Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання в дпов д Актуальн проблеми.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
181.25 Кб
Скачать

11. Охарактеризуйте інформаційний аспект підвищення ефективності державного управління.

Світова суспільствознавча думка другої половини двадцятого сторіччя розглядає все що відбувається в світі в рамках парадигми: аграрне суспільство - індустріальне суспільство - інформаційне суспільство (постіндустріальне). Можна сказати, що ми живемо зараз в інформаційному суспільстві, де цінність інформації важко переоцінити, а, точніше, вона є однією з базисних основ, які цементують суспільство. «Хто володіє інформацією, той володіє миром" - це аксіома. Особливо важливе значення вона набуває в органах державного управління, забезпечуючи його раціональність і ефективність. Інформаційне забезпечення є базою, на якій будується управлінська діяльність державного апарату.

Інформація може бути як офіційна, так і неофіційна, загальна і галузева, горизонтальна і вертикальна. При розділенні інформації усередині органу управління на перше місце ставиться інформація для керівника, на друге - для посадовців.

Інформацію в структурних підрозділах органу управління можна класифікувати за наступними основними ознаками:

функціональному призначенню і характеру діяльності структурних підрозділів;

відношенню повідомлення суб'єкту, що управляє структурним підрозділом;

типу зв'язку структурного підрозділу і зовнішнього середовища (здійснюється прямий і зворотний зв'язок по обміну інформацією шляхом налагодження постійних контактів, проведення прес-конференцій, брифінгів, інформаційних зустрічей.)

відношенню до цільової функції структурного підрозділу.

логічному змісту. Інформація структурного підрозділу може підрозділятися на три самостійні підмножини - про суб'єктів органу управління, об'єкти його управлінської дії (регіонах, підприємствах і організаціях, громадянах) і властиві їм властивості і відносини.

процедурам перетворення (ймовірнісні, соціологічні, моделюючі, аналітичні, обчислювальні і т.д.).

ступені перетворення (основна, або та, що поступає; оброблена в аналітичні і прогнозні записки, телерадіо-фотоматеріали; згрупована в інформаційні тижневики і бюлетені)

12. Визначте вимоги до інформації як до засобу підвищення ефективності державного управління:

1. Інформація - це стратегічний ресурс. Вона повинна бути повною, актуальною, достовірною, охоплювати весь спектр проблем, що цікавлять держструктуру, збиратися регулярно, з певною періодичністю і в необхідних об'ємах.

2. Інформація повинна відповідати комбінації цілей, які ставить управлінська структура, з тими засобами, якими вона має намір їх добиватися. Її якісність і достатність дозволяють держструктурі мати перед собою дієвий план, визначати реальні і точні цілі управлінських дій.

3. Систематизація, обробка, акумуляція і експертиза. Організацію цієї роботи, а також аналіз інформації, що поступає, її об'ємів, якості і актуальності можна покласти на відповідний орган, наприклад інформаційно-аналітичний відділ або аналітичну групу.

Як пріоритетний напрям в організації даної служби повинно бути правове регулювання питання, що стосується відповідальності за інформаційне забезпечення в органах державного управління. Інакше велика вірогідність, що інформація, що направляється в управлінську структуру, буде спотворена.

Оскільки від достовірності, своєчасності і повноти інформації залежить якість схвалюваних рішень, ці акти повинні також передбачати конкретну жорстку відповідальність за інформацію, що надається. Введення таких заходів дозволить істотно підвищити якість інформаційного забезпечення і дії органів державної влади, що управляє.

4. Крім офіційної інформаційної системи повинна використовуватися і неформальна система. Неформальна система на відміну від формальної не пов'язана структурними обмеженнями і послідовністю окремих операцій.

5. Аксіомою є той факт, що інформація володіє тільки потенційною можливістю стати корисною для користувача. Дійсна ціна інформації виявляється після її використання, часто через декілька років. Отже, принцип, якого дотримуються японські менеджери, є єдино вірним - не ділити первинну інформацію на потрібну і непотрібну, а збирати всю. У органах державного управління даний висновок набуває особливо глибокого сенсу.

6. Серед технологічних нововведень, що обіцяють зростання продуктивності праці, як рядових співробітників, так і керівної ланки, хотілося б відзначити наступне нововведення - розширення можливості управління базами даних. Система управління базами даних - це пакет програм, призначений для того, щоб забезпечити системний і гнучкий підхід до організації даних і доступ до них. Існує технологія, що дозволяє накопичувати дані в одній центральній базі і забезпечувати доступ співробітників-фахівців до відомостей, що відносяться до їх компетенції.