Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_2_INF.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
356.86 Кб
Скачать

5. Планування видатків

Згідно із статтею 2 Бюджетного кодексу України бюджет –це план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду. Процес розподілу ресурсів відповідного місцевого бюджету за напрямами діяльності органів місцевої влади є одним з найвідповідальніших етапів формування місцевого бюджету і має забезпечити надання громадянам соціальних послуг за покладеним на ці органи повноваженнями. Тобто на етапі складання місцевого бюджету в межах надходжень місцевого бюджету та трансфертів виконавчий орган відповідної місцевої ради розподіляє прогнозовані ресурси для забезпечення функціонування та надання послуг органів влади, установ освіти, культури, охорони здоров’я та підприємств житлово-комунального господарства тощо.

Самостійність місцевих бюджетів відповідно до пункту 4 статті 61 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” “гарантується власними та закріпленими за ними на стабільній основі законом загальнодержавними доходами, а також правом самостійно визначати напрями використання коштів місцевих бюджетів відповідно до закону”.

Виходячи з норми статті 70 Бюджетного Кодексу України у процесі планування видатків місцевих бюджетів за відповідними галузями функціонування бюджетної сфери адміністративно-територіальної одиниці, необхідно мати пропозиції розпорядників коштів місцевого бюджету (керівників бюджетних установ) щодо обсягу коштів, необхідних для надання громадянам відповідних послуг.

Виходячи з норм Бюджетного кодексу (стаття 75) та чинної практики, процес формування пропозицій до місцевого бюджету може складатись з наступних етапів:

1.Встановлення граничних обсягів видатків загального фонду бюджету

2. Доведення інструкцій по формуванню бюджетних запитів.

3. Підготовка бюджетних запитів.

4. Зведення і аналіз бюджетних запитів.

5. Підготовка проекту та відповідних документів.

6. Подання проекту на розгляд.

Подання пакету документів, що стосується проекту бюджету з відповідними поясненнями на розгляд виконкому та депутатських комісій.

Якщо до початку нового бюджетного року з поважних причин не прийнято рішення про місцевий бюджет, виконавчі органи відповідних рад мають право здійснювати витрати лише на цілі, які були затверджені в бюджеті попереднього року. При цьому щомісячні видатки не можуть перевищувати 1/12 обсягу видатків, затверджених на попередній рік. Провадити капітальні видатки до прийняття рішення про бюджет забороняється.

Бюджетний запит - документ, підготовлений розпорядником бюджетних коштів, що містить пропозиції з відповідними обґрунтуваннями щодо обсягу бюджетних коштів, необхідних для його діяльності на наступний бюджетний період.

У бюджетних запитах розпорядників коштів місцевих бюджетів зазначається основна інформація, необхідна для складання пропозиції стосовно бюджету на відповідний рік, яка подається на розгляд місцевого органу влади. Складання бюджетних запитів загалом починається з доведення місцевими фінансовими органами до головних розпорядників бюджетних коштів інструкції з підготовки бюджетних запитів, розроблених на основі типової форми визначеної Міністерством фінансів України з урахуванням особливостей складання проектів місцевих бюджетів.

Інструкції до бюджету мають на меті управління процесом складання відповідного місцевого бюджету. В унітарних системах державного управління, що існують у більшості країн Європи, складання місцевих бюджетів, як правило, починається одночасно з процесом складання державного бюджету. Розподіл надходжень і видатків між різними рівнями

виконавчої влади є основним питанням обох процесів, але до складання місцевих бюджетів, зазвичай, є багато інших вимог.

Чітке визначення мети та очікуваних результатів дозволяє всім структурам виконавчої влади починати складання бюджету з однакових позицій.

Інструкції повинні мати вступну заяву, що окреслює конкретні цілі і, можливо, основні зміни чи особливі чинники, які впливають на складання бюджету в цьому році.

Міністерство фінансів України доводить Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям та виконавчим органам відповідних рад особливості складання розрахунків до проектів бюджетів на наступний бюджетний період.

Інструкції розпорядникам бюджетних коштів щодо напрямків політики і програм разом із встановленням граничних обсягів видатків формують межі, в яких здійснюється розробка бюджетних запитів.