Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кишечные инф-ии.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
81.53 Кб
Скачать

1.Крупные грамположительные палочки

*2.Короткие грамотрицательные палочки

3.Располагаются хаотично

*4.Располагаются парами или короткими цепочками

*5.Имеют выраженную капсулу

379. Опишите биологические свойства клебсиелл:

1.Требовательны к питательным средам

*2.Растут на простых питательных средах

*3.Образуют блестящие куполообразные слизистые колонии

4.Строгие анаэробы

*5.Факультативные анаэробы

380. Патогенность клебсиелл связана с:

*1.Наличием капсулы

*2.Действием эндотоксина

*3.Продукцией энтеротоксина

4.Продукцией каталазы

5.Продукцией лецитиназы

381. Методы лабораторной диагностики клебсиеллезов:

*1.Бактериологический

*2.Микроскопический

*3.Серологический

4.Биологический

5.Аллергический

382. Иерсинии вызывают следующие заболевания:

*1.Кишечный иерсиниоз

*2.Чуму

*3.Псевдотубекулез

4.Туберкулез

5.Пищевые токсикоинфекции

383. Биологические особенности иерсиний:

*1.Мелкие грамотрицательные полиморфные палочки

2.Грамотрицательные палочки средних размеров

3.Имеют жгутики

4.Образуют споры

*5.Факультативные анаэробы

384. Укажите источник заболевания кишечным иерсиниозом:

*1.Больной

*2.Бактерионоситель

*3.Животные домашние

*4.Животные дикие

5.Птицы

385. Экология и распространение возбудителя кишечного иерсиниоза:

*1.Поражают людей и животных

*2.Устойчивы к низким температурам

3.Чувствительны к низким температура

*4.Могут размножаться в открытых водоемах

*5.Путь передачи- алиментарный

386. Укажите методы лабораторной диагностики кишечного иерсиниоза:

1.Микроскопический

*2.Бактериологический

*3.Серологический

4.Биологический

5.Аллергический

2. В инфекционную клинику доставлен пациент с диареей. При бактериоскопическом исследовании испражнений были обнаружены Грам-

отрицательные изогнутые палочки. Какое заболевание можно предположить у больного?

  1. *Холеру

3. У дитячому садку через кілька годин після вживання сирної маси майже у всіх дітей раптово з’явилися симптоми гастроентериту. При бактеріологічному дослідженні блювотних мас та залишків сирної маси було виділено золотистий стафілокок. Як доцільно продовжити дослідження для уточнення джерела інфекції?

  1. *Провести фаготипування виділених штамів

4. Після невдалої операції по розмінуванню один з солдатів-саперів отримав поранення стегна. Через два дні після хірургічної обробки рани спостерігається поява на шкірі пухирців, наповнених сукровичною рідиною. Шкіра напружена і має бронзове забарвлення, хворий перебуває в стані зростаючої інтоксикації. Які мікроорганізми могли викликати таку клінічну картину?

  1. *Клостридії

5. Після висіву на МПА дослідного матеріалу з опікової рани лікар бачить колонії середніх і малих розмірів, неправильної форми,

напівпрозорі, плоскі з нерівними краями, мають синьо-зелений пігмент. Поверхня колоній має металевий відблиск. Культура мікроорганізмів виділяє запах, який нагадує запах жасмину. Про який мікроорганізм слід подумати лікарю в першу чергу, судячи лише з культуральних властивостей ?

  1. *Psedomonas аeruginosa

6. При мікроскопії мазків гнійних виділень у хворого на пародонтоз, зафарбованих за методом Буррі-Гінсa, були виявлені капсулоутворюючі палички. Які із наведених нижче мікробів постійно утворюють капсули?

  1. Klebsiella pneumoniae.

7. Из организма больного с острым гастроэнтеритом выделен возбудитель заболевания. Его следует идентифицировать по антигенным свойствам. Какую серологическую реакцию нужно использовать для этого?

  1. Реакция агглютинации

13. Хворий 29 років госпіталізований з нападами блювоти, сильним проносом, тенезнами. Кал знебарвлений, з грудочками слизу і домішками крові. При бактеріоскопічному дослідженні колоній з середовища Плоскірьова виявлено нерухомі, грамвідомні палички. Які за 48 г. частково розклали лактозу. Назвіть збудника інфекційного процесу.

