Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економика УКР.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
37.52 Кб
Скачать

5. Техніко-економічне обгрунтування використання яеу з клт-40 для підвищення ефективності видобутку нафти

Ефективність вилучення нафти з нафтоносних пластів сучасними, промислово освоєними методами розробки у всіх нафтовидобувних країнах на сьогоднішній день вважається незадовільною, при тому, що споживання нафтопродуктів у всьому світі зростає з року в рік. Середня кінцева нафтовіддачі пластів по різних країнах та регіонах становить від 25 до 40% [1]. Тому підвищення ефективності використання нафтових родовищ є актуальним завданням світової науки.

Проведені в Україні дослідження показали, що використання термічних методів підвищує видобуток більше ніж в три рази (до 25% від балансових запасів), проте довідкові дані дають більш скромну оцінку. Так в [2] вказується, що застосування теплових методів дозволяє підвищити нафтовіддачу на 20-40%. Сьогодні для цих цілей встановлюються парогенератори безпосередньо біля свердловин (США) [3], або, наприклад, будується атомна електростанція для забезпечення теплоносієм видобутку високов'язких вуглеводнів (Канада) [4].

Забезпечення теплоносія для технологічних цілей родовища є завданням звичайної теплоелектроцентралі, застосування якої економічно вигідніше роздільного виробництва тепла й електроенергії [5]. В аналітичному огляді перспектив розвитку енергетики [6] зазначається, що оскільки енергетика є основою економічного розвитку будь-якої держави, пріоритетні завдання інноваційного розвитку України складаються, у тому числі у впровадженні нових технологій видобутку вуглеводневої сировини, розширенні використання атомної енергії. Тому видається, що підготовка теплоносіїв для нафтового родовища повинна здійснюватися на атомній теплоелектроцентралі (АТЕЦ), яка до того ж буде виробляти достатню кількість електроенергії для виробництва та комунально-побутового сектору.

У свою чергу будівництво АТЕЦ дуже дорогий захід. До того ж важливим є питання про тривалість експлуатації. Ресурс роботи АЕС сьогодні становить 40-50 років. Тривалість експлуатації нафтових родовищ може навіть перевищувати цей термін. За підрахунками фахівців ВАТ «Укрнафта», виявлений сировинний потенціал родовищ, що розробляються ВАТ «Охтирканафтогаз» може забезпечити стабільну видобуток нафти близько 2 млн. тонн щорічно протягом 50-60 років [7]. Враховуючи, що перший етап видобутку здійснюється при фонтанування свердловин, пуск АТЕЦ може бути дещо зміщений у часі від початку експлуатації родовища. Саме на заключній стадії видобутку використання теплоносіїв дозволить підвищити нафтовіддачу.

Сьогоднішнє тяжке становище з електропостачанням м. Охтирки, що є нафтової столицею України, ще раз підкреслює актуальність розглянутого пропозиції.

Метою роботи є попередня економічна оцінка використання АТЕЦ в нафтовидобутку.

Якщо вартість додатково одержаної нафти буде більше вартості будівництва та експлуатації енергоустановки за весь термін її експлуатації, тоді будівництво і використання такої енергоустановки буде обгрунтовано.