Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Муниципальне_право2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Розділ VI Порядок надання слова

Стаття 43. Для доповідей на сесіях ради дається до 20 хвилин, для співдоповідей - до 10 хвилин; для виступів у дебатах, а також для заключного слова до 5 хвилин;

- для повторних виступів, виступів по кандидатурах, під час обговорення проектів рішень - до 3 хвилин;

- для виступів з процедурних питань, заяв, запитань, повідомлень та довідок - до 1 хвилин.

В окремих випадках головуючий може продовжити тривалість виступу або за згодою ради.

Стаття 44. Заява про надання слова подається у секретаріат сесії, який веде облік записів на виступ, в тому числі за допомогою ПТК “Віче”.

Головуючий на засіданні сесії надає слово депутатам з дотриманням черговості їх надходження до секретаріату сесії. Головуючий або рада може змінити порядок надання слова. Слово з процедурних питань надається депутатам позачергово, але не більше ніж один виступ від кожної фракції.

Головуючий може надати слово депутату і на його усні прохання. Депутат може виступити з одного питання не більше одного разу.

Голови постійних комісій, груп та фракцій мають право на виступ на загальних підставах.

Стаття 45. У ході обговорення головуючий дає можливість депутатам вільно висловити думку з питань порядку денного.

Стаття 46. Промовець не повинен використовувати у своєму виступі закликів до незаконних, насильницьких дій, грубих, некоректних висловів, має дотримуватись депутатської етики, з повагою ставитись до думок та висловів інших депутатів.

У разі порушення цих вимог, а також коли промовець відходить від обговорюваної теми, чи не дотримується Регламенту, після попередження головуючого, він може бути позбавлений слова. Депутат не може брати слова без дозволу головуючого.

Стаття 47. Перед припиненням обговорення головуючий інформує про кількість депутатів, які записалися на виступ, які виступили, а також виявляє тих, хто наполягає на виступі.

Депутати, яким не вдалося виступити, мають право на включення текстів виступів до стенограми сесії.

Стаття 48. Питання доповідачам (співдоповідачам) можуть задаватись як письмово, так і усно. Запитання формулюють коротко і чітко. Депутат, який поставив запитання, може уточнити та доповнити його, а також оголосити про те, чи задоволений він відповіддю. Після обговорення доповідачі і співдоповідачі мають право на заключне слово.

Стаття 49. При затвердженні порядку денного визначається загальний час для обговорення питання, час для запитань і відповідей, для виступів депутатів, після закінчення якого головуючий на засіданні припиняє надання слова.

Розділ VII Порядок голосування пропозицій

Стаття 50. Після закінчення обговорення головуючий на засіданні ставить питання на голосування з обговореного питання.

Стаття 51. Початок голосування головуючий погоджує з присутніми на засіданні депутатами, оголошує про необхідну кількість голосів для прийняття рішення, а також про вид голосування, якщо з цього приводу надійшли від депутатів пропозиції.

Стаття 52. На голосування ставляться всі пропозиції і поправки, внесені депутатами в ході обговорення питання. Пропозиції подаються головуючому у письмовій чи усній формі із зазначенням ініціатора пропозиції. Пропозиції міського голови ставляться на голосування першими.

Стаття 53. Якщо пропозиція, поправка сформульовані нечітко, головуючий на засіданні уточнює в ініціатора запропонований ним текст пропозиції чи поправки і ставить на голосування. Головуючий відмовляє ініціатору пропозиції чи поправки у постановці на голосування запропонованої ним пропозиції чи поправки, якщо вона не стосується обговорюваного питання, суперечить раніше прийнятим рішенням, повторює за суттю відхилений міською радою текст.

Якщо поправка чи пропозиція була відхилена поточною сесією ради, то повторне винесення цієї поправки чи пропозиції на розгляд поточної сесії ради забороняється.

Стаття 54. У разі, коли дві або більше пропозицій, що стосуються одного й того ж питання, виключають одна одну, рада проводить голосування пропозицій у порядку їх внесення.

Стаття 55. Якщо серед кількох альтернативних пропозицій є пропозиція, внесена постійною комісією ради, вона ставиться на голосування першою, якщо пропозиція не внесена головуючим.

Стаття 56. Тексти пропозиції чи поправки, що будуть ставитись на голосування, повинні оголошуватися, при цьому називається їх ініціатор.

Стаття 57. Перед кожним голосуванням головуючий формулює зміст питання, що буде ставитися на голосування, після чого відразу пропонує провести голосування щодо нього. Після закінчення голосування головуючий оголошує його результат.

Стаття 58. При голосуванні за допомогою ПТК “Віче” час на голосування встановлюється в межах 10 секунд. Після оголошення головуючим початку голосування ніхто не може його переривати. З початку голосування і до оголошення його результатів слово нікому не надається.

У разі порушення процедури голосування негайно проводиться повторне голосування без дебатів.