  1. *Shigella flexneri

14. При бакдослідженні гнійного матеріалу післяопераційної рани на МПА виросли великі безбарвні слизисті колонії, які через 24 години при доступі сонячного світла утворювали зелено-блакитний водорозчинний пігмент з запахом меду або жасмину. Бактеріоскопія дозволила виявити грамнегативні лофотрихи. Чисті культури збудника мають природню стійкість до більшості антибіотичних сполук. Ваш висновок – яка культура бактерій знаходиться у гнійних виділеннях ?

  1. *Pseudomonas aeruginosa

15. При дослідженні підозрілих харчових продуктів було виявлено рухомі грамнегативні палички, які після 18-годинного культивування на МПА виявили повзучий ріст у вигляді

вуалеподібного напилу. Ізоляти не ферментували лактозу, маніт, розкладали глюкозу, мальтозу і сахарозу до кислоти і газу, виділяли сірководень і індо. Бактеріологічно було доведено, що виділені бактерії відносяться до представників родини:

  1. *Proteus

16. Среди группы туристов (27 человек), которые использовали для питья воду из озера, через два

дня у 7 человек появились симптомы острой диареи. Для установления этиологии данного заболевания в баклабораторию направлен исследуемый материал. Какой иследуемый материал необходимо направить в лабораторию для диагностики заболевания ?

  1. *Воду, испражнения больных

17. В городе зарегистрирована вспышка пищевой токсикоинфекции, возникшая после употребле-

ния заварных пирожных, из остатков которых выделены патогенные микроорганизмы. Какие из

ниже перечисленных микроорганизмов наиболее вероятно могут вызвать данную токсикоинфек-

цию ?

  1. *St. аureus

2. В инфекционную клинику доставлен пациент с диареей. При бактериоскопическом исследовании испражнений были обнаружены Грам-отрицательные изогнутые палочки. Какое заболевание можно предположить у больного?

  1. *Холеру

3. З випорожнень хворого на гострий гастроентерит виділена чиста культура рухливих дрібних, дещо зігнутих грам-негативних паличок, які впродовж 6 годин дають ріст на лужній 1 \% пептонній воді у вигляді ніжної голубуватої плівки. Яким мікроорганізмам притаманні такі властивості?

  1. *Вібріонам

4. Хворий поступив в інфекційну лікарню на 8-й день зі скаргами на головний біль, недомагання, слабкість. Для серологічного дослідження взято кров. При проведенні реакція аглютинації Відаля встановлено, що вона позитивна в розведенні 1:200 з О-діагностикумом черевного тифу. Який діагноз можна встановити на підставі цього дослідження?

  1. *Черевний тиф

5. На 1\% щелочной пептонной воде после посева в неё исследуемого материала (испражнений) и 8 часовой инкубации в термостате при 37 град.С обнаружен рост в виде нежной голубоватой пленки. Для возбудителя какого заболевания

характерны такие культуральные свойства?

  1. холеры

6. Больному, страдающему частыми рецидивами язвенной болезни, врач назначил обследование на хеликобактериоз. К какому микробиологическому методу следует прибегнуть, чтобы получить наиболее достоверные результаты обследования?

  1. *Бактериологическому

7. З блювотних мас хворого виділено дуже рухливі злегка зігнуті Гр- палички, що дають позитивну реакцію з діагностичною сироваткою Інаба. Які симптоми найбільш імовірно з‘являться у хворого при відсутності лікування?

  1. Обезводнення організму

8. В бактеріологічну лабораторію поступила в”ялена риба домашнього виготовлення, яка стала причиною важкого харчового отруєння. При її дослідженні на середовищі Кітта-Тароці виявлені мікроорганізми, схожі на тенісну ракетку. Для остаточного підтвердження діагнозу потрібно внутрішньочеревне введення матеріалу білим мишам. Який діагноз встановить лікар ?

  1. *Ботулізм

9. В лабораторію особливо небезпечних інфекцій поступили випорожнення хворого з діагнозом “холера”.

