.

  • Вести безперервну розвідку пожежі.

  • Вести облікову документацію.

  • Організувати евакуацію людей та матеріальних цінностей.

Рекомендації нт

  • Організувати зустріч та розташування сил та засобів.

  • Використовувати пожежну техніку на повну потужність.

  • При затяжних пожежах забезпечити техніку ПММ, о/с, їдою та підмінним одягом.

  • Забезпечити охорону рукавних ліній.

  • При необхідності співпрацювати з іншими службами міста.

Рекомендації відповідальному за безпеку праці.

  • провести інструктаж по безпеці праці під час гасіння пожеж і рятуванні людей і матеріальних цінностей .

  • о/с який працює на висотах повинен використовувати страховку.

  • Рукавні лінії кріпити затримками.

  • Не допускати о/с в задимлену зону без засобів захисту органів дихання.

  • Виставляти пости безпеки.

  • Одягати на себе лямку ствола приєднаного до рукавної лінії пожежного ствола під час підйому на висоту і роботи на висоті.

  • Подавати воду в незакріплені рукави до виходу ствольщиків на вихідні позиції або підйому на висоту

  • Підіймати на висоту рукавну лінію, заповнену водою. .

Правила безпеки праці під час ліквідації надзвичайної ситуації (пожежі) на об’єкті.

З метою забезпечення умов безпечної роботи особового складу під час гасіння пожеж та надання допомоги в ліквідації наслідків аварій, катастроф і стихійного лиха керівний та начальницький склад Державної пожежної охорони, зобов’язаний:

- вживати заходів до максимального полегшення умов праці та механізації трудомістких процесів;

- забезпечувати інструктаж з правил роботи в складних умовах всього особового складу, який залучений до гасіння пожеж та надання допомоги в ліквідації аварій;

- вести безперервне спостереження особисто та через начальників бойових ділянок, начальників караулів та командирів відділень за діями особового складу, зміною обстановки на пожежі та вживати заходів, які запобігають нещасним випадкам;

- у разі затяжної пожежі своєчасно організовувати заміну працюючих, їх харчування, забезпечення питною водою та відпочинок;

- надавати негайну допомогу потерпілим.

Під час проведення бойових дій в непридатному для дихання середовищі особовий склад пожежної охорони має виконувати роботи в ізолюючих протигазах з дотримуванням вимог безпеки.

У разі недостатньої видимості слід застосовувати додаткове освітлення і засоби зв'язку.

Особовий склад пожежної охорони не допускати до організації і ведення бойових дій на пожежі без бойового одягу та спорядження.

Під час гасіння пожеж кожен працівник зобов'язаний слідкувати за змінами обстановки, поведінкою будівельних конструкцій, станом технологічного обладнання i, у разі виникнення небезпеки, негайно шляхом подачі встановленого сигналу попередити всіх працюючих на небезпечній ділянці та керівника гасіння пожежі для забезпечення негайного відходу особового складу в безпечне місце.

При ліквідації горіння в будівлях і спорудах за необхідністю перед гасінням вжити заходи щодо:

- перекриття заглушок на газопроводі;

- відключення подачі електроенергії;

- зниження температури і видалення диму з приміщення;

- охолодження виявлених балонів з газом і їх евакуації під прикриттям водяного струму.

При визначенні позицій ствольників керівник аварійно-рятувальних робіт та гасіння пожежі повинен передбачити їх зрошування i вказати рубежі, на які слід відводити особовий склад у разі виникнення небезпеки.

За умов низьких температур керівник аварійно-рятувальних робіт та гасіння пожежі має забезпечити безпечні умови праці людей для запобігання їх переохолодженню або обморожуванню, організацію своєчасної підміни особового складу i відпочинку в теплих приміщеннях.

Для уникнення створення вибухонебезпечних концентрацій усередині будівлі не допускається гасіння полум'я газів або пари горючих i легкозаймистих рідин, що виходять (витікають) під тиском з апаратури i трубопроводів, без узгодження з адміністрацією об'єкта. У необхідних випадках i при безпосередньому контролі з боку адміністрації вживаються заходи для припинення витікання газів i пари (зачиняються засувки на лініях живлення i т.п.) та забезпечується охолодження виробничого обладнання i конструкцій будівель (споруд), які перебувають в зоні дії полум'я. Особи, які беруть участь у гасінні пожежі, зобов’язані знати види i типи речовин та матеріалів, під час гасіння яких небезпечно застосовувати воду чи інші вогнегаснi речовини.

Для індивідуального захисту особового складу від значного теплового випромінювання необхідно використовувати теплозахисні пожежні костюми, захисні лицьові маски пожежних касок, ватяний одяг із зрошенням ствольника розпиленим струменем тощо.

Водiям при роботі на пожежі забороняється без команди керівника гасіння пожежі подавати воду (піну, вогнегаснi суміші, електроенергію тощо) чи припиняти їх подачу, переміщувати автомобіль, а також залишати без нагляду автомобілі та працюючі насоси.

У разі виходу з ладу будь-якого вимірювального приладу під час гасіння пожежі водій має негайно доповісти про це безпосередньому начальнику i до заміни автомобіля забезпечити контроль за режимом роботи обладнання за іншими характерними ознаками нормальної роботи агрегату. Пiд час роботи в нічний час насосні відділення автонасосів i автоцистерн, а також вимірювальні прилади (щити керування) іншої пожежної техніки мають постійно освітлюватися.

Електричні мережі і установки під напругою вище 220 В відключають представники енергослужби (енергонагляду).

Відключення електрообладнання при фазній напрузі в мережі не вище 220 В може виконуватись особовим складом підрозділів пожежної охорони тільки за вказівкою керівника аварійно-рятувальних робіт та гасіння пожежі, керівника бойової ділянки. У разі неможливості застосовувати для цього вiдключаючi пристрої (рубильники, запобіжники тощо) електропроводи перерізають спеціальними ножицями.

Роботи, пов'язані з перерізанням електропроводів, мають виконуватись під контролем начальника караулу (командира відділення) тільки особами, які пройшли практичне навчання i споряджені ножицями для перерiзання електропроводів, гумовими діелектричними рукавицями i калошами (ботами). При цьому необхідно:

- визначити ділянку мережі, де перерiзання проводів найбільш доступне, безпечне i забезпечить знеструмлення на потрібній площі (будівля, секція, поверх i т.п.);

- обрізати живильні зовнішні проводи тільки біля ізоляторів з боку споживання електроенергії із розрахунком, щоб проводи, що падають або обвисають, не залишались під напругою. Перерiзання проводів треба проводити, починаючи з нижнього ряду, i закінчувати верхнім;

Забороняється обрізати багатожильні та одножильні проводи й кабелі, прокладені групами в ізолюючих трубах (оболонках) i металевих рукавах. За наявності на об’єкті прихованої електропроводки роботи необхідно проводити після знеструмлення всієї електромережі об'єкта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]