Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
438629_BF384_shpora_civilne_pravo_ukra_ni_zagal...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
190.5 Кб
Скачать
  1. Цивільні правовідносини, види елементи.

Цивільно-правові відносини - це особисті немайнові та майнові відносини між майново самостійними, юридичне рівними учасниками, що е носіями суб'єктивних цивільних прав і обов'язків, які виникають, змінюються, припиняються на підставі юридичних фактів і забезпечуються можливістю застосування державного примусу. Їх особливості: 1)цивільно-правові відносини - це особисті немайнові та майнові відносини; 2)• вільне волевиявлення, майнова відокремленість та юридична рівність учасників цих відносин; 3)• юридичні права та обов'язки суб'єктів цивільно-правових відносин виникають, змінюються або припиняються на підставі юридичних фактів; 4)невиконання будь-ким з учасників правовідносин взятих обов'язків або порушення чужих прав тягне за собою застосування до порушника засобів державного примусу. Як правило, засоби такого примусу мають майновий характер.

Цивільно-правові відносини складаються з трьох основних елементів: суб'єкта, об'єкта і змісту. Суб'єктами цивільних правовідносин виступають їх учасники. Об'єкти цивільно-правових відносин - це те, на що спрямовані суб'єктивне право і суб'єктивний обов'язок з метою задоволення інтересів суб'єктів. Зміст цивільних правовідносин утворюють суб'єктивне право і суб'єктивний обов'язок.

  1. Підстави виникнення цивільних прав та обов'язків (загальна характеристика).

Підставами виникнення цивільних прав та обов’язків є юридичні факти. Юридичні факти - конкретні життєві обставини з якими акти цивільного законодавства України пов’язують виникнення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків, тобто цивільного правовідношення.

Підставами виникнення цивільних прав та обов’язків є: 1)договори та інші правочини; 2)створення літературних, художніх творів, винаходів та інших результатів інтелектуальної, творчої діяльності;

3)завдання майнової (матеріальної) та моральної шкоди іншій особі;

4)з актів цивільного законодавства (якщо у малолітньої дитини є майно, батьки управляють ним без спеціального на те повноваження). 5)з актів органів державної влади, АРК або органів місцевого самоврядування

6)з рішення суду (надання повної цивільної дієздатності особі, яка досягла 16 років і працює за трудовим договором у разі відсутності згоди батьків (усиновлювачів). 7)підставою виникнення цивільних прав та обов’язків може бути настання або ненастання певної події.

  1. Здійснення цивільних прав. Способи здійснення прав та виконання обов'язків.

Під здійсненням цивільних прав слід розуміти реалізацію тих можливостей, які надаються законом або договором суб’єктові цивільного права.

Відповідно до ч.1 ст. 12 Цивільного кодексу особа здійснює свої права вільно, на власний розсуд. Особа може відмовитися від свого майнового права або передати його іншій особі. Цивільні права завжди здійснюються шляхом вчинення активних дій. Разом з тим, нездійснення своїх цивільних прав особою не є підставою для їх припинення. В теорії цивільного права за правовим значенням вчинюваних дій способи здійснення цивільних прав прийнято поділяти на фактичні та юридичні

Фактичними способами здійснення цивільних прав є дія або сукупність дій, які не створюють, не змінюють і не припиняють цивільних прав та обов’язків, тобто не мають ознак правочину (управління автомобілем, зберігання речей інших осіб, проживання у власному будинку та ін.).

Юридичними способами здійснення цивільних прав є дія або сукупність дій, які створюють, змінюють або припиняють цивільні права та обов’язки, тобто мають ознаки правочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]