Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори - ЗСТ 2 (40 - 70).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
343.55 Кб
Скачать

40. Роль повсякденного життя у формуванні понять соціальної науки. Шюц

А.Щюц пише, що при формуванны понять соціальноъъ науки не можна керуватись тими ж принципами, що і при формуванны понять природничих наук. Соціальны науки досліджують соціальну реальність, отже вони повинны вивсытлювати її як дсовід повсякденного життя людей. Теорія, що спрямована на пояснення соцылаьноъ реальності, повинна розвивати особливы, незнайомы природничим наукам схеми для того, щоб узгоджуватись з повсякденною практикою соціального світу. Таке положення ґрунтується на тому факті, що в структурі ідеальних об’єктів, сформованих природничими і суспільними науками, міститьс істотна різниця. Світ природи втому вигляді, як він досліджується вченим, ничого не «значить» для молекул, атомів електронів. Проте сфера спостереження суспільствознавця – соціальна реальність – має специфічне значення і конкретну структуру для людей, що живуть, діють і мислять в її межах.

Таким чином, дослідження соновних принципів, у відповідності з якими людина в повсякденному дитті аналізує свій досвід, і досвід соціального світу, є першочерговою задачею методології суспільних наук. Буденне знання повсякденного життя з самого початку соціалізовано у багатьох відношеннях. Поняття, що формуються суспільною наукою є конструкціями конструкцій, що утворились в буденній свідомості діючих на соціальній сцені людей.

Той факт, що в буд4енній свідомості ми приймаємо на віру наші актуальні чи потенційні знання про значення людських дій та їх результатів, им, що вчені-суспільствознавці називають розумінням, або Verstehen, як техніку. Що має справу з людськими діями. Verstehen – це особлива форма досвіду, в якій буденна свідомість отримує знання про соціально-культурний світ.

В повсякденному житті люди мають побутове знання різних сфер соціального світу. Ці знання не є лише фрагментами; вони можуть бути простою осведомлённостью чи сліпою вірою в речі, які приймаються як саме собою розуміється. Тут маються значні розбіжності між різними людьми та різними групами. Та все одно повсякденного знання побутового життя достатньо, щоб порозумітися з людьми, культурними об’єктами, соціальними інститутами, тобто з соціальною реальністю. Це так, тому що наші знання про світ – соціалізовані, більш того соціальний світ з самого початку є світом значень. Інша людина сприймається не як організм, а як така ж людина, а його поведінка – як дія такої ж людини як ми.

У повсякденному мисленні ми приймаємо на віру наші актуальні чи потенційні знання про значення людських дій та їх результатів – так, вчені-суспільствознавці називають розуміння, або Verstehen. Це не метод, який використовується в сусп.науках, а особлива форма досвіду в якому повсякденна свідомість отримує знання про соціально-культурний світ.

Строге проведення принципів формування понять та теорій призведе до надійного знання соціальної реальності. Якщо теорія могла б розвинута в таких принципах, то вона б нічого не знала про соціальну реальність як досвіду повсякденного життя людей. Теорія, яка направлена на пояснення соціальної реальності, повинна розвивати особливі схеми для узгодження повсякденної практики соціального світу. Цим займаються всі науки: економіка, лінгвістика, соціологія та ін. Таким чином, дослідження основних принципів, у відповідності з якими людина в повсякденному житті аналізує свій досвід та досвід соціального світу, є головною задачею методології суспільних наук.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]