Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки з розділу ОП та ЦЗ для спец...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
685.06 Кб
Скачать
      1. Примірний перелік питань, що складають зміст підрозділу «Розробка заходів та засобів захисту працівників від...» при проектуванні нового устаткування, або модернізації діючого

Переваги об'єкта, що проектується (машини, агрегату, верстату, апарату, механізму, приладу, установки, пристрою тощо) з точки зору охорони праці

Провести порівняльний аналіз існуючого аналогічного устаткування та запроектованого, і показати переваги останнього з точки зору техніки безпеки, ергономіки, технічної естетики: зручність та безпека при експлуатації, ремонті, налагодженні, монтажі, демонтажі устаткування; зменшення трудомісткості виконання технологічних операцій на основі фізіологічної оцінки рухів працівника підчас роботи; ергономічна розробка органів керування; застосування надійніших запобіжних та блокувальних пристосувань, гальмівних пристроїв, систем сигналізації, захисних огорож; зниження концентрації шкідливих речовин у повітрі робочої зони; зменшення метало- та енергоємності устаткування; зниження рівнів шуму та вібрації; покращення зовнішнього вигляду устаткування, його архітектурно-структурної форми та ін.

Аналіз потенційних небезпек та шкідливостей під час експлуатації устаткування

Визначити небезпечні та шкідливі виробничі фактори (фізичні, хімічні, біологічні та психофізіологічні), що можуть мати місце під час експлуатації устаткування, оцінити ступінь впливу кожного фактора на працівника. Охарактеризувати причини можливих аварій, пожеж, нещасних випадків та професійних захворювань.

Технічні засоби безпеки, що передбачені проектом

Захисні огорожі

Визначити найбільш травмонебезпечні зони устаткування, що потребують встановлення захисних огорож (матеріали, заготовки, вироби та частини устаткування, що рухаються; струмопровідні неізольовані частини; відлітаючі частинки матеріалу, що обробляється; бризки розплавленого металу, хімічних речовин, розчинів, мастильно-охолоджувальних рідин тощо). Обгрунтувати вибір виду захисної огорожі (суцільна, сітчаста, з прозорих матеріалів, комбінована) та її конструктивного виконання. Аргументувати доцільність встановлення захисних огорож з автоматичним блокуванням. Розрахувати міцність захисної огорожі із врахуванням зусиль, які виникають при можливій дії на неї працівника, частин устаткування, що зруйнувались, агресивних речовин, що викидаються. Навести рисунок конструктивного виконання захисної огорожі, її закріплення та фіксацію на устаткуванні.

Запобіжні пристосування

Обґрунтувати вибір відповідних запобіжних пристосувань (зрізних шпильок, штифтів та шпонок, муфт тертя, плавких запобіжників, спеціальних реле, кінцевих вимикачів, пневматичних контакторів, запобіжних клапанів, контактних термометрів та манометрів, терморегуляторів та ін.), призначених для попереджування поломок окремих частин устаткування та аварійних ситуацій, а відтак - небезпеки травмування працівників.

Блокувальні пристрої

Обґрунтувати вибір відповідних типів блокувальних пристроїв (механічні, пневматичні, гідравлічні, електричні, електронні, фотоелектричні), та місць їх встановлення. Якщо це оригінальна розробка, то навести принципову схему пристрою та описати її роботу.

Засоби сигналізації та індикації

Охарактеризувати вибір засобів сигналізації (звукові, світлові) для сповіщення обслуговуючого персоналу про подачу напруги на устаткування, його пуск, несправності відповідальних вузлів та механізмів, порушення режимів роботи чи технологічного процесу, виникнення аварійних ситуацій тощо. Обґрунтувати необхідність застосування засобів індикації (показників тиску, напруги, температури, рівня води, мастила). Визначити місця встановлення засобів сигналізації та індикації. Навести рисунок (при необхідності) панелі сигналізації та індикації.

Засоби автоматизації та механізації

Визначити технологічні операції на устаткуванні, які необхідно було б механізувати та (або) автоматизувати (трудомісткі, важкі, небезпечні, монотонні, високоточні, такі, що потребують значної швидкодії з боку обслуговуючого персоналу). Обґрунтувати вибір засобів механізації та (або) автоматизації (пристрої для встановлення заготовок, завантаження, транспортування, міжопераційного оброблення, автоматизованого контролю, програмованого керування та ін.).

