Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prog-prak-magistr-FiK.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
301.06 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Тернопільський національна економічний університет

Вінницький інститут економіки

Програма

стажування слухачів магістратури

денної форми навчання

спеціальності 8.03050801 «Фінанси і кредит»

Термін практики з 26 березня 2012 року по 04 травня 2012 року

Вінниця - ВІЕ ТНЕУ-2011/2012 н.р.

ВСТУП

В умовах утвердження ринкових засад господарювання суттєво змінюються вимоги до стилю та організації роботи як фінансових органів, які вимагають підвищення рівня професіоналізму і компетентності їх працівників, так фінансової діяльності промислових підприємств, фінансових установ та інших суб’єктів господарювання. Це має пряме відношення і до навчального процесу у вузі, завершенням якого є практика на різних суб’єктах господарювання (промислових підприємствах, фінансових установах, бюджетних установах та організаціях тощо).

Стажування розглядається як форма адаптації студентів до умов та характеру майбутньої роботи. Вона дає можливість студентам засвоїти стиль та методи роботи різних суб’єктів господарювання, набути практичні навики роботи працівника на промислових підприємствах, фінансових та державних установ.

Крім того, під час проходження стажування слухачі магістратури виконують дипломну роботу з елементами наукової новизни. Тому цей етап навчального процесу є важливим заключним видом науково-дослідної роботи в межах навчання.

Стажування по спеціальності 8.03050801 «Фінанси і кредит» проходить на останньому навчальному році підготовки і триває 6 навчальних тижнів.

Для проходження стажування слухачі магістратури Вінницького інституту ТНЕУ наведеної спеціальності направляються:

  • на підприємства реального сектора економіки.

  • у фінансові установи (комерційні банки, страхові компанії, інститути спільного інвестування, кредитні спілки).

  • на інші суб’єкти господарювання: органи державної влади і органи місцевого самоврядування; державні установи і організації, створені органами влади;

  • громадські організації та їх об'єднання і т.д.

В цілому проведення стажування сприятиме адаптації студентів-практикантів до умов та характеру майбутньої професійної орієнтації.

Програма стажування складається із наступних розділів:

  • мета і завдання стажування слухачів магістратури;

  • загальні методичні вказівки до проходження стажування;

  • зміст стажування;

  • додатки.

1. Мета і завдання стажування слухачів магістратури

Метою стажування є: закріплення теоретичних занять, одержаних під час навчання в університеті; набуття практичних навиків роботи у фінансових інституціях по виконанню доходів та видатків бюджетів всіх рівнів, фінансуванню соціально-культурних установ і економіки, організації економічної і контрольної роботи.

У разі проходження стажування на базі промислових підприємств, фінансових установ, державних та громадських організацій студент має набути навички з розуміння організаційно-правових форм ефектів, формування статутного фонду, доходів від звичайної діяльності, методів фінансування поточних та інвестиційних витрат, розподілу та використання доходів (прибутку), фінансового планування.

Завданням проведення стажування є: підготовка студентів до виконання своїх функціональних обов’язків і використання різноманітних форм і методів практичної роботи; набуття індивідуального практичного досвіду в сфері фінансово-економічних відносин; формування у студентів умінь і навичок формального діловодства, вміння складати управлінські документи; набуття студентами систематизованих навиків фінансово-аналітичних характеристик мислення; розвинення у стажистів організаторських, управлінських, комунікативних здібностей.

2. Загальні методичні вказівки до проходження стажування слухачів магістратури

2.1. Порядок проходження стажування слухачів магістратури

По прибутті на базу проходження стажування слухачі магістратури зобов’язані пред'явити у відділ кадрів направлення на практику. Керівник установи чи підприємства разом з начальником відділу кадрів та головними спеціалістами вирішують питання про місце проходження стажування. Одночасно, з числа провідних спеціалістів назначається загальний керівник стажування.

Безпосередньо за місцем проходження стажування назначається загальний керівник та безпосередні керівники стажування за окремими розділами програми, які разом із студентами розробляють календарний план проходження стажування згідно з вимогами даної програми. Календарний план складається за встановленою формою, підписується студентом-стажистом та затверджується загальним керівником стажування.

Стажування необхідно розпочинати із ознайомлення студентів із структурою бази стажування, її традиціями, досягненнями. Рекомендується організувати зустріч студентів з працівниками, на якій представити студентів, ознайомитись з темами їхніх дипломних робіт, познайомити студентів зі спеціалістами. Відповідно до тем дипломних робіт доцільно рекомендувати консультантів з числа працівників відповідного органу (можливо, також підприємств, установ, організацій), погодити об'єкт дослідження, визначити можливості надання допомоги у виконанні студентами їхніх дипломних робіт.

2.2. Керівництво і контроль за ходом стажування слухачів магістратури

Керівництво стажування здійснює професорсько-викладацький склад кафедри фінансів і кредиту Вінницького інституту економіки Тернопільського національного економічного університету (в подальшому кафедра). Кафедра видає студенту програму і щоденник проходження стажування, визначає керівників від університету по кожній базі стажування.

Основні обов’язки керівника стажування від університету:

  • перевіряє правильність складеного календарного плану та здійснює контроль за його виконанням;

  • надає консультації студентам з питань проходження стажування, оформлення звіту, орієнтує студентів в пошуку необхідної інформації;

  • в тижневий термін після початку стажування подає завідувачу кафедрою інформацію про наявні відхилення в розрізі баз стажування (несвоєчасне прибуття студентів, відмова у проходженні стажування з боку баз, побутові проблеми тощо) та вживають оперативних заходів щодо їх усунення;

  • здійснює контроль за якістю проходження стажування та виконанням календарних графіків шляхом виїзду на базу стажування, вивчення наявних у стажистів матеріалів, проведення бесід з керівниками відповідних установ, загальними та безпосередніми керівниками стажування;

  • перевіряє поданий на кафедру звіт.

Загальну організацію стажування здійснює керівник відповідної установи.

Основні обов’язки керівника стажування від бази стажування:

  • визначає із провідних спеціалістів безпосередніх керівників стажування;

  • забезпечує створення нормальних та безпечних умов роботи на місці проходження стажування;

  • надати студентам-стажистам і керівнику стажування від університету можливість ознайомитися з нормативною базою та службовою документацією необхідною, для виконання звіту, і допомагати студентам-стажистам опанувати програмний матеріал стажування;

  • своєчасно інформує кафедру про випадки порушення дисципліни студентами-стажистами;

  • перевіряє достовірність складених студентами звітів про стажування слухачів магістратури;

  • дає характеристику на студента-стажиста за період перебування його на стажуванні, вказавши його ставлення до проходження стажування, рівень засвоєння окремих положень програми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]