Який метод мікробіологічної діагностики потрібно використати, щоб підтвердити або відхилити діагноз?

  1. *Бактеріологічний

10. Для характеристики ізольованого збудника при дослідженні фекалій хворого бактеріолог використав такі вирази: О-сироватка, метод Єрмольєвої, лужний агар, середовище Дьєдонне. Ваша відповідь відносно назви ізольованої копрокультури.

  1. Vibrio cholerae

11. При первичном посеве воды на 1 % пептонную воду, через 6 часов на поверхности среды обнаружен рост – нежная пленка. Для возбудителя какого заболевания характерны такие культуральные свойства?

    1. *Возбудителя холеры

12. До інфекційного відділення госпіталізовано хворого зі скаргами на багаторазовий пронос та блювоту, біль у м”язах ніг, слабкість, запаморочення. Після огляду лікар виставив попередній діагноз “холера”. Як необхідно досліджувати матеріал від хворого для

найшвидшого підтвердження діагнозу?

  1. *Пряма і непряма РІФ

13. Які засоби специфічної профілактики проводять у вогнищі холери?

  1. *Імунізація холерною вакциною

14. При встановленні виду збудника, виділеного із організму хворого з підозрою на холеру, одним із етапів ідентифікації є виявлення його монотрихіальної рухливості Який метод дослідження використовують для цього?

  1. Метод “висячої” або “роздавленої” краплі

4.Збудники бактерійних кишкових інфекцій.

251 В мазку з випорожнень хворого виявлені грамнегативні бактерії у вигляді коми. Які властивості необхідно в першу чергу вивчити за допомогою мікроскопа для отримання додаткової інформації про виявлених мікроорганізмів?

A. *Рухливість

256 Хворому з підозрою на черевний тиф лікар-інфекціоніст призначив бактеріологічне дослідження крові. Доцільність цього призначення пояснюється тим, що на першому тижні захворювання тифо-паратифом спостерігається :

A. *Бактеріемія

264 В інфекційне відділення лікарні госпіталізували хворого з скаргами на нудоту, рідкі випорожнення із слизом і прожилками крові, підвищення температури, слабкість. Лікар запідозрив дизентерію. Який метод лабораторної діагностики доцільніше призначити для підтвердження діагнозу?

A. *Бактеріологічний

267 Хворий поступив в інфекційну лікарню на 8-й день з скаргами на головний біль, нездужання, слабкість. Для серологічного дослідження узята кров. При проведенні реакція аглютинації Відаля встановлено, що вона позитивна в розведенні 1:200 з О-діагностікумом черевного тифу. Який діагноз можна встановити на підставі цього дослідження?

A. *Черевний тиф

337 У пацієнта з ознаками коліту виділена чиста культура бактерій, які по морфологічних, культуральних і біохімічних властивостях віднесені до роду шигел. Яку з названих реакцій доцільно застосувати для серологічної ідентифікації?

A. *Аглютинацію з діагностичними сироватками

346 Пацієнт звернувся до лікаря на другому тижні хвороби, яка за клініко-епідеміологічними даними нагадувала тифо-паратифозне захворювання. Лікар вирішив підтвердити діагноз шляхом виявлення специфічних антитіл. Які препарати слід використовувати для цієї мети?

A. *Діагностикуми

360 Від хворого з підозрою на черевний тиф, виділена чиста культура збудника, який ідентифікований по морфологічних, культуральних і біохімічних властивостях як сальмонелла тифу. Яке дослідження слід застосувати для остаточної ідентифікації збудника?

A. *Сероідентификацію

442 Хлопчик 12 років знаходиться в лікарні з підозрою на харчову токсикоінфекцію. При посіві фекалий хворого на середовище Ендо виросла велика кількість безбарвних колоній. Який мікроорганізм можна з найбільшою вірогідністю виключити з числа можливих збудників захворювання?

A. * Escherichia coli

512 При посіві випорожнень хворого черевним тифом на середовищі Ендо виросли колонії, що мають різне забарвлення і розміри: одні - червоні великі, інші – безбарвні, середніх розмірів. До яких за призначенням середовищам відноситься вказане в умові живильне середовище?

