Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DZ_Gidravlika.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
670.72 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Криворізький технічний университет

Кафедра теплоенергетики

Домашнє завдання

З курсу: «ГІДРАВЛІКА І ГІДРОПНЕВМОПРИВОД»

РОЗДІЛ: «ГІДРОПРИВОД»

Виконав: студент гр. ЕМО-07

Потебня І.С.

м. Кривий Ріг 2010

1. Початкові данні (табл. №1):

Таблиця №1

1.

Варіант завдання

15

2.

Схема

23

3.

Зусилля висунення штока, F

кН

48

4.

Робочий тиск, P

МПа

12

5.

Швидкість висунення штока, V

м/хв

20

6.

Довжина ходу штока, L

м

0,5

Тема завдання для опису окремих елементів і вузлів гідропивода: «Розподільники рідини».

2. Гідравлічна схема об’ємного гідропивода:

3. Функціональне призначення елементів та принцип роботи схеми.

Функціональне призначення елементів об’ємного гідропивода:

1. Гідроциліндр поршньовий, двохсторонньої дії з одностороннім штоком ( призначений для забезпечення зворотньо – поступального руху різного роду машин і механізмів.)

2. Гідророзподілювач, чотирьохлінійний, двопозиційний з керуванням від кулачка (Призначений для пуску або зміни напрямку потоку працюючої рідини в двох лініях в залежності від дії зовнішнього керування

від кулачка. Він дозволяє запускати і реверсувати рух робочих органів.)

3. Фільтр (призначений для очишення рідини від бруду (часточки мінералів і тому подібного), для запобігання винекнення аварійних ситуацій у звязку з забруднення гідроциліндра поршньового, гідророзподілювача, дроселів та клапонів.)

4. Гідронасос нерегулюємий з постійним напрямком потоку (призначений для подачі рідини потрібного тиску до гідроциліндру.)

5. Гідробак з атмосферним тиском (призначений для зберігання робочої рідини.)

6. Трубопровід (призначений для транспортування рідини від живильника до користувача.)

7. Дросселі регулюємі (призначені для регулювання швидкості руху виконавчих органів гідрофікованих машин і механізмів.)

8. Запобіжній клапан (відкривається лише при певному, всаноленому пружиною, тиску)

9. Редукційний клапан (забезперує встановлене співвідношення між тиском на вході і виході із клапана, призначений для підтримання в відведеному з нього потоці робочої рідини більш низького тиску ніж в підвідному.)

Принцип роботи схеми 23:

Данний гідропривід прцює с замкнутою схемою циркуляції.

Під дією сил гідронасосу нерегулюємого з постійним напрямком потоку (4), рідина по трубопроводу перемішується з гідробака з атмосферним тиском (5) на дві вітки. Перша, на фільтр (3) , де відбувається очишення речовини, і гідророзподілювач (2), де відбувається розподілення рідини. Прцес розподілення:

а) При зміщенні золотніка вліво розподільник переходить в першу позицію, в якій попарно зєднуються лінії Р і А, В і Т, це призводить зо запусканню механізму:

б) При зміщенні золотника вправо – в друге п оложення , де зєднуються лінії Р і В, А і Т. Такий розподілювач часто назівають реверсивним, так як він використовується для зупинки і зміни напрямку руху виконавчого органу:

Таким чином відбувається переміщення гідроциліндра поршньового, двохсторонньої дії з одностороннім штоком (1) і відповідно рух робочого органу.

Для того щоб рідена в гідроциліндрі (1) не заважала прямому та зводотньому руху поршня, потрібне розрідження відповідних його камер.

Для цього вікористовують редукційний клапан (9). Запобіжній клапан (8) і дроссель регулюємий (7), що знаходиться у блоці, призначенні для вивільнення збиткового тиску в бак (5). Таким чином дроссель регулюємий (7) забиспечує максимальну чутливість запобіжного клапану (8) і мініматьні втрати при нормальному режимі роботи. Позаблоковий дросиль (7) призначений для регулювання швидкості руху виконавчочо органу (пршня).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]