Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
z_ekzamen_ek_teor_ya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
809.47 Кб
Скачать

19. Ринкова інфраструктура: зміст та елементи.

Інфраструктура з лат. інфра – під чимось або нижче чогось і структура.

Інфраструктура – це комплекс інститутів, служб, підприємств, які забезпечують нормальний режим безперебійного функціонування ринку.

Функції інфраструктури ринку:

  1. ефективний розвиток товарно-грошових відносин;

  2. підтримка ефективності економічної діяльності;

  3. інформаційне забезпечення ринку;

  4. підтримка конкуренції на ринку;

  5. створення дієвих форм державного регулювання ринку (антимонопольний комітет);

  6. забезпечення соціальної орієнтації ринку.

Інфраструктура товарного ринку:

  1. товарна біржа – це заклад, де проводиться укладання угод про купівлю-продаж товару за його описом. На біржі існують посередники: брокери, дилери, маклери;

Брокери (англ. broker) - професійні учасники ринку, які виступають в ролі посередника між продавцями і покупцями, що сприяють укладенню торгових угод, «з'єднання» між собою покупців і продавців; діють за дорученням своїх клієнтів і за їх рахунок, отримуючи плату або винагороду у вигляді комісійних при укладанні угоди.

Дилер (англ. dealer) - це юридична особа, яка бере участь в угодах від свого імені і за свій рахунок. Дохід його становить різниця між ціною купівлі та продажу цінних паперів. Він несе всю сукупність ризиків, пов'язаних з виконанням угоди.

В даний час на ряді бірж члени біржі можуть діяти тільки в якості брокерів, а дилерські операції заборонені (наприклад, біржі Парижа, Брюсселя, Мілана). На лондонській фондовій біржі члени біржі можуть діяти або тільки як брокери, або тільки як дилери без поєднання цих функцій. На деяких біржах окремим членам біржі, які спеціалізуються на торгівлі певними видами цінних паперів, дозволено суміщати функції брокера і дилера (фахівці Нью-Йоркської фондової біржі, зведені маклери Німеччини і Данії).

Маклер - це, як правило, штатний працівник біржі, який оформляє угоди. Маклер повинен суворо дотримуватися статут біржі та правила торгівлі на біржі. Всі укладені з участю маклера угоди реєструються в спеціальному журналі або за допомогою комп'ютера. Після біржової сесії учасникам угоди вручаються маклерські записки або комп'ютерні роздруківки, в яких зазначається найменування, кількість і ціна куплених і проданих цінних паперів. ярмарок – це заклад, де проводиться укладання угод купівлі-продажу на основі зразків товарів;

  1. виставка – це зразки того, що буде колись вироблятись і продаватись;

  2. магазин – місце продажу і купівлі товарів;

  3. оптові бази – це місце купівлі-продажу товару оптом. Опт – це купівля товару у великих обсягах з метою подальшого перепродажу. Роздріб – це купівля товарів (як правило) в невеликій кількості для власного споживання.

Інфраструктура ринку праці визначається як "державні та недержавні заклади сприяння зайнятості, кадрові служби підприємств і фірм, громадські організації і фонди, нормативно-правове середовище, що взаємодіють між попитом і пропозицією праці.

У сучасних умовах до інститутів інфраструктури фінансового ринку включають наступні структурні утворення: фондові та валютні біржі, комерційні банки, брокерські компанії, інвестиційних дилерів та андеррайтерів, системи міжбіржових і міжброкерських (міждилерських) зв’язків, інвестиційні компанії та фонди, трастові компанії та інвестиційні управляючі, фінансово-промислові групи або фінансові холдингові компанії, фінансові будинки або фінансові супермаркети, страхові компанії, пенсійні фонди, національну депозитарну систему, реєстраторів цінних паперів, інформаційно-консультативні центри, розрахунково-клірингові установи та інші кредитно-фінансові й інвестиційні інститути.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]