A. *Диференціально- діагностичним

513 На 1% лужній пептонній воді після посіву в неї досліджуваного матеріалу (випорожнень) і 8 годинної інкубації в термостаті при 370С виявлено зростання у вигляді ніжної голубуватої плівки. Для збудника якого захворювання характерні такі культуральні властивості?

A. *Холери

583 Хворий був доставлений в лікарню з скаргами на головний біль, підвищену температуру, частий стул, болі в животі з тенезмами. Лікар поставив клінічний діагноз «дизентерія? » і направив досліджуваний матеріал /випорожнення/ в баклабораторію. Яким методом діагностики лікар-бактеріолог повинен був підтвердити або спростувати клінічний діагноз?

A. *Бактеріологічним

670 З метою діагностики тифо-паратифозного захворювання проведена реакція аглютинації Відаля. Вона виявилася позитивною з черевнотифозним О-антігеном в розбавленні 1:1600, з черевнотифозним Н-антигеном - в розбавленні 1:200. Про що це свідчить?

A. * Про захворювання черевним тифом.

985 У пацієнта, що захворів 3 дні тому і скаржиться на підвищену температуру 380С , болі в животі, частий рідкий стул, присутність крові в калі, лікар клінічно діагностував бактерійну дизентерію. Який метод мікробіологічної діагностики доцільно застосувати в цьому випадку і який матеріал треба узяти від хворого для дослідження?

A. *Бактеріологічний - кал.

986 Враховуючи скарги хворого, дані об'єктивного дослідження і епідситуацію, лікар поставив попередній клінічний діагноз "Черевний тиф" і направив досліджуваний матеріал в бактеріологічну лабораторію. Хворий хворіє 2 дні. Яким методом мікробіологічної діагностики можна підтвердити діагноз у даного хворого?

A. *Бактеріологічним.

1004 У хворого з підозрою на черевний тиф впродовж двох тижнів захворювання лабораторно діагноз не був встановлений. Який матеріал потрібно направити до лабораторію для бактеріологічного дослідження на третьому тижні?

A.* Фекалії і сечу

1005 Хворий поступив в інфекційне відділення з підозрою на холеру. Який основний метод дослідження необхідно використовувати для підтвердження діагнозу?

A. *Бактеріологічний

1007 Для серологічної діагностики черевного тифу використовують реакцію Відаля. Який механізм взаємодії антигенів і антитіл лежить в її основі?

A. *Аглютинація

1135 З фекалий хворого виділені шигели Зонне. Які потрібно провести додаткові дослідження для встановлення джерела інфекції?

A. *Провести фаготипування виділеної чистої культури

1162 З крові хворого виділена культура збудника черевного тифу. Які культуральні властивості характерні для цього збудника?

A. * Утворення безбарвних або блідо-рожевих колоній на середовищі Ендо.

1177 Зареєстрований спалах харчового отруєння, зв'язаний з використанням кондитерських виробів, які зберігалися при кімнатній температурі і при виготовленні яких використовували качині яйця. Які мікроорганізми могли викликати це захворювання?

A. *Сальмонели

1182 Для серодіагностики черевного тифу ставлять реакцію, при якій до різних розведень сироватки хворого додають діагностикуми трьох видів мікроорганізмів і результат якої оцінюють по наявності осаду з склеєних бактерій. Це реакція:

A. *Відаля

1469 В лабораторію особливо небезпечних інфекцій поступили випорожнення хворого з діагнозом “холера”. Який метод мікробіологічної діагностики потрібно використовувати, щоб підтвердити або спростувати діагноз?

A. * Бактеріологічний

1550 Хворий поступив в інфекційну клініку з попереднім діагнозом “Черевний тиф? ”. Відчуває себе хворим впродовж трьох днів. Використання якого методу дає можливість підтвердити діагноз?

A. *Виділення гемокультури

1608 При бактеріологічному дослідженні гнійного матеріалу післяопераційної рани на МПА виросли великі безбарвні слизисті колонії, які через 24 години при доступі сонячного світла утворювали зелено-блакитний пігмент із запахом меду або жасмину. Бактеріоскопія дозволила виявити грамнегативні лофотріхи. Яка культура бактерій знаходиться в гнійному матеріалі?

