Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_podiplomam_Menedzhment_2009-10_NOVAYa.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
321.02 Кб
Скачать

ЕКОНОМІКО-ГУМАНІТАРНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

ДЕРЖАВНОГО ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

«ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

У М. МЕЛІТОПОЛІ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Кафедра фінансового менеджменту та банківської справи

Верещага В.М.

Нехай В.В.

Дзина М.А.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ВИКОНАННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ ДИПЛОМНИХ РОБІТ

для студентів

напрямку підготовки:0502 «Менеджмент»

спеціальності 7.050206 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»

Затверджено

вченою радою ЗНУ

Протокол № _____5_____

від _____25.12____2009 р.

Мелітополь

2009

УДК 336(054)

М349

Верещага В.М., Нехай В.В., Дзина М.А. Методичні рекомендації до виконання та оформлення дипломних робіт для студентів напрямку підготовки:0502 «Менеджмент» спеціальності 7.050206 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності».– Мелітополь: ЕГФ ЗНУ, 2009. –43с.

Методичні рекомендації розроблено з метою роз’яснення вимог до змісту, завдань, а також порядку підготовки та захисту дипломної роботи зі спеціальності “менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”.

Рецензент: Ярова Л.Г. к.е.н., в.о. доцента кафедри фінансового менеджменту та банківської справи

Відповідальний за випуск Дзина М.А. ст. викладач

ЗМІСТ

4

ВСТУП 5

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 6

1.1. Основні вимоги до дипломних робіт 6

1.2. Керівництво дипломними роботами 8

2. ПОРЯДОК ВИБОРУ ТЕМИ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ 9

2.1. Вибір теми роботи 9

2.2. Пошук та відбір літератури за темою дослідження 10

3. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ РОБОТИ 11

3.1. Структура дипломної роботи 11

3.2. Титульний аркуш роботи 11

3.3. Завдання на дипломну роботу 11

3.4. Реферат 12

3.5. Зміст 12

3.6. Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів 13

3.7. Вступ 13

3.8. Основна частина 15

3.9. Висновки 17

3.10. Список використаних джерел 17

3.11. Додатки 17

4. ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ 18

4.1. Загальні вимоги 18

4.2. Нумерація 20

4.3. Ілюстрації 21

4.4. Таблиці 22

4.5. Оформлення приміток 23

4.6. Формули 23

4.7. Наведення перерахувань 25

4.8. Загальні правила цитування та посилання на використані джерела 26

4.9. Оформлення списку використаних джерел 26

4.10. Додатки 27

5. ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОНАННЯ РОБОТИ 27

5.1. Організація контролю за ходом виконання роботи 27

5.2. Нормоконтроль 28

5.3. Порядок надання відгуку на дипломну роботу 29

5.4. Рецензування дипломної роботи 30

6. Порядок захисту 31

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 33

Додаток А Тематика дипломних робіт 34

Додаток Б 37

Титульний аркуш дипломної роботи 37

Додаток В Завдання на дипломну роботу 38

Додаток Д 40

Зразок оформлення реферату: 40

Додаток Е Зразок оформлення змісту 41

Додаток Ж 42

Приклад оформлення списку використаних джерел 42

ВСТУП

Згідно з “Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах” (наказ Міністерства освіти України від 02.06.1993 №161) індивідуальні завдання є однією із форм організації навчання у вищій школі, яка має на меті поглиблення, узагальнення та закріплення знань, які студенти одержують в процесі навчання, а також застосування цих знань на практиці.

Дипломні роботи є різновидами індивідуальних завдань навчально-дослідницького, творчого чи проектно-конструкторського характеру, який має на меті не лише поглиблення, узагальнення і закріплення знань студентів з дисципліни, а й застосування їх при вирішенні конкретного фахового завдання і вироблення вміння самостійно працювати з навчальною і науковою літературою, електронно-обчислювальною технікою, лабораторним обладнанням, використовуючи сучасні інформаційні засоби та технології.

Методичні рекомендації дають змогу студенту ознайомитись з процесом виконання та оформлення дипломної роботи, допомогти йому ретельно спланувати його роботу над науковим дослідженням. Значну увагу в цих рекомендаціях приділено оформленню звіту (дипломної роботи) про результати дослідження: докладно розглянуто зміст кожного структурного елементу звіту, а також наведені правила оформлення окремих елементів тексту звіту згідно з діючими стандартами.

