Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кипр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
811.52 Кб
Скачать

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

“ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Індивідуальна робота з Міжнародної економіки

за темою:

«Відкритість економіки Кіпру»

Виконала:

Студентка II курсу

Економічного факультету

Групи 3520-1

Ланчковська Н. М.

Перевірила:

Викладач кафедри

Економічної теорії

та підприємництва

Осаул А. О.

Запоріжжя, 2012

Зміст

Економіка Кіпру

Економіка Кіпру заснована на системі вільного підприємництва. На сьогоднішній день Кіпр є конкурентоспроможними і затребуваному на сучасному ринку напрямком міжнародного туризму. Це також центр банківських послуг і морських перевезень і сучасний телекомунікаційний вузол. Основні доходи бюджету країни надходять від флоту, туризму та офшорних компаній.

Політика кіпрського керівництва направлена ​​на перетворення країни в торгово-фінансовий і туристичний центр Східного Середземномор'я. Одним з найважливіших елементів економічної політики є залучення на Кіпр іноземних капіталовкладень. Для кіпрської економіки (не враховується окупована територія острова) характерна велика питома вага сфери послуг та туризму (76% ВВП).

Обсяг ВВП (за ПКС) в 2004 р. склав 14,7 млрд дол, на душу населення - 14,69 тис. дол Зростання ВВП Кіпру в 2005г. склав 3,8%. Але в основному це досягається за рахунок розвитку економіки грецької частини острова (у турецькій частині подушного ВВП становить 5000 дол.) Рівень інфляції - 2,1%. Дохід на душу населення - приблизно 17,4 тис. євро. Безробіття - 3,5% від загального числа економічно активного населення.

За даними на 2003 ВВП Кіпру ділиться на ВВП греків-кіпріотів (9,4 млрд. дол. США або 15000 дол. на душу населення) і ВВП турків-кіпріотів (787 млн. дол. США або 6000 дол. на душу населення). Також ділиться і ВВП по секторах: для греків-кіпріотів частка сільського господарства становить 4,6%, індустрія - 19,9% і стільки ж для служб (19,9%). Для турків кіпріотів: сільське господарство - 75,5%, індустрія і промисловість - 20,7% і 71% інші служби.

Діаграма 1. Сектори ВВП для греків-кіпріотів.

Діаграма2.Сектори ВВП для турків-кіпріотів.

Порівняність пропорцій національних і світових цін

Таблиця 1. Країни Європи: ріст реального ВВП та інфляції ІПЦ, 2009-2012 рр (у відсотках).

Відомо, що в статистичній практиці розраховується система індексів цін, методологічною основою побудови яких є Система національних рахунків (СНР), яка охоплює усі стадії кругообігу продукту. Показником офіційної інфляції в країні є індекс споживчих цін (ІСЦ), а рівень інфляції – це темп приросту (зниження) ІСЦ. Як бачимо з таблиці, у 2009-2011 рр. відбулось сильне й різке зростання рівня інфляції та цін на Кіпрі.

Оборотність національної валюти

У травні 2005 року Кіпр і вступив в механізм обмінного курсу ERM II. Країна має довгу історію стабільності валюти. Кіпрський фунт був прив'язаний до британського фунта і долара США, а потім до французького ЕКЮ. Хоча Європейський механізм обмінних курсів II вимагає, щоб валюта залишалася в межах ± 15% групи протягом двох років грошово-кредитної політики, країна дотримуватися більш жорстких груп, а саме ± 2,25%. Найближчий сусід Кіпру Мальта, з іншого боку, заявила, що вона буде підтримувати курс мальтійської ліри на центральному курсі по відношенню до євро, як одностороннє зобов'язання. З прийняттям євро потрібно два роки членства Європейського механізму обмінних курсів II.

У травні 2007 р. Європейський центральний банк і Європейська комісія повинні були зробити висновки, чи відповідає Республіка Кіпр фінансово-економічним критеріям зони евро. Висновок був позитивним.

Парламент Республіки Кіпр прийняв пропозицію про перехід з 1 січня 2008 року на єдину європейську валюту, яка прийде на зміну національної валютної одиниці - кіпрському фунту.