A. *Pseudomonas aeruginosa

1609 Хворий С., 28 років госпіталізований з явищами слабкій інтоксикації і діареї. Фекалії з домішками крові. При бактеріологічному дослідженні фекалій виявлені ізольовані звиті грамнегативні бактерії - мікроаерофіли, каталазополозитивні, уреазопозитивні, при з'єднанні двох клітин нагадують крила чайки, спор і капсул не утворюють, рухомі. Назвіть бактерії, для яких характерні вище перераховані ознаки?

A. *Helicobacter pylori

1611 При дослідженні підозрілих харчових продуктів були виявлені рухомі грамнегативні палички, які після 18-годинного культивування на МПА проявили повзуче зростання у вигляді вуалеподібної плівки. Бактеріологічно було доведено, що виділені бактерії відносяться до представників сімейства:

A. *Proteus

1694 Лікар-бактеріолог виділив у хворої дитини збудника дизентерії Флекснера -тип 2, Зонне, - тип I і ентеропатогенну кишкову паличку - 055/В5. Як називається такий тип інфекції у даної дитини?

A. *Змішана інфекція

1718 Серед групи туристів (27 чоловік), які використовували для пиття воду з озера, через два дні у 7 чоловік з'явилися симптоми гострої діареї. Для встановлення етіології даного захворювання в баклабораторію направлений досліджуваний матеріал. Який досліджуваний матеріал необхідно направити в лабораторію для діагностики захворювання?

A. *Воду, випорожнення хворих

1739 При первинному посіві води на 1% пептонну воду, через 6 годин на поверхні середовища виявлений рост- ніжна плівка. Для збудника якого захворювання характерні такі культуральні властивості?

A. * Збудника холери

1766 В місті зареєстрований спалах харчової токсикоінфекції, що виникла після вживання заварних тістечок, із залишків яких виділені патогенні мікроорганізми. Які з нижче перерахованих мікроорганізмів найймовірніше можуть викликати дану токсикоінфекцію?

A. *St. aureus

1790 У хворого виразковою хворобою шлунку з підвищеною кислотністю після ендоскопічного і бактеріологічного досліджень були виділені бактерії роду Helicobacter. Завдяки якій властивості ці мікроорганізми не гинуть в кислому середовищі шлунку?

A. * Уреазній активності

1792 Після дослідження біоптату, узятого у хворого при екзофагогастродуоденоскопії, був поставлений бактеріологічний діагноз: хелікобактериоз. Яка з особливостей бактерій, виділених у даного хворого, була обов'язково врахована при культивуванні?

A. *Мікроаерофильность

1809 З блювотних мас хворого виділені дуже рухомі, злегка зігнуті грамнегативні палички, які дають позитивну реакцію з діагностичною сироваткою Інаба. Які симптоми найймовірніше з'являться у хворого за відсутності лікування?

A. * Зневоднення організму

1810 При бактеріологічному дослідженні фекалий жінки 38 років, яка 1,5 року тому перенесла черевний тиф, була виявлена Salmonella typhi в кількості 100 кл/г. Як найточніше охарактеризувати стан обстеженої жінки?

A. * Бактеріоносійство

1947 Від хворого з діагнозом дизентерія була виділена шигела із здатністю продукувати екзотоксин. Про який вид шигел йде мова?

A. * Шигела дизентерії

1966 При бактеріологічному дослідженні випорожнень кухаря ресторану, у якого клінічні прояви захворювання відсутні, на вісмут-сульфіт агарі виросли дрібні колонії з металевим блиском. Які це можуть бути мікроорганізми?

A. * Сальмонели

2015 З випорожнень хворої дитини 6-місячного віку, який знаходився на штучному вигодовуванні, виділена культура кишкової палички з антигенною структурою 0-111. Який діагноз можна поставити?

A. *Колі-ентерит

2103 В інфекційне відділення госпіталізували хворого з скаргами на багаторазовий пронос і блювоту, біль в м'язах ніг, слабкість, втрату свідомості. Після огляду лікар встановив попередній діагноз "холера". Як необхідно досліджувати матеріал хворого для експрес діагнозу?

