Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕРЖАВНА.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
2.16 Mб
Скачать

11. Відповідь: в, г.

У варіанті 1 (В-1), № 1 розглянуто поняття пам'яті та її видів.

Енергозалежна пам'ять — це пам'ять, у якій інформація зникає після вимкнення жив­лення комп'ютера.

Пристрої внутрішньої пам'яті:

А Оперативна пам'ять, або ОЗП (англ. RAM Random Access Memory — пам'ять з довільним доступом) — основна пам'ять комп'ютера, яка використовується для оперативного збереження програм і даних. При вимкненні комп'ютера вміст пам'яті знищується (енергозалежна пам'ять).

Б Постійна пам'ять, або ПЗП (англ. ROM Read Only Memory — пам'ять тільки для читання) — призначена для постійного збереження інформації, яка не повинна змінюватися під час роботи комп'ютера чи при вимкненні живлення (енергонеза- лежна пам'ять). ПЗП містить набір програм перевірки й обслуговування апаратури комп'ютера, програму BIOS (Baste ^put Output System) — базову систему введення / виведення. Запис інформації в постійну пам'ять здійснюється апаратно за допомогою спеціальних пристроїв.

В Напівпостійна пам'ять, або CMOS-пам'ять (англ. CMOS Complementary Metal- Oxіde-Semіconductor). Призначена для збереження деяких характеристик комп'ютера і середовища: системної дати та часу; характеристик пам'яті, портів та ін. Мікросхема живиться від акумулятора (частково енергонезалежна пам'ять). Зміна вмісту CMOS- пам'яті здійснюється за допомогою спеціальної програми Setup.

Г Кеш-пам'ять — буферна пам'ять, у якій зберігаються програми і дані, що вико­ристовуються процесором досить часто, призначена для згладжування розходжень у швидкості роботи повільніших пристроїв (наприклад, пам'яті) зі швидшими (напри­клад, мікропроцесора). Кеш-пам'ять побудована на швидких, але складних і дорогих елементах пам'яті, тому її ємність обмежена (енергозалежна пам'ять).

Д Флеш-пам'ять — мініатюрні електронні накопичувачі інформації, які приєднуються до USB-порту комп'ютера.

До внутрішньої пам'яті із наведеного належать постійна, напівпостійна, оперативна та кеш-пам'ять. Енергозалежними серед них є оперативна та кеш-пам'ять.

  1. Відповідь: Б, Г, Д.

Розрізняють сигнали неперервні і дискретні (аналогові і цифрові). Якщо сигнал неперерв­ний, то між будь-якими двома значеннями аналогового сигналу існують й інші його значення, тоді як між двома найближчими значеннями дискретного сигналу інших значень не існує.

Дискретний сигнал може набувати обмеженої кількості значень. Тому сигнали світлофо­ра (червоний, жовтий, зелений), телеграфна азбука Морзе (букви, які складаються з кінцевого набору крапок і тире), комп'ютерні дані (кінцевий набір нулів та одиниць) є дискретними сигналами.

Частина 3

  1. Відповідь: А — 2, Б — 4, В — 5, Г — 3, Д — 1.

Комп'ютерні мережі за територіальними ознаками поділялись на локальні (LAN Local A^a Network), регіональні (MAN Metropolitan A^a Network), глобальні (WAN Wide A^a Network). Із розвитком комп'ютерних мереж із регіональних відокремилися міські та кор­поративні мережі. Із розвитком персональних мережних пристроїв з'явилися персональні комп'ютерні мережі.

Види мереж та їхні характеристики за розміром охоплюваної території:

А персональна — об'єднує персональні електронні пристрої (мобільний телефон, ки­шеньковий комп'ютер, ноутбук, гарнітура тощо);

Б локальна — охоплює порівняно невелику територію чи групу будівель (школа, інсти­тут тощо);

В міська — працює в кількох або в усіх районах міста;

Г регіональна — об'єднує окремі мережі та окремі комп'ютери в межах певного регіону;

Д глобальна — охоплює великі території, об'єднує окремі мережі та окремі комп'ютери для взаємодії з іншими об'єктами глобальної мережі.