Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
індив..docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Розділ 3. Розроблення концепції товару та визначення його характеристик

III

I – товар за задумом

I

II

ІІ – товар у реальному

використанні

ІІІ – товар з

підкріпленням

Для захоплення великої частки ринку і встановлення хорошої позиції серед конкурентів необхідно розглядати товар на 3-х рівнях.

I.Товар за задумом.

Перший рівень відображає ту потребу,яку товар задовольняє, ту вигоду, що її отримає споживач при його використанні. Даний товар є швидкого втамування голоду.

II.Товар у реальному виконанні.

Другий рівень показує реально створений виріб із конкретними властивостями і характеристиками. Фірма планує вийти на український ринок і зайняти на ньому певну частину, при цьому акцент ставиться, в першу чергу, на якість продукції вітчизняного виробника.

Якісні характеристики: низьке споживання електроенергії, займає відносно малу площу.

Властивості: легке і зручне у використанні.

Зовнішнє оформлення: металевий корпус з висотою 2 м і шириною 1 м; трохи нижче місце для внесення купюр, а ще нижче місце для видачі решти; каркас пофарбований у червоний колір, а з обох боків наклеєний логотип автомату швидкого харчування «FoodBox».

Торгова марка: автомат швидкого харчування «FoodBox».

Товарна марка на упаковці відіграє велику роль для іміджу фірми. Вона забезпечує рекламу виробника, гарантує фірмову якість продукції. Товарна марка розроблена відділом маркетингу.

Рис.15. Товарна марка

III.Товар з підкріпленням.

Щодо гарантії, то фірма гарантує високу якість своєї продукції, також є можливість повернення товару, якщо виявлено, що він бракований, або ж усунення неполадок, за рахунок фірми в термін вказаний в гарантійному талоні, при цьому є можливість обміняти товар, або в повному обсязі повернути кошти. Також якщо покупець має якісь скарги, то їх можна залишити у книзі скарг, яка буде поряд з автоматом.

Для максимального задоволення потреб споживачі фірма надає послуги з транспортування та підключення автомату безпосередньо на місці його експлуатації.

Розділ 4. Цінова політика

Однією із складових маркетингу є ціна, яка може мати найрізноманітніші види. Виважена цінова політика здійснює значний вплив на ринковий успіх підприємства. Підприємство «FoodBox» прагне до вставлення оптимальної ціни.

Фірма «FoodBox» використовує модель ціноутворення, що базується на витратах, і зокрема, метод надбавки до собівартості продукції, на ринку товар є інноваційним.

F = 100000 грн.;

V = 2000 грн.;

N = 200 шт.;

Hs = 20%.

S = 2000 + 100000 / 200 = 2500 (грн.);

Ц = 2500 · (1+20/100) = 3000 (грн.).

Nкр = 100000 / (3000 – 2000) = 100 (шт).

Розділ 5. Збутова політика

Третім елементом комплексу маркетингу є збутова політика підприємства. Вона має органічно поєднуватись з іншими елементами комплексу маркетингу.

Маркетологи нашого підприємства вирішили застосувати однорівневий канал розподілу, який складається з прямого збуту та першого рівня через оптового торговця.

Оптовий торговець 1 (серед навч. закладів)

Оптовий торгове 2 (серед залізниць та автостанцій)

(

СПОЖИВАЧ

ВИРОБНИК

Оптовий торговець 4 (серед п-в з вел.к-тю працюючих)

Оптовий торговець 3 (серед торгових центрів)

Рис.1.Канали розподілу

Як відомо, обсяг реалізації підприємства є динамічним показником і внаслідок впливу різних факторів може знижуватись. Тому нашому підприємству потрібно провести аналіз беззбиткової діяльності і знайти точку критичного збуту, при якій ціна дорівнює собівартості і підприємство за рахунок доходів від реалізації може лише покрити свої витрати.

Отже, наведемо графічну інтерпретацію аналізу беззбитковості.

Рис.2.Графік беззбитковості.