Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ергономіка 2 лаб..docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
82.74 Кб
Скачать

1

Вступ

Продуктивна праця - це праця педагогічно доцільна, посильна, така, що враховує вікові особливості учнів; праця на загальну ко­ристь, оплачувана, побудована як на безпосередніх, так і на осеред- кованих економічних відносинах учнів із виробничими колективами, Вона повинна передбачати створення товарних цінностей для різних сфер суспільного виробництва, у тому числі невиробничої сфери. Ця праця економічно необхідна нашому суспільству і проходить во­на в умовах, близьких до логіки сучасного виробництва. Це праця, що забезпечує формування в учнів цілісного політехнічного уявлен­ня про сучасне виробництво, його провідні напрямки та галузі; пра­ця, що формує загальнотрудові, загальновиробничі знання й уміння, а також окремі спеціальні навички; праця, що сприяє засвоєнню сис­теми узагальнених і деяких спеціальних знань про предмети, засоби і процеси праці; праця, яка поєднана з активними формами про­фесійної орієнтації і забезпечує свідомий вибір майбутньої професії; праця, яка формує високі моральні якості, національно-патріотичну самосвідомість, сприяє всебічному розвитку особистості школяра.

Як бачимо, таке, хоч і громіздке, визначення дає глибоке ро­зуміння сутності, природи, характеру, особливостей і спрямованості продуктивної праці, показує, наскільки ця проблема багатоаслектна і комплексна, наскільки вона значима для всебічного розвитку особи­стості учнів, забезпечення їх практичної, психологічної, загальноте­оретичної і політехнічної підготовки до праці, вибору професії.

Продуктивна праця в будь-якій формі свого прояву (шкільні навчальні майстерні, міжшкільні навчально-виробничі комбінати (МНВК), трудові об'єднання (ТО), табори праці і відпочинку, різновікові учнівські бригади та ін.) пов'язана із предметами (об'єк­тами) праці, засобами (знаряддями) праці, предметами (результа­тами) праці. Саме це служить дієвим засобом переконання в реаль­ному існуванні процесу створення матеріальних благ для людини, засобом для отримання технічних знань трудових умінь і навичок які необхідні всебічно розвинутій особистості.

Відоораження обєктивної дійсності у свідомості учнів, отрима­не в процесі продуктивної праці, дозволяє збагатити їх сприйняття оточуючого світу, правильно розуміти складність і різноманітність сучасного високорозвиненого виробництва із його різнобічними функціональними та соціально-економічними зв'язками.

Таким чином, продуктивна праця учнів - важлива передумова розумового, фізичного, морального, естетичного, національно- патріотичного виховання учнів, їх економічної і психологічної підготовки, які сприяють всебічному розвитку особистості та свідомому вибору професії.

Підбір об'єктів продуктивної праці

Дослідження показали, що в процесі продуктивної праці учнів постійно проявляються суперечності МІЖ змістом трудової діяльності в школі і рівнем трудового і технологічного процесів у суспільстві. Тому очевидно, що підбір об'єкта продуктивної праці є визначальним етапом організації такої праці, бо від того, наскільки він (об'єкт) вда­ло обраний, залежить у значній мірі зміст і весь подальший резуль­тат діяльності учнів.

Аналіз проведених досліджень показав, що кожен об'єкт проду­ктивної праці повинен відповідати ряду психолого-педагогічних, техніко-економічних та ін„ вимог (принципів, критеріїв). На даний час у педагогічній літературі таких принципів (критеріїв) нараховується більше двохсот. Наведемо основні із них, які, на нашу думку, потрібно в першу чергу використовувати в процесі підбору об'єктів продуктивної праці для учнів загальноосвітніх шкіл.

  1. Відповідність об'єктів продуктивної праці (ОПП) характеру навчально-виховних завдань та змісту трудової підготовки, поєдна­ної із навчанням.

  2. Суспільно корисний, продуктивний і пізнавальний характер ОПП та їх політехнічна спрямованість.

  3. Відповідність психо-фізіологічним особливостям дітей шкільного віку.

