Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 10_Створення анкет.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
38.5 Кб
Скачать
  1. Ви значення послідовності питань

Порядок питань анкети є важливим в отриманні достовірних результатів. Існують наступні правила розташування питань анкети.

6.1. Використовуйте прості, цікаві питання на початку анкети.

Початкові питання встановлюють зв'язок з респондентом, тому вони повинні бути не тільки простими й цікавими, а також не викликати негативних емоцій. Часто на початку анкети задають питання, які відображають думки респондентів. Іноді вони можуть бути не пов’язаними з темою дослідження, тому вони не будуть аналізуватися.

6.2. Використовуйте воронкоподібну послідовність

Питання на початку анкети можуть впливати на наступні відповіді. Тому питання анкети повинні починатися з загальних, а потім переходити у більш конкретні.

Наприклад, правильний варіант розташування питань анкети:

  1. «Які фактори визначають для Вас вибір супермаркету?»

  2. «Наскільки важливо для Вас місце розташування при виборі супермаркету?»

Перше питання - загальне. Друге – конкретне. Якщо питання поміняти місцями, то респонденти можуть подумати про зручність розташування супермаркету як відповідь на загальне питання.

Слайд

    1. Обережно використовуйте розгалужені питання

Розгалужене питання – вказівка переходити до іншого місця в анкеті, яка ґрунтується на відповіді на поточне питання.

Наприклад, запитання 5. «Ви купували автомобіль протягом останніх 6 місяців?». Якщо ні, то респондента просять зразу перейти до питання 10 для того, щоб пропустити питання, які стосуються деталей купівлі.

Найкраще розташовувати питання, які слідують за розвилкою, ближче к вихідним, для того,щоб мінімізувати перелистування сторінок.

    1. Розташовуйте питання з класифікаційної інформацією в кінці анкети.

Основна інформація - це інформація, яка стосується предмету дослідження, наприклад мотивації та наміри споживачів.

Класифікаційна інформація – дані, які допомагають класифікувати респондентів та отримати додаткову інформацію о предметі дослідження. Сюди відноситься демографічні та соціо-економічні характеристики.

Питання, що стосуються основної інформації повинні йти на початку анкети.

    1. Розміщуйте складні та делікатні питання в кінці анкети.

Для того, щоб зменшити ймовірність відмови щодо заповнення анкети респондентом.

Слайд

  1. Визначення фізичного вигляду анкети

Головні фізичні характеристики анкети – її привабливість, зрозумілість та розмір.

Якість паперу, якість друку та шрифт,який використовується у анкеті – це той мінімум, що впливає на її привабливість та професійність. Деякі респонденти ніколи не стануть заповнювати анкету, надруковану дрібним шрифтом або яка виглядає нерозбірливою, оскільки вона їм здається важкою для заповнення. При оформленні зовнішнього вигляду анкети можна також використовувати кольори. Навіть двоколірна анкета може виглядати більш привабливішою, оскільки відтінки можуть бути дуже ефективно використані для пояснень і диференціацій.

Розмір анкети є також важливим параметром. Короткі анкети є більш зручними як для респондента, так і інтерв’юєра. Їх швидше заповнювати та аналізувати. Але якщо невеликий розмір анкети досягається за рахунок незрозумілого змісту, то така анкета втрачає всі свої переваги, оскільки веде до помилок при зборі інформації, надає більш короткі та менш інформативні відповіді.

Дуже великі анкети часто відштовхують респондентів від заповнення. Важко сказати,скільки конкретно запитань повинна містити анкета, але не більше 50. Взагалі респондент повинен витрачати 10-15 хвилин на заповнення анкети, в іншому разі існує ймовірність відмови від заповнення.