Методичні рекомендації складені на підставі вимог ОКХ ОПП напряму підготовки 0502 менеджмент, спеціальності 7.050206 – менеджмент ЗЕД та стандарту ДСТУ3008-95 “Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення” та бюлетеня ВАК України, №6, 2007 р.

1. Загальні положення

1.1. Основні вимоги до дипломних робіт

Дипломна робота - це кваліфікаційне навчально-наукове дослідження студента, що виконується на завершальному етапі навчання у вищому навчальному закладі.

Дипломна робота має комплексний характер і пов'язана з використанням придбаних студентом знань, навичок і здатностей зі спеціальних дисциплін. Вона передбачає систематизацію, закріплення, розширення теоретичних знань і практичних вмінь за фахом і застосуванням їх при вирішенні конкретних наукових, виробничих і інших завдань.

Дипломна робота обсягом 75-90 машинописних сторінок виконується за тематикою завдань професійної діяльності за матеріалами реальної установи обов’язково з використанням комп`ютерних технологій, як інструменту дослідження.

До дипломних робіт пред'являються такі основні вимоги:

- актуальність теми, відповідність її сучасному стану певної галузі науки й перспективам розвитку відповідної сфери;

- вивчення й критичний аналіз періодичних видань по темі;

- вивчення й характеристика історії проблеми, яка досліджується і її сучасного стану, а також передового досвіду роботи у відповідній області;

- чітка характеристика предмета, мети та методів дослідження, опис і аналіз проведених автором досліджень, експериментів;

- узагальнення результатів, їхнє обґрунтування, висновки й практичні рекомендації.

Дипломна робота як самостійне навчально-наукове дослідження може виявити рівень загальнонаукової і спеціальної підготовки студента, його здатність застосовувати отримані знання для вирішення конкретних проблем, схильність до аналізу й самостійного узагальнення матеріалу по темі дослідження.

Дипломна робота спеціаліста повинна мати закінчений характер по досліджуваній проблемі, глибокі висновки, узагальнення і пропозиції, містити елементи самостійного наукового пошуку, демонструвати спроможність студента до оволодіння сучасними методами наукових досліджень у даній спеціальній області, а також уміння самостійного проведення наукових досліджень або їхньої частини.

Автори роботи повинні розглядати процеси, явища і факти сучасної ринкової економіки, організації діяльності підприємств з питань розподілу, перерозподілу і використання коштів, ресурсів організацій, або відповідних економічних відношень. Таким чином, кожна тема розкривається з обов'язковим використанням економічних методів аналізу.

Дипломна робота повинна містити в собі виконаний автором аналіз у виді розрахунків з доведенням отриманих результатів, аналітичних таблиць, графіків і діаграм із коментарями студента щодо виявлених чинників, чисельних значень показників організаційно-господарської діяльності, висновків за розділами, загальних висновків по роботі і пропозицій автора.

До кожної таблиці, графіку, діаграми автор роботи розміщує свій відповідний коментар, де необхідно відзначити:

1) приваблюючий до себе увагу факт аналізу: екстремальне значення показника, істотну зміну характеру перебігу процесу і т.п.;

2) дійсну або припустиму причину встановленого факту;

3) очікувані найбільш ймовірні наслідки факту;

4) необхідні адекватні дії суб'єкта (зміни в номенклатурі товарів, пошук нових ринків, розробку заходів щодо зниження витрат матеріалів і т.п.) У необхідних випадках автор роботи використовує вираження типу “на наш погляд”, “ на нашу думку” і т.п.

Роботи, що не містять економічного аналізу діяльності підприємства або організації, тобто роботи реферативного характеру, до захисту не допускаються.

До захисту дипломних робіт допускаються студенти, які виконали всі вимоги навчального плану, пройшли виробничу практику, надали у встановлений строк дипломну роботу та позитивний відгук на неї.

Керівництво дипломними роботами здійснюється викладачами. Організація й контроль над процесом підготовки й захисту дипломних робіт покладають на завідувача кафедри.

Звичайно студентові надається право вибору теми дипломної роботи із числа визначених випускаючою кафедрою (додаток А). Студент може запропонувати свою тему з обґрунтуванням її розробки.

Тематика дипломних робіт щорічно коректується з урахуванням придбаного на кафедрі досвіду, побажань фахівців, рекомендацій Державної екзаменаційної комісії (ДЕК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]