  4. Конструктивна відповідність вимогам стандартизації, уніфікації, агрегатування та ін,

  5. Технологічна відповідність вимогам типової, групової, поточ­ної технології із різноманітними формами поділу праці, у тому числі і її кооперування.

6.Задоволення вимог механізації, а в окремих випадках і авто­матизації технологічних і трудових процесів

    1. Використання різноманітних колективних форм організації продуктивної праці, побудованих на принципах бригадного підряду.

    2. Використання типових методів планування, нормування, кон­тролю й обліку кількості та якості суспільно корисної, продуктивної праці.

9.Часткова повторюваність раніше засвоєних трудових опе­рацій із метою їх подальшого розширення і поглиблення на нових об'єктах праці, які постійно ускладнюються; вимога типовості при ви­конанні виробничих замовлень,

10.Зацікавленість учнів оригінальністю конструкторських рішень, технологічністю виготовлення, раціональністю організації праці тощо.

11.Створення умов для виховання в учнів відповідальності, бе­режливості, охайності, почуття радості і гордості за свою працю, за виконану роботу.

12Бідповіднісь вимогам навчально-матеріальної бази майсте­рень.

13.Створення умов для формування узагальнених та спеціальних знань, загальнотрудових умінь і навичок, що забезпе­чують ґрунтовну загальнотрудову підготовку й усвідомлений вибір професії.

Крім зазначених вище критеріїв, варто враховувати також ряд інших, не менш важливих вимог, а саме:

1.Мінімальна матеріалоємкість ОПП, можливість його виготов­лення із відходів виробництва або некондиційних, нетрадиційних матеріалів.

2.Обраний ОПП не повинен мати аналогів, виготовлених на виробництві із більш ефективною, матеріало-та- енергозберігаючою технологією тощо.

3.Бажано, щоб ОПП був комплексним, тобто включав деталі із різних матеріалів, ручну і механічну види обробки, а також, щоб пе­редбачав по можливості якмога більше опоряджувальних і декора­тивних робіт.

Зрозуміло, що об'єктів продуктивної праці може бути дуже ве­лика різноманітність. Для того, щоб звузити коло їх пошуку, потрібно врахувати такі фактори:

а)особливості регіону, місцевості (сільська чи міська), у якій знаходиться школа; тип обладнання навколишніх підприємств і ха­рактер продукції, що на них випускається; найпоширеніші, найхарак­терніші для даної місцевості види декоративно-прикладного мистец­тва, народних промислів;

б)рівень і характер підготовки організатора продуктивної праці (уміння розробляти оригінальні конструкції виробів, пристроїв, ефек­тивні технології їх виготовлення; організовувати., планувати, норму­вати працю учнів; рівень володіння певними прийомами роботи, ви­дами декоративно-прикладного мистецтва тощо.);

в)придатність обладнання до технічного переоснащення, мо­жливість встановлення додаткового обладнання або пере- профілювання існуючого.

У результаті вивчення ряду підприємств, що територіально прилягають до школи визначають, які види робіт і послуг могли б ви­конувати учні (див. додаток, табл.1), аналізують їх згідно існуючих критеріїв і виділяють певну кількість (6-10 і більше) об'єктів, що найбільше відповідають даним критеріям

Після цього організатор продуктивної праці у результаті більш детального аналізу обраних об'єктів і переговорів із замовниками скорочує їх кількість до потрібної цифри, наприклад -1-3 об'єкти.

Далі він здійснює письмове обґрунтування залишених об'єктів, де у висновках до кожного із них вказує на ступінь їх відповідності існуючим критеріям (у відсотках, частинах та ін.). Більш досвідчені і краще підготовлені організатори продуктивної праці можуть здійснювати пошук об'єктів іншим чином: із великої різноманітності об'єктів обирається один або декілька і в процесі їх обґрунтування згідно з існуючими критеріями змінюється форма, дизайн, кон­струкція, технологія та ін. таких об'єктів. У результаті такого творчо­го пошуку народжуються оригінальні вироби, які суттєво відрізняються від запропонованих на початку пошуку і головне - мак­симально відповідають вимогам до їх підбору.