Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ревматологія +.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
125.95 Кб
Скачать

25. В яких випадках в стоматологічній практиці є загроза виникнення у хворого бактеріального ендокардиту?

А. Маніпуляції на зубах (лікування пульпіту, видалення зуба);

Б. Зняття зубного каменя (малі травми ясен);

В.* Все перелічене вище;

Г. Жодне з переліченого.

26. Призначте профілактичне лікування хворому групи ризику щодо розвитку бактеріального ендокардиту у разі необхідності видалення зуба:

А.* Амоксицілін за одну годину до маніпуляції 3 грама, через 6 годин – 1,5 грама, наступного дня по 0,5 грамів 4 рази через 6 годин;

Б. Амоксицілін за одну годину до маніпуляції 3 грама;

В. бісептол 480 мг – 4 пігулки до маніпуляції, 4 пігулки наступного дня;

Г. Амоксицілін, наступного дня по 0,5 грамів 4 рази через 6 годин;

Д. Всі наведені схеми вірні, можуть бути використані.

27. Хворого Д, 24 років турбують нападоподібні болі за грудиною та в ділянці серця, серцебиття під час фізичних напружень; іноді з’являються запаморочення. Установлено, що у віці 23 років переніс гостру атаку ревматизму, із приводу чого кілька місяців перебував на диспансерному обліку. Після зміни місця проживання, вважаючи себе здоровим, за медичною допомогою не звертався. При огляді: відносна блідість шкірних покривів, видима пульсація сонних артерій, синхронні пульсу погойдування голови. Границя відносної тупості серця зміщена вліво й униз. Аускультативно визначається виникаючий відразу після П тону діастолічний шум, чутний найкраще в точці Боткіна-Ерба. Пульс високий і швидкий, 72 уд. у хв.,АТ-150/40 мм рт.ст. Дані ознаки характерні для:

А) *недостатності клапану аорти;

Б) стенозу устя аорти;

В) недостатності мітрального клапана;

Г) стенозу лівого венозного устя;

Д) недостатності тристулкового клапана.

28. Під час виконання аніпуляції хвора Н, 49 років раптом знепритомніла.

У лежачому стані прийшла до свідомості. АТ 100/60 мм рт,ст. Пульс аритмічний, 92 удари в хвилину .Тони серця різної гучності, аритмічні, ЧСС-124 удари в хвилину.

Як з'ясувалося, хворіє ревматизмом з дитинства. останнім часом подібні напади буж неодноразово, але до лікаря не зверталася.Терміново зроблена ЕКГ: ритм неправильний, частота серцевих скорочень 126 уд. за хв. Зубець Р- на плівці не реєструється. Інтервали R-R неоднакові,Сегмент SТ знаходиться на ізоелектричній лінії

У хворої розвинувся напад:

А) пароксизмальної надшлуночкової тахікардії;

Б) Морганьї-Адамса-Стокса;

В) *миготливої аритмії;

Г) пароксизмальної шлуночкової тахікардії;

Д) гострий інфаркт міокарда.

29. Хвора С., 28 років, скаржиться на слабкість, періодичні напади головокружінь, короткочасні напади втрати свідомості, ниючий і колючий біль в серці, задишку при фізичному навантаженні. В 14-річному віці оперована з приводу тетради Фалло. Через 2 тижні після операції - раптова втрата свідомості, після чого лікар сказав, що у хворої рідкий пульс. В подальшому з’явились вищезазначені скарги. Об'єктивно: стан задовільний, акроціаноз. Легені без особливостей. Серце розширено в поперечнику. На верхівці систолічний шум. III тон, брадикардія. Пульс ритмічний 42 уд. за хв. АТ 140/70 мм.рт.ст. Живіт м'який, печінка не збільшена. Лабораторні аналізи нормальні. На ЕКГ число шлуночкових комплесків 42 в хв. Основні шлуночкові комплекси не розширені, число передсердних зубців 68 в хв. В наданні невідкладної допомоги хворій при нападі втрати свідомості найбільше значення матиме введення:

А)* лідокаїну;

Б) атропіну;

В) верапамілу;

Г) Бета-адреноблокаторів;

Д) діуретинів.

30. Хворий Т., 63 скаржиться на стискаючі болі в області серця при навантаженні, запаморочення, шум у голові, підвищену стомлюваність, набряки на ногах до кінця дня. При пальпації грудної клітки в другому міжребір ’ї праворуч від грудини визначається систолічне тремтіння. Перкуторно ліва межа відносної серцевої тупості зміщена назовні від лівої середньоключичної лінії на 2 см. При вислуховуванні П тон над аортою сильно ослаблений, вислуховується грубий систолічний шум, що проводиться на сонні артерії. Пульс ритмічний, малого наповнення, 68 у хв.. АТ-110/75 мм рт.ст.

Наведена клінічна картина характерна для:

А) мітрального стенозу;

Б) недостатності клапана аорти;

В) недостатності трикуспидального клапана;

Г)* стенозу устя аорти;

Д) стенозу легеневого стовбура.

31. Хвора Б., 52 років, скаржиться на задишку при невеликому фізичному навантаженні, набряки на ногах. Часто хворіла ангінами. Об’єктивно: анасарка, виражена задишка - 30 /хв. Ціаноз слизових оболонок порожнини рота і губ. Пульс аритмічний, 79 /хв, АТ - 110/70 мм рт. ст. Права й ліва межі серцевої тупості розширені на 2,0 см. При аускультації - миготлива аритмія, ЧСС 120 /хв. Тони серця глухі, додатковий тон відкриття мітрального клапану грубий систолічний шум, який проводиться у ліву ділянку. У легенях аускультативно вологі дрібнопухирчасті хрипи. Визначаються асцит та гепатомегалія.

Сформулюйте попередній діагноз вади серця.

А)* мітральний стеноз;

Б) недостатність клапана аорти;

В) дефект міжшлуночкової перетинки;

Г) мітральний стеноз;

Д) стеноз легеневого стовбура.