Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соціальна політика. Останні два описових..docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
51.72 Кб
Скачать

Операційна діяльність

Чому економічно вигідно позичати кошти у Світового банку Світовий банк надає позики, ставки відсотку по яких значно менші, ніж ставки відсотку за кредитами комерційних банків. Через Міжнародну асоціацію розвитку Банк також надає безвідсоткові позики найбіднішим країнам, які часто не можуть знайти інші джерела дешевого фінансування. Крім того, Світовий банк встановлює для своїх країн-позичальників набагато більший термін погашення позик порівняно з комерційними банками — 15-20 років, включаючи 3-5-річний пільговий період до початку погашення основної суми. Для України такий термін складає 20 років, включаючи 5-річний пільговий період. Безвідсоткові кредити МАР мають 35-40-річний термін погашення, включаючи 10-річний пільговий період.

Світовий банк та Україна

З вересня 1992 р Міністр фінансів України Григорій П'ятаченко підписав оригінал (від 1945 року) "Статей Угоди" — Статуту Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) — на церемонії у Вашингтоні. Україна стала 167-м членом Світового банку з оформленням підписки на 908 акцій (на суму 1315,9 млн. дол. СІЛА) його акціонерного капіталу. З того часу Світовий банк підтримував програму діяльності уряду України, надаючи позики на реформування державного сектора, здійснення реформ в аграрному, енергетичному, фінансовому та соціальному секторах, приватизацію та реструктуризацію підприємств, а також фанти на охорону довкілля. Наслідком партнерських взаємин між Україною та Світовим банком після 1992 р. стали безліч спільних проектів, що сприяють удосконаленню державного і приватного секторів, підвищенню ефективності сільського господарства і енергетики, захисту довкілля та зміцненню соціального сектору. Загальна сума фінансування, наданого Світовим банком Україні на середину 2005 р. перевищила 4,0 млрд. доларів США і охоплює 30 операцій. Світовий банк також надає істотну некредитну допомогу, яка стосується, зокрема, нещодавніх досліджень торговельної політики Украни, оцінки рівня бідності, економічних наслідків епідемії ВІЛ/СНІДу, регіональної політики, реформи стосунків органів влади різних рівнів, пенсійної політики, аналізу державних видатків, обстеження фінансового сектору, а також реформ у галузях охорони здоров'я та освіти. Нині співпраця уряду України та Світового банку охоплює приблизно сорок проектів, для виконання яких Світовий банк надає допомогу у формі позик, грантів і економічних досліджень. На початку 2005 року Світовий банк та Уряд України здійснили перегляд Стратегії допомоги Україні з тим, щоб адаптувати допомогу Світового банку до нових потреб України.

Варіант 15

  1. Внесок ООН в розвиток соціальної політики

  2. Інструменти соціальної політики та їх типологія.

Варіант 18

  1. Мета та роль міжнародних організацій у процесі формування моделі соціальної політики країн посткомуністичного табору.

  2. Джерела та методи фінансування соціальної політики

Варіант 19

  1. Інструменти соціальної політики та їх класифікація

  2. СОТ

Варіант 25

  1. Етапи та особливості розвитку соціальної сфери в пострадянській Україні

  2. Типи соціальних держав за Е. Еспінг - Андерсеном

Варіант 28

  1. Інструменти соц. політики : їх характеристика і використання

  2. Особливості корпоративної моделі соц. Політики

Варіант 29

  1. Правова та інституційна база соціальної політики

  2. Особливості ліберальної моделі соціальної політики

.Модель ліберальної соціальної політики характерна для американського суспільства. Вона базується на відокремленні соціального захисту від функцій ринкового господарювання; обмеженому, але досить високому захисті лише тих верств населення, які не мають, окрім, соціальних, інших доходів. Ця модель забезпечує високий рівень і якість життя основної частини населення, стимулює членів суспільства до самовдосконалення.