Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vsi_vidpovidi.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
159.34 Кб
Скачать

12. Еволюція зп Великої Британії

Колоніальна Імперія Британії після Другої світової війни протрималася недовго,здати імперію під зовнішнє управління в ім'я збереження хоча б частини колишнього впливу. Виникала перспектива бути співучасником побудови системи глобального домінування англосаксонського світу в протистоянні світу. Розмін був здійснений. Найбільшою цінністю було «атлантичної солідарності» і «неоколоніалізм».

Після Другої світової війни лейбористський уряд К. Еттлі переглянув зовнішньополітичну доктрину країни. Керівник зовнішньополітичного відомства Е. Бевін висунув ідею «третьої сили» - створення під проводом Британії блоку західноєвропейських країн і їх колоній, який міг би на рівних виступати з радянським блоком і США. Ці домагання швидко поступилися місцем курсу на зближення з США і втягування Вашингтона в західноєвропейську систему безпеки.

У 1948 р. Черчілль запропонував - концепцію «трьох великих кіл», центром перетину яких вважалася Британія. За ступенем пріоритетності в якості таких «кіл» розглядалися: Британська Співдружність та імперія; відносини Сполученого Королівства з США і британськими домініонами; взаємодія Британії з континентальною Європою. Розпочала «особливі відносини» з США.

У 1940-1950-і роки Британія все ще відчувала себе імперією, державою глобального масштабу. Черчілль, знову ставши прем'єр-міністром в 1951 р., підняв питання про відновлення співпраці між державами-переможницями. Участь Англії у Корейській війні перекреслило ці починання. Нова можливість для продуктивної взаємодії представилася в 1954 р., коли за ініціативою СРСР і за підтримки Британії в Женеві відбулася міжнародна нарада глав урядів з питання про становище в Індокитаї.. У 1955 р. з ініціативи британського керівництва на чолі з Е. Іденом пройшла зустріч на вищому рівні за участю СРСР, Британії, США та Франції, а в наступному році М. Хрущов відвідав Лондон. Однак через кілька місяців зближення між провідними державами було перервано англо-франко-ізраїльської агресією проти Єгипту. Справа дійшла до того, що Радянський Союз пригрозив Англії застосувати ядерну зброю. Після Суецької кризи Британія відмовилася від спроб проводити зовнішню політику без оглядки на США. З трьох «великих кіл» на перше місце для неї вийшли взаємини з США.

Налагоджувати відносини з Радянським Союзом довелося Г. Макмілланом. У 1959 р. він здійснив візит до Москви і витратив чимало зусиль для організації зустрічі Хрущова з Д. Ейзенхауером, яка пізніше зірвалася через скандал навколо американського літака-шпигуна «У-2». Макміллан став першим британським прем'єром, що взяли курс на «наведення мостів» між Москвою і Вашингтоном, Лондон вніс чималу лепту на закінчення в 1963 р. Угоди про заборону випробування ядерної зброї в трьох сферах.

У 1960-і роки розвиток зовнішньополітичної доктрини Великобританії стало знакове виступ Макміллана в Кейптауні. Говорячи про «вітр змін», прем'єр визнав реалії зміцнення національної самосвідомості в британських колоніях. У 1960-ті роки втрата повноцінного статусу великої держави

Лондон почав стукати в двері ЄС. Двічі винесене вето генерала де Голля. Тільки третя спроба, зроблена консервативним урядом Е. Хіта, увінчалася успіхом. Підключення країни в 1973 р. ,відносини Британії з Європою вийшли за своїм значенням на друге місце. , уряд Хіта пішло на загострення відносин з Москвою.

На тлі особистої дружби «залізної леді» з Р. Рейганом «особливі відносини» між країнами пережили новий розквіт.

Після перемоги лейбористів на виборах 1997 р. еволюція поглядів уряду в галузі оборони і безпеки прискорилася. Блер у своїй програмній промові «Принципи сучасної британської зовнішньої політики» підтвердив роль Британії як «моста між Європою і США». Він заявив, що глобальні інтереси Британії будуть і далі реалізовуватися за допомогою таких важелів, як місце постійного члена Ради Безпеки ООН, участь в НАТО, «вісімці», ЄС, Співдружності націй.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]