Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Методичка бакалаврат.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Перехід 100-бальної шкали оцінки знань в національну та шкалу ects

За шкалою ECTS

За 4-бальною шкалою

За шкалою навчального закладу (комп-лексний екзамен)

A

Відмінно

90-100

B

Добре

89-85

C

84-75

D

Задовільно

74-70

E

69-60

FX

Незадовільно з можливістю повторного складання, необхідно виконати певну додаткову роботу для успішного складання

59-35

F

Незадовільно з обов’язковим повторним курсом, повторне вивчення дисципліни

34-1

Ііі. Зміст залікових кредитів Заліковий кредит ”Економічна теорія”

Економічна теорія – основа економічної політики держави. Зародження економічних знань. Створення і основні етапи розвитку економічної теорії як науки. Сучасні напрями, школи і течії економічної теорії. Предмет дослідження економічної теорії. Складові частини сучасної економічної теорії. Позитивна та нормативна економічна теорія.

Суперечність між необмеженими суспільними потребами й обмеженими економічними ресурсами, вибір альтернативних варіантів ефективного використання ресурсів та виробничих можливостей.

Теорія грошей, гроші як субстанціональна категорія ринкового господарства та розвинута форма товарних відносин. Грошова система, її основні елементи та типи. Еволюція грошових систем. Сутність, причини та види інфляції. Сучасний ринок, його сутність, види і структура. Соціально-економічні фактори та основні структурні елементи товарного ринку.

Фінансово-кредитний та валютний ринки. Ринок праці (робочої сили). Монополія та конкуренція в ринковій економіці, наслідки монополізації економіки, антимонопольна політика і антимонопольне законодавство. Всеохоплюючий характер конкуренції, економічний закон конкуренції, види конкуренції.

Об’єктивна необхідність державного регулювання ринкової економіки, форми, методи та інструменти державного регулювання.

Заліковий кредит ”Економіка підприємства”

Поняття підприємства та характеристика їх видів. Економічні функції підприємств. Економічний механізм діяльності підприємства та його характеристика.

Сутність та принципи планування діяльності підприємства. Система планів економічного розвитку підприємства та їх взаємозв’язок.

Виробнича програма підприємства та її розробка. Методи планування об’єму виробництва продукції. Форми та системи матеріально-технічного забезпечення. Економічні ресурси підприємства та характеристика їх потенціалу як економічної системи.

Поняття трудових ресурсів і класифікація персоналу підприємства. Організація стимулювання праці персоналу. Методи планування коштів на оплату праці.

Поняття основних виробничих фондів підприємства та їх класифікація. Оцінка стану діючих основних виробничих фондів підприємства. Відтворення основних виробничих фондів та їх форми.

Поняття обігових фондів підприємства, їх класифікація. Основні фактори, що впливають на ефективність використання обігових фондів. Поняття нематеріальних ресурсів підприємства.

Поняття фінансових ресурсів підприємства. Управління формуванням фінансових ресурсів підприємства.

Поняття поточних витрат підприємства. Основні фактори, що впливають на формування собівартості продукції.

Види доходів підприємства та їх характеристика. Методи планування доходів на підприємстві. Механізм формування операційного прибутку на підприємстві та його розподіл.