Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відкритий міжнародний університет розвитку люди...docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
21.11 Кб
Скачать

2 Фізична підготовленість спортсменів, що спеціалізуються в бігу на середні дистанції

Фізичні можливості є найважливішим фактором підготовленості бігунів на середні дистанції. Вони характеризуються рівнем розвитку основних рухових якостей [17] - сили, швидкості, витривалості та гнучкості, нерозривно пов'язаних з можливостями функціональних систем і перетворення енергії.

Фізична підготовленість підрозділяється на загальну і спеціальну.

Загальна подготовленность знаходить своє вираження у загальному рівні розвитку метаболічних та функціональних систем організму, а також різних фізичних якостей, які хоч і не належать до числа специфічних стосовно до бігу на середні дистанції, але так чи інакше зумовлюють спортивний результат. Ця сторона фізичної підготовленості забезпечується за рахунок використання широкого кола підготовчих вправ, тренувальний ефект яких може впливати на результативність змагального вправи. Тому загальна підготовленості бігунів на середні дистанції не просто різнобічний фізичний розвиток, але головним чином вдосконалення якостей, що надають позитивний вплив на рівень спортивних досягнень і ефективність протікання тренувального процесу. Це зумовлює склад використовуваних засобів загальної фізичної підготовки і методику їх застосування.

Спеціальна фізична підготовленість бігунів характеризується можливостями функціональних систем організму і залежним від них рівнем розвитку тих фізичних якостей, які обумовлюють результат у бігу на середні дистанції. Говорячи про загальну та спеціальної підготовленості бігунів, слід враховувати, що співвідношення роботи, спрямованої на підвищення цих якостей, змінюється в процесі багаторічної тренування [12]. При цьому основна тенденція полягає в поступовому збільшенні питомої ваги спеціальної підготовки в міру зростання спортивної майстерності спортсмена.

3. Тренування та тренувальні навантаження

У процесі тренування фізична підготовленість підвищується в першу чергу під впливом на організм тренувальних навантажень.

Підвищення рівня фізичної підготовленості є найважливішим завданням спортивного тренування, оскільки від нього багато в чому залежать можливості вдосконалення технічної, тактичної та психічної підготовленості.

Важливим моментом в управлінні тренувальним процесом бігунів є оцінка навантажень. Однак через труднощі узагальненої оцінки тренувальних навантажень про них поки судять по ряду окремих показників. При цьому умовно розрізняють показники, що характеризують зовнішні і внутрішні сторони навантаження. Перші виражаються кількісними характеристиками виконаної роботи, яку можна оцінити за її зовнішніми параметрами (кількість пробігаємо кілометрів, число відрізків дистанції, швидкість бігу і т.д.). Від зовнішніх показників багато в чому залежить відповідь реакція функціональних систем організму. Ця реакція виражається величиною і характером фізіологічних і біохімічних змін в організмі (збільшення ЧСС, обсягу легеневої вентиляції, споживання кисню, вмісту молочної кислоти і т.д.), а також ступенем психічних напружень. На підставі інформації про функціональні зміни в організмі, що відбулися під впливом навантаження, можна визначати відповідність останньої функціональним можливостям організму і ефективності з точки зору розвитку необхідних якостей та здібностей бігуна.