Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фин. анализ 2 часть.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
42.47 Кб
Скачать
  1. За даними балансу визначимо коефіцієнти ліквідності.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності – це показник, що характеризує ту частину короткотермінових фінансових зобов’язань підприємства, яка може бути сплачена за рахунок першокласних ліквідних активів (грошових коштів та їх еквівалентів), тобто спроможність підприємства негайно погасити свою короткострокову заборгованість. Знаходиться за формулою:

(2.1)

Коефіцієнт проміжної (уточненої) ліквідності – цей показник характеризує ту частину поточних зобов’язань, яка може бути погашена не тільки за рахунок готівки, але і за рахунок очікуваних надходжень за відвантажену продукцію, виконані роботи або надані послуги. Знаходиться за формулою:

(2.2)

Коефіцієнт загальної ліквідності – дає загальну оцінку ліквідності активів, показуючи, скільки гривень поточних активів підприємства припадає на одну гривню поточних зобов’язань. Знаходиться за формулою:

(2.3)

Отримані дані зведемо у таблицю:

Найменування показника

Розрахункове значення

На початок періоду

На кінець періоду

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

0

0,0009

Уточнений (проміжний) коефіцієнт ліквідності

12,89

2,19

Загальний коефіцієнт ліквідності

6,57

1,46

Висновок. Із розрахунків видно, що всі показники значно нижче норми, тобто підприємство має дуже низьку ліквідність, що говорить, про неможливість розрахуватися по своїм зобов’язанням перед іншими фізичними та юридичними особами. Зокрема, на підприємстві, малий об’єм грошових коштів та поточних фінансових інвестицій і хоча сума інвестицій збільшилась в кінці року, це практично не плинуло на коефіцієнт абсолютної ліквідності. Коефіцієнт уточненої ліквідності також показує негативну, не задовільну ситуацію, що є наслідком повної відсутності дебіторської заборгованості на підприємстві. Те що у підприємства немає заборгованості, начебто позитивний фактор, адже, каже про те, що споживачі розраховуються одразу, однак об’єм грошових коштів недостатній. Коефіцієнт загальної ліквідності показує, що у підприємства недостатньо поточних активів для погашення поточних зобов’язань, але цей коефіцієнт зростає на кінець періоду у два рази, що є позитивною стороною .

  1. За даними балансу визначимо коефіцієнти фінансової стійкості.

Коефіцієнт фінансової незалежності (автономії) – показник, що характеризує залежність фірми від зовнішніх займів. Знаходиться за формулою:

(3.1)

Коефіцієнт фінансового ризику – характеризує співвідношення залучених коштів до власного капіталу підприємства. Знаходиться за формулою:

(3.2)

Коефіцієнт маневреності власного капіталу – цей показник показує, яка частина власного оборотного капіталу знаходиться в обороті, тобто в тій формі, що дозволяє вільно маневрувати цими коштами. Знаходиться за формулою:

(3.3)

Отримані дані зведемо у таблицю:

Найменування показника

Розрахункове значення

На початок періоду

На кінець періоду

Коефіцієнт автономії

0,91

0,46

Коефіцієнт фінансового ризику

0,098

1,17

Коефіцієнт маневреності власного капіталу

0,53

0,53

Висновок: Коефіцієнт автономії та коефіцієнт фінансової стійкості на початку року складають 0,91 та кінець 0,46, це свідчить про фінансову стійкість,стабільність та незалежність підприємства від зовнішніх кредиторів.

Протягом року коефіцієнт фінансового ризику збільшився на 1,072 це не сприятлива динаміка.

Коефіцієнт маневреності власного капіталу характеризує яка частина власного капіталу знаходиться о обороті. Значення цього показника на кінець року не змінилося. Це свідчить про неможливість вільно маневрувати власними коштами підприємства.