Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен_билеты9-30.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать
  1. Наскільки часто практично використовують криву Лафера? Де Ви бачите сферу її використання?

Обмежувальна фіскал. політика сприяє стабілізації ек-ки в умовах інфляц. надлишкового сукупного попиту за рахунок скорочення державних видатків та збільш. податків.

Можливість поповнити бюджет за рахунок збільш. оподаткування на перший погляд видається досить очевидною. Але в реальності це виявляється не зовсім так. Кожна "данина", у якій би формі вона не стягувалась, зменш. зацікавленість у продуктив. діяльності. Помічено, що до певної межі оподаткування в оподаткованого (підприємця чи робітника) існує зацікавленість у нарощуванні зусиль; після досягнення цієї межі така зацікавленість зменш. і поступово сходить нанівець. Отже, намагаючись збільш. податкові надходження за рахунок збільш. податкових ставок або акцизів, швидко досягається така межа, коли може зменшитись податкова база - отримувані доходи або обсяги реалізації. Наслідком такого зменш. стане скорочення власне податкових надходжень.

Звідси випливає досить парадоксальний висновок: лібералізація податкової системи може забезпечити збільшення податкових надходжень. Цей ефект був помічений американським економістом Артуром Лаффером і ввійшов в економічну науку під назвою кривої Лаффера.

Крива Лаффера — крива, яка характеризує залежність державних доходів від середнього рівня податкових ставок у країні. Крива показує наявність оптимального рівня оподаткування, за якого державні доходи досягають свого максимуму.

Н езначний досвід практич. застосування кривої Лаффера в США у період "рейганоміки" не дав беззаперечних доказів на її користь.Застосування кривої Лаффера на практиці є певним політ. ризиком, на який політикам слід зважуватись лише за умов, якщо існують тверді переконання, що діючі податкові ставки дійсно є надмірними і стримують ділову активність. Але навіть і за цих умов слід враховувати, що в КП зниження податків неминуче викличе бюджет. дефіцит або примус.скороч. державні витрати.

Для України, де за всі понад 17 років її суверенності, так і не прийнято Податковий кодекс, а сукуп. податки в два , а той й більше разів перевищують номінал, визначений кривою Лаффера, в результаті і маємо відповідний букет зазначених деструктивних ознак у вітчизняному господарюванні. І у нинішній рецесійно-кризовій ситуації, якщо обачливі керівники Заходу не тиснуть, а вдаються до послаблення фіскал. важелів, то в Україні рульові владних виконавчих та й нормотворчих структур, починаючи від Кабінету Міністрів України до місцевих органів влади так і прагнуть посилити фіскал. пресинг чи то шляхом придумування і введенням нових, чи збільш. існуючих податків і тарифів.

Білет №25

1. Економіка країни у короткостроковому рівноважному стані характеризується такими даними (млрд..грн.): сумарні автономні витрати становлять 200, рівноважний обсяг національного виробництва (ВВП) – 1200. При збільшенні автономних втрат на кінець року на 50 млрд. грн.. ВВП збільшився до 1 450 млрд. грн.. Визначте мультиплікатор автономних витрат.

Рішення:

ВВП – вартість кінцевих товарів та послуг, вироблених резидентами в межах національної території певної країни за певний період часу.

= dY\d dY= 1450-1200= 250(млрд.грн)

d =50(млрд.грн) =250\50=5 = 200 млрд.грн --- зайві данні

Відповідь:….

2.Розрахуйте темп інфляції у поточному році за таких умов: у минулому році номінальний ВВП складав 150 у.о., реальний ВВП – 120 у.о. В поточному році очікується, що номінальний ВВП складатиме 200 у. о., а індекс цін – 140%.

Рішення:

Номинальный ВВП-это объем произведенных товаров и услуг в текущих, действующих в данном году ценах.

Реальный ВВП-это ВВП, измеренный в ценах базового года. За базовый год принимается тот год, с которого начинается измерение или с которым сравнивается ВВП.

Інфляція-це стійке зростання загального рівня цін, яке виникло внаслідок порушення макроекономічної рівноваги, коли значна частина грошової маси виявилась не забезпеченою економічними благами.