A. * Пряма і непряма РІФ

2376 В дитячому саду впродовж 4-х днів захворіло 10 дітей з різних вікових груп з клінічними ознаками гострої кишкової інфекції. При бактеріологічному дослідженні випорожнень цих хворих виділений збудник дизентерії Sonnei. У зв'язку несприятливою епідситуацією в даному дитячому колективі серед контактних дітей необхідно провести профілактичні заходи. Який препарат для специфічної профілактики необхідно призначити дітям, які були у контакті з цими хворими?

A. *Дизентерійний бактеріофаг.

2459 В інфекційну лікарню поступила дитина з підозрою на колі-ентерит. З випорожнень виділена кишкова паличка. Як встановити приналежність палички до патогенних мікроорганізмів?

A. *Реакцією аглютинації з О- сироватками

2568 Хворий з підозрою на черевний тиф поступив в інфекційну лікарню на 3-й день захворювання. Який метод мікробіологічної діагностики слід використовувати ?

A. * Виділення гемокультури.

2622 В інфекційне відділення поступив хворий з підозрою на дизентерію. Якої основної з приведених методів лабораторної діагностики необхідно призначити?

A. *Бактеріологічний.

2685 У хворого з типовою клінічною картиною дизентерії, внаслідок раннього застосування антибіотиків, під час бактеріологічного дослідження випорожнень, шигели не виявлені. Титр антишигельозних антитіл в РПГА в парних сироватках у даного хворого виріс в 4 рази. Про що це свідчить?

A.* Підтверджує діагноз дизентерії.

2871 При бактеріологічному дослідженні сечі хворого пієлонефритом виділені мікроорганізми, які утворюють на м‘ясо-пептонному агарі жовто-зелений пігмент і характерний запах. Як вони називаються?

A. *Псевдомонади

2880 Хворому запропонували пройти бактеріологічний аналіз для встановлення етіології виразки шлунку. Які мікроорганізми мають намір виявити?

A. *Хелікобактер

2922 При ідентифікації збудника харчової токсикоінфекції з'ясувалося, що по своїх біохімічних властивостями він відноситься до роду Salmonell. Яка ознака збудника дозволить найточніше встановити його видову приналежність?

A. *Антигенна структура

3005 В патогенезі холери значну роль грають екзо- і ендотоксини, ферменти агресії. Основним синдромом цієї хвороби є дегідратація. Виберіть, що з перерахованого є основною причиною обезводнення.

A. *Активація аденілатциклази

3079 Вкажіть збудника інфекції, який може вражати слизові оболонки, викликати запалення внутрішніх органів, сепсис, утворення синьо-зеленого гною, як правило, стійкий до більшості антибіотиків:

A. *Pseudomonas aeruginosa

3239 При бактеріологічному дослідженні блювотних мас хворих виділені грамнегативні палички середніх розмірів із закругленими кінцями, рухомі групи В. Ідентичні мікроорганізми , що аглютинуються сальмонельозною О-сироваткою,виявлені в м'ясному салаті, який напередодні вживали всі хворі. Про збудників якого захворювання можна думати в даному випадку?

A.* Сальмонели - збудники гострого гастроентериту.

3243 З калу і блювотних мас хворого з підозрою на холеру були виділені культури вібріонів. Проведення якої реакції дозволить визначити вид мікроорганізму, що викликає це захворювання?

A. *Аглютинації з сироватками, що містять О-антітела.

3456 У хворого на виразкову хворобу шлунка при проведенні фіброгастроскопії взятий біоптат слизової оболонки в області виразки. З біоптату виготовлений мазок-відбиток, пофарбований за методом Грама; з рештою біоптату проведена проба на уреазну активність. Під час мікроскопії мазка-відбитка виявлені Грам-негативні спіралеподібні мікро-організми, тест на уреазну активність - позитивний. Які бактерії були виявлені?

A. Helycobacter pylori *

4482 При бактеріологічному дослідженні випорожнень чотиримісячної дитини з симптомами гострої кишкової інфекції на середовищі Ендо виросли у великій кількості червоні колонії. Які це можуть бути мікроорганізми?