Організація робочих місць

Розробити раціональну організацію робочих місць, яка б забезпечувала високу ефективність та безпеку праці при виконанні кожної технологічної операції. Передбачити на робочих місцях необхідні площі для розміщення основного та допоміжного устаткування, а також відповідних пристосувань. Навести схеми організації основних робочих місць.

Боротьба з шумом та вібраціями

Обґрунтувати вибір методів та засобів боротьби з шумом та вібраціями: зменшення рівнів шуму та вібрацій в джерелах, що їх створюють (заміна механізмів ударної дії - безударними, зворотно-поступальних рухів - обертовими з постійною швидкістю, точне зрівноважування механізмів та вузлів, що обертаються, застосування незвучних металів і неметалевих матеріалів, з'єднання деталей, що співударяють з матеріалами, які мають велике внутрішнє тертя тощо); застосування засобів звуко- та віброізоляції (звукоізолюючі кожухи, віброізолюючі фундаменти), а також звуко- та вібропоглинання (покриття внутрішніх поверхонь кожухів звукопоглинальними матеріалами та сполуками, застосування еластичних прокладок та амортизаторів).

Захист від променистого тепла та високих температур

Розрахувати теплоізоляцію котлів, печей, сушарок та інших нагрівальних пристроїв. Вибрати матеріал теплоізоляційного кожуха, або захисного екрана. Визначити товщину та конструкцію засобу для захисту від променистого тепла.

Вентиляційні та аспіраційні установки

Проаналізувати технологічні операції, що виконуються на запроектованому устаткуванні та виявити місця, де можуть утворюватися та виділятися в робочу зону шкідливі гази, пари, пил. Провести відповідні розрахунки та вибрати найбільш раціональний тип та конструкцію місцевої вентиляційної чи аспіраційної установки. Навести схему її розміщення та закріплення.

Місцеве освітлення

Обгрунтувати необхідність встановлення на устаткуванні місцевого освітлення. Вибрати необхідне значення напруги, тип джерела світла, вид та конструктивне виконання світильника. Навести схему закріплення світильника місцевого освітлення на корпусі устаткування.

Електробезпека

Враховуючи клас вибухо- та пожежонебезпеки приміщення (відповідно до ПВЕ), в якому буде встановлено устаткування (верстат, пристрій, прилад, апарат і т. п.), вибрати необхідне виконання електродвигунів та пускорегулювальної апаратури, тип електропроводки, спосіб її прокладання по конструктивних елементах устаткування, вид роз'ємів та під'єднання електропроводів. Обґрунтувати необхідність застосування захисних огорож, блокування, запобіжних пристроїв, заземлення, занулення, відключення тощо. Розрахувати систему захисного заземлення чи занулення (дані для розрахунку узгодити з консультантом розділу). Визначити місця устаткування, на яких необхідно нанести злаки електробезпеки.

Пожежна безпека.

Проаналізувати причини займань та пожеж, що можуть статися під час експлуатації запроектованого устаткування (довготривалі перевантаження електромереж, короткі замикання, значні перехідні опори, іскроутворення, наявність джерел відкритого вогню, застосування нагрівальних пристроїв, поява та накопичення статичних зарядів і т. д.) та передбачити засоби щодо їх недопущення (плавкі запобіжники, автоматичні вимикачі, теплові реле, іскрогасники, термоізоляційні покриття, нейтралізатори статичних зарядів, вилучення або ізоляція джерел відкритого вогню, вибір електропроводів з відповідною площею поперечного перерізу провідника тощо). Визначити які первинні засоби пожежегасіння можна використовувати при виникненні займання під час експлуатації устаткування.

В додатку В наведено питання з охорони праці, які необхідно вирішити (врахувати) при проектуванні нового або модернізації діючого устаткування.

      1. Примірний перелік питань (тем), що можуть складати зміст підрозділу «Планування заходів з цивільного захисту…»:

        Оцінка обстановки на території організації (підприємства)

        у надзвичайних ситуаціях

Прогноз можливості виникнення НС, що загрожують життю і здоров’ю людей, порушують штатні умови функціонування об’єкта.

Оцінка радіаційної обстановки після ядерного вибуху. Оцінка радіаційної обстановки при аварії на АЕС та інших радіаційно-небезпечних об’єктах.

Оцінка хімічної обстановки при зараженні отруйними та сильнодіючими отруйними речовинами.

Оцінка пожежної обстановки.

Оцінка інженерної обстановки.