Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фролова Л.В., Шаруга Л.В.,Паращенко О.В. Економ...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Тема 8. Доходи і прибуток торгових підприємств.

Характеристика доходів торговельного підприємства. Склад і структура валових доходів торговельного| підприємства. Особливості формування доходів роздрібного торговельного підприємства, оптового підприємства, підприємства ресторанного господарства. Дохід від реалізації торговельного підприємства, порядок його розрахунку і формування. Економічний зміст прибутку й показники рентабельності, методика розрахунку. Аналіз доходів, прибутку й рентабельності торговельних підприємств.

Тема 9. Ефективність діяльності торговельних підприємств.

Економічна ефективність. Економічний ефект. Результати діяльності. Показники ефективності господарської і комерційної діяльності торговельних підприємств. Соціальна ефективність, її характеристика і методика оцінки. Інтегральна оцінка ефективності діяльності торговельного підприємства. Оцінка ефективності розвитку торгової| мережі|.

В умовах кредитно-модульної системи підвищуються роль та значення самостійної роботи студентів в підвищенні рівня кваліфікаційної підготовки майбутнього спеціаліста.

Самостійна робота студентів з курсу «Економіка торговельного підприємства» має специфіку, яка полягає в цілеспрямованій її організації. Основна мета| – підвищення якості підготовки фахівця.

Організація самостійної роботи студентів здійснюється ступінчасто, тому завдання для самостійної роботи ускладнюються у міру придбання та закріплення студентами навичок по виконанню| економічних розрахунків.

Дані методичні рекомендації для самостійної роботи студентів з курсу передбачають виконання завдань двох рівнів складності:

а) на першому рівні завданнями передбачено виконання аналітичних розрахунків і самостійне складання аналітичних таблиць;

б) на другому рівні завдання для самостійної роботи будується так, щоб студент навчився застосовувати в розрахунках раніше отримані знання з таких курсів як комп'ютерні технології, статистика, менеджмент. На другому рівні потрібне виконання аналітичних розрахунків в автоматизованому режимі в середовищі «Excel».

Підвищує якість і віддачу від самостійної роботи той факт, що завдання для самостійної роботі будуються за даними конкретного торговельного підприємства, що функціонує в Донецькій області і передбачає обов'язкове написання короткої пояснювальної записки до кожної аналітичної таблиці, в якій повинна бути логічна оцінка отриманих результатів. Пояснювальні записки під час консультацій ретельно перевіряються і аналізуються, відмічаються їх позитивні і негативні моменти, вказується студенту, як поліпшити їх якість. Завдання, що видається студентам, строго індивідуальне.

Студент одержує комплект документів, який містить наступну інформацію:

  • коротку організаційно-економічну характеристику підприємства;

  • схему управління підприємством;

  • форми статистичної звітності: форма №1 „Баланс підприємства”, №2, „Звіт про фінансові результати”, №1-торг „Звіт про товарообіг”, №3-торг „Звіт про продаж та запаси товарів у торговій мережі і мережі ресторанного господарства”, №1-опт „Звіт про діяльність підприємства оптовой торгівлі”, №1ПВ „Звіт з праці”

  • таблиці, що містять додаткову вихідну інформацію для виконання окремих завданнь.

Щоб вивчити специфіку торговельного підприємства, всі підприємства, які вибрані як об'єкт дослідження є багатофункціональними, тобто обов'язково організують такі види діяльності, як роздрібна торгівля та ресторанне господарство.

В допомогу студентові для виконання самостійної роботи в методичні рекомендації включено:

  • рекомендації щодо виконання самостійної роботи,

  • вимоги та критерії оцінки виконанних завдань з самостійної роботи (таблиця 3),

  • формули для аналітичних розрахунків;

  • форми таблиць, що рекомендуються для оформлення результатів рішення,

  • вимоги щодо складання аналітичних таблиць,

  • рекомендації щодо складання пояснювальної записки та вимоги до її оформлення.

Таблиця 3

Критерії оцінювання самостійного завдання

Оцінка1

Критерій

в балах

за на

ціон.

шка

лою

1

2

3

0

2

Студентом не правильно розв’язано задачу – результат розрахунку є помилковим, відсутня логіка в розрахунках, не сформовано методичне та інформаційне забезпечення для автоматизації фінансово-економічних розрахунків з аналізу основних показників діяльності торговельного підприємства. Обов’язкова наявність звіту з самостійної роботи

5

3

Студентом проведені розрахунки, але не достатньо повно, студент допускає помилки в формулах. Самостійна робота оформлена з порушенням вимог загальнонаукового стандарту ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфери науки і техніки»

Продовження таблиці 3

1

2

3

6

4

Студентом правильно і достатньо повно сформовано методичне і інформаційне забезпечення розрахунків з аналізу

показників господарської діяльності торговельного

підприємства, але при цьому допускає окремі помилки в формулах, незначно порушена логіка розрахунків. Студент

володіє основним понятійним апаратом, методами та інструментарієм для аналізу кожного із показників плану. Самостійна робота оформлена з урахуванням вимог загальнонаукового стандарту ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфери науки і техніки»

8

5

Студентом правильно і повно сформовано методичне і інформаційне забезпечення, вірно виконані розрахунки, вірно введені формули, які використані під час виконання розрахунків, зроблені аналітичні висновки. Студент чітко володіє понятійним апаратом, методами та інструментарієм необхідними для аналізу показників господарської діяльності. Самостійна робота оформлена з урахуванням вимог загальнонаукового стандарту ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфери науки і техніки»

Приступаючи до виконання завдань для самостійної роботи, студенту доцільно по кожному завданню скласти для зручності роботи таблицю умовних позначень показників та алгоритми розрахунків.

Завдання для самостійної роботи студентів складене з урахуванням того, що самостійна робота студентів 3 курсу Інституту економіки та управління згідно учбового плану напрямку „Економіка підприємства” запланована в обсязі 40 годин.