Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПМ_108_by_De_Lotren.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
512.51 Кб
Скачать

91. Стимулювання збуту промислової продукції

Стимулювання збуту представляє короткочасне спонукання, що заохочує тим або продаж товару або послуги. По суті, це пряме заохочення споживачів здійснити купівлю продукту чи послугу фірми.

Стимулювання збуту включає в себе широкий спектр заходів, покликаних забезпечити більш швидку реакцію у відповідь з боку ринку. Воно включає в себе:1. стимулювання збуту, розраховане на покупця, має на меті познайомити покупця з товаром або спонукати випробувати його; збільшити кількість товарів, що придбаваються кожним покупцем; підвищити число покупців; завоювати довіру споживачів; вести боротьбу проти дій конкурентів 2. стимулювання збуту, розраховане на посередників (стимулювання торгівлі), має на меті рекомендувати товар; отримати місце для викладення товару в торговому залі; знизити сезонні коливання в надходженні замовлень і ході продажу замовлень; підтримати досягнутий рівень запасів на отримання товару.3. стимулювання, розраховане на торговий персонал фірми, має на меті спонукати продавців рекомендувати нові товари торговим посередникам, збільшити кількість проданих товарів; надихнути місця торгівлі; активізувати всі етапи торгівлі, зробити їх більш динамічними тощо. На промисловому ринку найбільш поширеними є виставки та ярмарки, надання кредитів, лізінгові операції.

93.Організаційна побудова служби маркетингу: типова структура.

Першим йде заступник директора з маркетингу, а йому підпорядковуються:1.Керуючий плануванням продукції, керуючий товаропереміщенням.2.Керуючий маркетинговими дослідженнями, керуючий товаропросуванням.3. Керуючий збутом, керуючий сервісним обслуговуванням. Типова структура доповнюється необхідними службами та підрозділами в залежності від особливостей маркетингової діяльності.

92. Організація управління маркетингом на промисловому підприємстві.

Організація маркетингу на підприємстві має базуватись на відповідних організаційних структурах. Саме в цих підрозділах здійснюються усі планові, оперативні і контрольні функції маркетингового менеджменту. Створення таких підрозділів вимагає дотримання певних принципів: 1.Цілеспрямованість 2.Чіткість організаційної структури. 3.Структуризація стадій. 4. Гнучкість. 5. Стимулювання активності та творчості працівників. 6.Скоординованість і узгодженість дій окремих підрозділів і виконавців. Створення ефективної організації маркетингу на підприємстві потребує трьох основних завдань: як згрупувати працівників; хто для кого є керівником, хто які функції виконує.

94.Основні ознаки побудови служби маркетингу та їх використання

Побудова служби маркетингу здійснюється за такими ознаками: функціональною, товарною, ринковою та регіональною. Досить поширеним та відносно простим є функціональний спосіб організації маркетингової діяльності. При цьому створюється відділ з підрозділами, що спеціалізується на виконанні окремих функцій. Очолює цей блок функціональних підрозділів або завідуючий відділом,або заступник директора з маркетингу. Ця структура характерна для великих підприємств з невеликим асортиментом продукції і невеликою кількістю ринків. Суть товарної орієнтації полягає в тому, що по кожному товару призначається спеціальний керуючий, якому підпорядковуються керуючі службами маркетингових досліджень, реклами та стимулювання збуту,сервісного обслуговування тощо. Характерна для великих підприємств з диверсифікованим виробництвом. Побудова організації за ринковою ознакою аналогічна системі за товарним принципом. Характерна для підприємств, ринки яких складаються з досить великих сегментів. За географічним принципом підрозділи збуту будуються по теріторіях,утворюються регіональні, зональні, районні служби збуту.