A. *Ешерихії

4492 Хворому 50 років з метою лікування черевного тифу призначений левоміцетин, але наступного дня стан хворого погіршав, температура підвищилася до 39С. Чим пояснити погіршення стану хворого?

A. *Дією ендотоксинів збудника

4506 До лікаря-інфекціоніста на прийом прийшов хворий з скаргами на лихоманку, яка триває три дні, загальну слабкість, безсоння, погіршення апетиту. Лікар запідозрив черевний тиф. Який метод лабораторної діагностики краще всього призначити для підтвердження діагнозу?

A.* Виділення гемокультури

4573 У хлопчика 7 років холероподібне захворювання (блювота, профузна діарея). При посіві фекалий хворого на середовище Ендо, виросли однотипні колонії: малинового кольору, з металевим блиском. Який мікроорганізм є найбільш вірогідним збудником захворювання?

A. *Ентеротоксигенна Escherichia coli

4577 Для серологічної діагностики черевнотифозного бактеріоносійства був використаний діагностикум, який є обробленими таніном еритроцитами барана, на яких адсорбований Vi-антиген Salmonella typhi. У якій реакції буде застосований цей діагностикум?

A. * РПГА

4739 При бактеріологічному дослідженні промивних вод хворого харчовим отруєнням висіяли чисту культуру бактерій з такими властивостями: грамнегативна рухома паличка, на середовищі Ендо росте у вигляді безбарвних колоній. Представником якого роду було обумовлено захворювання?

A. * Salmonella

4826 В реакції пасивної гемаглютинації, поставленої з еритроцитарним черевнотифозним Vi-діагностикумом, виявлені антитіла в розведенні сироватки обстежуваного до 1:80, що вище за діагностичний титр. Такий результат свідчить

A. *Про можливе носійство паличок черевного тифу

4954 В інфекційну клініку доставлений пацієнт з діареєю. При бактеріоскопічному дослідженні фекальних мас у нього виявили “грам –“ зігнуті палички. У хворого можна припустити:

A. *Холеру

5294 Хворий з підозрою на черевний тиф був госпіталізований в інфекційне відділення на 11-й день захворювання. Який основний матеріал для дослідження краще всього узяти від хворого в цей період?

A. *Сироватку крові.

5608 З організму хворого з гострим гастроентеритом виділений збудник захворювання. Його слід ідентифікувати по антигенній будові. Яку серологічну реакцію потрібно використовувати для цього?

A. * Реакцію аглютинації

5837 Для вирішення питання ретроспективної діагностики перенесеної бактерійної дизентерії, було призначено провести серологічне дослідження сироватки крові з метою встановлення титру антитіл до шигел. Яку з перерахованих реакцій доцільно використовувати для цього?

A. *Пасивної гемаглютинації

5838 При повторній постановці реакції аглютинації Відаля, виявлено наростання титрів антитіл до О-антігенів S.typhi в сироватці хворого з 1:100 до 1:400. Як можна оцінити отримані результати?

A. *Хворіє на черевний тиф

6259 Від хворого в лабораторії виділена чиста культура збудника дизентерії. Які дослідження слід провести з метою її остаточної серологічної ідентифікації?

A. *Поставити реакцію аглютинації із стандартними сироватками

6261 В анотації до препарату вказано, що він містить антигени збудника черевного тифу, адсорбовані на стабілізованих еритроцитах барана. З якою метою використовують цей препарат?

A. *Для виявлення антитіл в реакції пасивної гемаглютинації

6285 Ефективна діагностика носійства збудників кишкових інфекцій грунтується на виявленні антитіл до певних антигенів бактерій в реакції пасивної гемаглютинації. Який стандартний препарат слід застосувати в цій реакції?

A. *Еритроцитарні діагностикуми з адсорбованими антигенами бактерій

6366 При обстеженні на бактеріоносійство черевного тифу в сироватці крові робітниці кухні шкільної їдальні виявлені Vi-антитела. Яка з перерахованих реакцій була використана в даному випадку?

A. * РНГА

6367 При бактеріологічному дослідженні випорожнень хворого кишковою інфекцією, була виділена Shigella sonnei. Яка з перерахованих серологічних реакцій була застосована для ідентифікації виділеної чистої культури?

A. *Реакція аглютинації