Те́мпи інфля́ції — середньорічне збільшення загального рівня цін в відсотках

Т інфл = ( - )\ *100%, де (Т інфл --- темп інфляції; І цін--- індекс цін(0- мин.рік, 1-поточний рік);

І цін=ВВПн\ВВПр*100% ВВПн= ВВП номінальний, ВВПр= ВВП реальний)

=150\120*100%=125%

Т інфл= (140-125)\125*100%=12%

Відповідь:…

3.ВВП дорівнює 140 млрд. грн., амортизація - 20млрд. грн., непрямі податки – 10млрд. грн.., трансферти – 22млрд. грн., внески на соцстрах – 12 млрд. грн., податки на прибуток – 20 млрд. грн., нерозподілений прибуток- 50млрд. грн., особисті податки – 11млрд. грн. Розрахувати ЧВП, НД, особистий дохід, особистий дохід у розпорядженні.

Чистый внутренний продукт (ЧВП) измеряется вычитанием из ВВП амортизационных отчислений, т.е. стоимости инвестиционных товаров, остающихся в сфере производства. ЧВП характеризует величину стоимости ВВП, идущей на потребление населения и на частные инвестиции.

Национальный доход — важнейший макроэкономический показатель совокупных доходов всего населения данной страны за определенный период времени(обычно за год);вновь созданная стоимость .

Располагаемый личный доход - это совокупный доход, доступный для непосредственного использования домашними хозяйствами

ЛИЧНЫЙ ДОХОД — денежный доход работника, складывающийся из заработной платы и дополнительных платежей, включая дивиденды, проценты, ренту, премии, трансферты. Исчисляется до вычета налогов.

ЧВП = ВВП-Амортизація

ЧВП = 140-20=120 (млрд..грн)

Оскільки в умові задачі не вказано, про доходи резидентів і нерезидентів ( чисті доходи з-за кордону), будемо вважати, що це закрита економіка і чисті доходи з-за кордону рівні нулю. Тоді можемо стверджувати, що ВВП = ВНД і, відповідно, ЧВП = ЧНД = 120млрд.грн.

НД = ЧНД –Т непр, де Т непр = 10млрд. грн.. --- непрямі податки.

НД = 120-10=110 (млрд..грн.)

ОД= НД – СоцСтрах – Т приб – Нерозп.ПР + ТR, де СоцСтрах=12млрд.грн. внески на соц. страхування; Т приб.=20млрд.грн. --- податок на прибуток; НерозпПР=50млрд.грн, --- нерозподілений прибуток; TR=22млрд.грн. --- трансферти.

ОД= 110-12-20-50+22=50(млрд..грн)

ОДР=ОД – Тособ., де Тособ=11млрд.грн особисті податки

ОДР = 50-11=39(млрд..грн)

4.Уряд розмістив позику за кордоном на суму 2,2млрд. дол.. США з річною ставкою відсотка 10% і спрямував отримані кошти на інвестування економіки. Від реалізації інвестиційних проектів щорічний приріст ВВП становитиме 400млрд.дол.. США. Розрахуйте: 1. Величину приросту державного боргу в країні; 2. Як змінится величина чистого «Боргового тягаря»;

Рішення:

Держа́вний борг — (борг АРК чи борг місцевогосамоврядування) — загальна сума заборгованості держави (АРК чимісцевогосамоврядування), яка складається з усіхвипущених і непогашенихборговихзобов'язаньдержави (АРК чимісцевогосамоврядування), включаючиборговізобов'язаннядержави (АРК чимісцевогосамоврядування), щовступають в дію в результатівиданихгарантій за кредитами, абозобов'язань, щовиникають на підставізаконодавстваабо договору.

Якщо держава на момент одержання зовн. позики мала зовн. борг, то він збільшився на 2,2млрд. дол.. США --- це приріст державного боргу в країні. Щоб визначити борг, тягар, необхідно порівняти суму відсоткових виплат по боргу й суму щорічного приросту ВВП, з якої обслуговується борг. Сума щорічних відсоткових виплат з боргу становить 10% від його обсягу, тобто (2,2*10%)\100%=0,22(млрд..дол.США)

За умовою щорічний приріст ВВП від інвестування = 0,4млрд. дол.. США. Різниця між цими величинами (0,4-0,22=0,18(млрд..дол.США)) накопичується для сплати осн. Суми боргу. Тому част. «борг. тягар» не зростає, а навіть зменшується завдяки приросту ВВП від інвестування: Термін погашення боргу: 2,2млрд.дол.США\0,18млрд.дол.США=12,22=12років

Відповідь:…