Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры ПРАВО!!!.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
358.91 Кб
Скачать

85

Тема. 15. Правове регулювання цiноутворення

Приклад розв’язання задачi

Алгоритм Вимоги законодавства виршення питания

Задача 1

ЖКГ м. Харкова, мотивуючи тим, що Мiськтеплоенерго збiльшило ціни на послуги теплопостачання, збiльшило цiни на послуги теплозабезпечення для споживачів. У ходi судового розгляду з’ясувалося, що Мiськтеплоенерго надало у виконком обгрунтування збльшення цін, але виконком не дав своеї згоди на збiльшення цiн.

Яке рiшення прийме суд? Обрунтуйте вiдповідь, посилаючись на законодавство.

Таблиця 15.

1. ЖКГ Мiськтеплоенерго збiльшили цiну за послуги теплозабезпечення : Закон Украни “Про цiни цiноутворення” регулює відносини, що складаються при встановленнi цiн i ціноутворенні;

2. Чи є законним рiшення ЖКГ про збльшення цiн на послуги теплозабезпечення? :

Закон Украни ‘Про цiни і ціноутворення”, ст. 9, вказує, що органи державнної влади й органи мiсцевого самоврядування установлюють цiни на житлово-комунальнi послуги, враховуючи те, що цi послуги надаються підприемством, що займае монопольне становище на ринку.

З Яким має бути рiшення суду за даною позовною заявою?

Відповiдно до ст. 9 Закону Украни “Про цiни цiноутворення” такi цiни є регульованими і встановлюються тільки при узгодженнi з органами мiсцевого самоврядування і державних

огранів.

Задача 2

Облдержадмiнiстрацiя в м. Харкiв вирiшила пiдвищити тарифи на теплову енергiю (послуги теппопостачання) для всiх груп споживачiв, що вiдпускаеться енергопостачальницькими органiзацiями i піприемствами незалежно вiд форм власностi. Чи правомiрнi дiї облдержадмінiстрацii?

Решение:

Згідно з Законом України “Про ціни і ціноутворення” регулюються відносини, що складаються при встановленнi цiн i ціноутворенні. В частності Закон України “Про житлово-комунальні послуги” регулює порядок формування та затвердження цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги.

Ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги (в тому числі на електроенергію і природний газ для комунально-побутових потреб населення України), послуги громадського транспорту і зв'язку встановлюються Кабінетом Міністрів України за погодженням з Верховною Радою України. Відповідно до ГК України , встановлюються державні фіксовані та регульовані ціни. Тому дії облдержадміністрації не правомірні,так як ціни на житлово- комунальні послуги установлюються лише Кабінетом Міністрів України і не можуть бути ні ким іншим зменшені або збільшені.

Задача 3

ТОВ “Агрохлiб” займається переробкою зерна, випіканням, реалiзацiєю хлiба. На млинi сталася аварiя, в результатi чого перестав працювати борошномельний механiзм його довелося ремонтувати. Директор дав розпорядження включити до вартості хлі6а витрати на ремонт внутрішньомельного механізму.

Чи правильно вчинив директор? Обрунтуйте відповідь.

Решение:

Законодавче визначення вільних цін можна знайти у ГК України та в Законі України “Про ціни і ціноутворення”, де вільні ціни – це ціни, які вільно складаються на ринку під впливом попиту та пропозиції незалежно від будь-якого прямого впливу державних органів. Вільні ціни фіксуються в протоколах узгодження цін або в договорах на постачання товару. Ціни можуть бути переглянуті за узгодженням сторін залежно від зміни цін на сировину (матеріали) та інших факторів, що впливають на формування витрат. Так, у ЦК України говориться, що якщо договором купівлі-продажу встановлено, що ціна товару підлягає зміні залежно від показників, що спричиняються ціну товару (собівартість, витрати і т. д.), але при цьому не визначений спосіб її перегляду, ціна визначається виходячи зі співвідношення цих показників на момент укладання договору й на момент передачі товару. Отже, директор вчинив правильно, так як ціна товару підлягає зміні залежно витрат на ремонт борошномельного механізму.