Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Modul_-_etika.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
99.87 Кб
Скачать

6. Що є предметом етики?

Етика належить до філософських наук. Проблеми, які вона ставить, мають світоглядний, смисложиттєвий характер. Етика розглядає закономірності морального життя особистості й су­спільства, шляхи та засоби удосконалення моральних стосунків між людьми, способи запобігання руйнації моральнісних відносин, моральну культуру особистості, виражену в змісті та засобах діяльності, міру людяності міжособистісних зв´язків і моральність відношення людини до природи..Етика — це наука про найбільш загальні закони становлення та історичного розвитку моралі. Предметом етики є мораль. Закономірності її становлення та вияву розглядаються етикою у трьох основних напрямках. По-перше, на рівні особистості як суб´єкта творення моральності у безпосередньому процесі спілкування (обміну досвідом людяності). По-друге, на рівні соціально-історичних форм та способів творення суспільності життя. Рівень його досконалості перевіряється рівнем людяності стосунків. Досягнутий, реально освоєний досвід відношення та перспектива його закріплюється в наукових ідеях і теоріях, що, в свою чергу, обертаючись на практику, ставлять перед нею вимогу відповідати належному рівню людяності. По-третє, на рівні вселюдського, що відкриває сутнісну єдність людства, долаючи ментально обмежені уявлення про сутність людини та цінності людського життя. З історичним поступом людство підноситься до усвідомлення себе єдиним цілим. Поступ є настільки реальним, наскільки людство усвідомлює себе ноосферним цілим і в цих межах організовує свої стосунки, спираючись на моральні критерії. Можна з повною підставою твердити, що вся історія людства є історією творення образу людяності.

7. Яке місце займала ритуальна практика та роль табу в архаїчних суспільствах?

Моральність не виражаючи своєї індивідуальності історично може приймати різноманітні форми. Отже, виникає проблема пошуку певних закономірностей у моралі, але цьому протистоїть її ціннісний характер. Адже, мораль завжди ціннісно вмотивована, а природа етичного робить акцент на індивідуальному, специфічному і унікальному.

Соціальна регуляція в архаїчних суспільствах до моральна, а первісна свідомість – синкретична. Практика за допомогою якої первісне суспільство здійснювало саморегуляцію – це ритуал.

Ритуальні дії спрямовані на перетворення життя з біологічного руху в культурний процес.Соціальна регуляція первісних суспільств не передбачала раціональних зусиль, тобто здійснення ритуалу – важливіше ніж його осмислення.За Кантом:Табу – заборона, яка створює для психіки людини травматичну ситуацію, що долається у формах релігії і моралі.

Табу задає людині ставлення до світу первинний імпульс імперативність. Табу не потребує духовної мотивації, підкріплюється не аргументами, а жорсткими санкціями.

8. Вкажіть основні архетипи, які є праобразами сучасних моделей мислення (складають підґрунтя сучасних моральних стосунків).

Карл Густав Юнг «Душа і міф. Шість архетипів»

Архетип – первинні структури свідомості , які склалися на рівні колективного несвідомого і проявляються в усіх наступних ментальних формах.

Основні:

1. архетип роду (сім’ї)

2. архетип «свої-чужі»

3. архетип ієрархії

4. архетип обміну

Архетип обміну вплинув на власне моральні форми поведінки. «Золоте правило» моралі побудоване на принципі моральності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]