Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кадастр+курсова.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
156.81 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Національний авіаційний університет

Інститут екологічної безпеки

Кафедра землевпорядних технологій

Курсовий проект

з дисципліни:

«Кадастр»

на тему:

«Структуризація території для ведення державного земельного кадастру»

Виконала:

Студентка ЗК-409

Нетеса Дарина

Перевірив:

Закревський А.І.

Київ-2012

Завдання на виконання курсового проекту:

  • вивчення земельно-оціночної структуризації території;

  • виявлення найсуттєвіших ознак порядку ведення Державного Земельного Кадастру;

  • визначення внутрішньої структури ДЗК та її функціонального призначення;

  • виявлення основних проблем ДЗК та внесення пропозицій, щодо їх вирішення.

Реферат

Курсовий проект містить 29 сторінок та 9 додатків.

Мета виконання курсової роботи:

  • систематизація отриманих теоретичних знань з дисципліни «Кадастр», їх поглиблення і закріплення;

  • розвиток навичок самостійної роботи з науковою і довідковою

літературою, нормативними документами, матеріалами періодичних видань, джерелами статистичної інформації тощо;

  • отримання досвіду їхнього практичного використання при визначенні проблем кадастру та їх кваліфікованому вирішенні;

  • отримання навичок проведення самостійного аналізу й узагальнення проблем теорії та практики кадастру, обґрунтування прийнятих рішень;

  • отримання навичок розробки пропозицій, обґрунтування та відстоювання власної точки зору з проблеми, що досліджується, розвиток уміння пов'язувати теоретичні положення з умовами сучасної практики управлінської діяльності.

Об’єкт курсової роботи: територія, що оцінюється. В даній курсовій роботі об’єктом дослідження є територія, екологічні та економічні показники:

  • Село Мархалівка,Лубенського району, Полтавської області

Предмет курсової роботи: земельно-оціночна структуризація територій,

Перелік скорочень

ДЗК – Державний земельний кадастр

ЗД – земельна ділянка

ЗОРЗ – зона особливого режиму землекористування

ІКК – індексна кадастрова карта

КМУ – Кабінет Міністрів України

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. Зонування земель та грунтів

1.1. Індексна кадастрова карта адміністративно-територіальної одиниці

1.2. Кадастровий план земельної ділянки

1.3. Кадастровий план обмежень

1.4. Функціональне зонування території населеного пункту

1.5. Економіко-планувальне зонування території міста

1.6 Бонітування грунтів.Якісна оцінка земель

РОЗДІЛ 2. Оновлення планово-картографічних матеріалів з використанням ДЗЗ технологій

2.1 Попередня обробка космічного знімка

2.2 Цифрова карта території сільської ради

2.3 Індексна кадастрова карта території сільської ради на основі космічного знімка

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ

ВСТУП

У період реформування земельних відносин однією з найважливіших проблем є проблема економічного використання і відтворення природних ресурсів.

Сьогодні значно зростає роль державного земельного кадастру, оскільки він є інформаційною базою для ефективного управління земельними ресурсами, ведення земельної статистики, землеустрою, регулювання земельних відносин, підтримки податкової та інвестиційної політики держави, розвитку ринку землі і обґрунтування розмірів плати за землю. Це, у свою чергу, вимагає реформування існуючої системи землевпорядкування, створення нового її типу, який відповідав би сучасним умовам розвитку суспільства і земельних відносин.

Турбота про збереження і примноження природних багатств зумовлює потребу в заходах з охорони і науково обґрунтованого, раціонального використання землі та її надр, водних ресурсів, рослинного і тваринного світу для збереження у чистоті повітря і води, забезпечення відтворення природних багатств і поліпшення навколишнього середовища. Вирішення цих питань вимагає всебічного вивчення надр, земельних, водних і лісових ресурсів.

Згідно із Земельним кодексом України, прийнятим у 2001 році, для забезпечення раціонального використання земельних ресурсів введено державний земельний кадастр. Отже, державний земельний кадастр необхідно розглядати як одну із функцій загальної системи управління земельними ресурсами. Державний земельний кадастр призначений для забезпечення необхідною інформацією органів державної влади та органів місцевого самоврядування, зацікавлених підприємств, установ і організацій, а також громадян з метою регулювання земельних відносин, раціонального використання та охорони земель, визначення розміру плати за землю і цінності земель у складі природних ресурсів, контролю за їх використанням.

Основними завданнями ведення державного земельного кадастру є: забезпечення повноти відомостей про всі земельні ділянки; застосування єдиної системи просторових координат та системи ідентифікації земельних ділянок; запровадження єдиної системи земельно-кадастрової інформації та її достовірності.

Сучасний державний земельний кадастр являє собою єдину державну систему земельно-кадастрових робіт, яка встановлює процедуру визначення факту виникнення або припинення права власності на земельні ділянки і права користування ними та містить сукупність відомостей і документів про місце розташування та правовий режим, цих ділянок, їх оцінку, класифікацію земель, кількісну та якісну характеристику, розподіл серед власників землі та землекористувачів.

Реаліями сьогодення є те, що здійснення земельної реформи, розвиток багатоукладної економіки, формування різних підприємницьких структур, передача землі у власність громадян пов’язані з процесом утворення великої кількості земельних ділянок через їх парцеляцію. В цих умовах зростає значення державного управління земельними ресурсами, ефективність якого багато в чому залежить від земельно-кадастрових даних, зокрема від створення системи реєстрації земельних ділянок. Поступово трансформується і ставлення до землі. Вона визначається товаром майбутнього земельного ринку, а тому все більшої ваги набуває питання вартісної оцінки земель, яка з теоретичного простору переходить до площини практичного навантаження, стаючи життєво необхідною для економіки держави.

Новим імпульсом у запровадженні в Україні ринку землі повинна стати експертна грошова оцінка земельних ділянок. Однією з передумов запровадження ефективної системи земельно-кадастрових робіт є широке застосування сучасних і інформаційних технологій, в основному у рамках програми створення автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру.

Необхідність даних державного земельного кадастру для потреб управління міським господарством є дуже актуальною у зв'язку з купівлею-продажем, даруванням, передачею у спадщину, обміном землі разом із нерухомістю, проведенням аукціонів, конкурсів міських земель. Об'єктивні дані державного земельного кадастру стануть базою функціонування не лише землевпорядних органів, але й таких структур, як земельний банк, земельна біржа, земельна поліція.