Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
36-42ya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
78.34 Кб
Скачать

36. Форми, методи та принципи банківського нагляду.

Виділяють такі форми банк нагляду: 1)за інтенсивністю здійснення: -загальний, - інтенсивний, - нагляд високого ступеня. 2) За етапами здійснення: -вступний (державна реєстрація та ліцензування), -попередній(безвиїзний нагляд та аудит), -поточний (інспекційні перевірки) .3) За рівнем охоплення: -мікропруденційний, - макропруденційний.

Нагляд за банками здійсн 2ма способами: 1)безвиїзний нагляд2) виїзне інспектування. Безвиїзний нагляд це дистанційний моніторинг діяльності окремих банків і банківської системи в цілому, а також застосування наглядовими органами певних заходів з метою реагування на проблеми і недоліки, виявлені в діяльності банків. Безвиїзний нагляд грунтується на аналізі звітності, що подасться органам банківського нагляду на регулярній основі і дає їм можливість відстежувати фінансовий стан банків. Безвиїзний нагляд використовується як система раннього застереження, що дозволяє наглядовим органам приймати рішення про застосування до банків коригуючих заходів до загострення ситуації або до проведення інспекційної перевірки на місці. Виїзне інспектування -інспекційні перевірки банків на місцях мають проводитися кваліфікованими спеціалістами банківського нагляду, які здатні оцінити ступінь ризиків, можливих у діяльності того чи іншого банку, і визначити якість управління цими ризиками. Інспектування дає змогу органам банківського нагляду перевіряти такі аспекти діяльності банків: достовірність звітності; дотримання законів і нормативних актів; надійність управління банком; стійкість фінансового стану банку. Порівняно з безвиїзним наглядом інспекційні перевірки надають наглядовим органам більше можливостей щодо виявлення реальної якості банківських активів, якості управління банком і взагалі реального фінансового стану банку. Проте цей метод нагляду є більш трудомістким, потребує більшої кількості персоналу.

Осн принципи ефективного б нагляду розроблені Базельським комітетом, визначають критерії за якими можна оцінити ефективність банк нагляду, вважаються універсальними базовими стандартами для здійсн виваженої та ефективної політики нагляду, а тому повинні застосовуватись наглядовими органами в своїй роботі. Базельський комітет сформував 25 основних принципів, які стосуються таких питань: 1) необхідні попередні умови ефективного банківського нагляду 2-5) ліцензування банківської діяльності та погодження змін у характері власності та характері участі банку в капіталі інших організацій 6-15) ризики банківської діяльності та пруденційні норми 16-20) методи поточного банківського нагляду 21) вимоги щодо надання банками інформації 22) можливості органів банківського нагляду щодо застосування заходів наглядового реагування 23-25) організація нагляду за банками, які займаються міжнародним бізнесом.

37. Інспектування банків: об'єкти, види та етапи інспекційних перевірок.

Інспектування б – це метод здійсн б нагляду, уповноважена НБ особами безпосередньо в банку. Об’єктом інспекційної перевірки є банк та його відокремлені підрозділи;філії іноземного б; власники істотної участі у б та учасники банк івських груп; особи щодо яких є достовірна інформація про здійсн ними б діяльності без б ліцензії. Види: 1)за характером планування:- планова, -позапланова. 2) За обсягом охоплення(тематикою інспектування): - комплексна, -тематична, -спеціальна. Планова — інспекційна перевірка, що здійснюється відповідно до плану, затвердженого в порядку, передбаченому Положенням про планування та порядок проведення інспекційних перевірок. Позапланова проводиться за наявності обґрунтованих підстав відповідно до розпорядження ЦБ. Спеціальна — інспекційна перевірка за письмовим зверненням Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України, Державної податкової адміністрації, Координаційного комітету з боротьби з корупцією та організованою злочинністю при Президентові України. Тематична — інспекційна перевірка окремої сфери діяльності банку, його філії або іншої особи, що охоплюються наглядовою діяльністю Національного банку. Комплексна –виїзна перевірка, при якій перевірці підлягають всі напрями діяльності б, в т.ч. управління. Інспекційна перевірка скл з 3ох етапів:1) підготовка до проведення перевірки 2) безпосередньо процес перевірки 3) оформлення результатів перевірки- оформляються довідкою про перевірку чи звітом про інспектування.