Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
myreferatik_in_ua_Shporgalki_z_podatkovoyi_sist...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
610.3 Кб
Скачать
  1. Спрощена система оподаткування в Україні: інноваційні підходи до побудови

З метою реалізації державної політики щодо розвитку й підтримки малого підприємництва, підвищення його ролі в розвитку національної економіки з 1999 року внесено зміни в оподаткування суб'єктів малого підприємництва.

Указані зміни пов'язані зі спрощенням системи оподаткування (встановлення єдиного податку), обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва. Такими визнано:

Як відомо, сьогодні поряд із загальною широке розповсюдження набула спрощена система оподаткування. А тому не дивно, що із завершенням року деякі суб’єкти підприємництва, оцінивши показники своєї річної роботи, можуть задуматися про вибір іншого порядку оподаткування діяльності, що провадиться, наприклад, перехід із загальної системи оподаткування на спрощену. Водночас, навпаки, може статися і так, що платник податків, який уже є «спрощенцем», буде вимушений (або вирішить за власним бажанням) покинути лави єдиноподатників, ставши звичайним платником податку на прибуток.

Спрощена система оподаткування, уведена з метою підтримки малого підприємництва, як відомо, надає свої переваги. А тому платники податків, які зберегли за підсумками року невелику чисельність працівників та обсяги виручки, а отже, потрапляють до числа суб’єктів малого підприємництва, можуть надати перевагу альтернативному способу оподаткування - зокрема, покинути лави платників податку на прибуток і стати єдиноподатниками, перейшовши при цьому із загальної системи оподаткування на спрощену

  1. Майнове оподаткування в Україні

Платники податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової нерухомості.Об'єктом оподаткування є об'єкт житлової нерухомості.Базою оподаткування є житлова площа об'єкта житлової нерухомості.Ставки податку встановлюються сільською, селищною або міською радою в таких розмірах за 1 кв. метр житлової площі об'єкта житлової нерухомості:

1) для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, ставки податку не можуть перевищувати 1 відсоток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

2) для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. метрів, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. метрів, ставка податку становить 2,7 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

  1. Єдиний податок для фізичних осіб підприємців

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку після відкриття Державним казначейством України додаткових окремих рахунків в розрізі місцевих бюджетів за окремими кодами класифікації доходів бюджету здійснюють самостійно розподіл сум єдиного податку, а саме: 43 відсотки нарахованого єдиного податку на рахунки відповідного бюджету; 57 відсотків нарахованого єдиного податку на рахунки органів Пенсійного фонду України як частину суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. До моменту відкриття окремих рахунків для зарахування частини єдиного податку (без суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування), фізичні особи – підприємці сплачують суму єдиного податку за правилами, що діяли до 1 січня 2011 року.

У разі перевищення фізичною особою - підприємцем – платником єдиного податку обсягу виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік – 500 тис. грн., такий підприємець повинен з наступного звітного періоду (кварталу) перейти на загальну систему оподаткування з подальшою реєстрацією його, як платника ПДВ.

До фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку, які не сплачують (не перераховують) єдиний податок у строки, які визначені Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (щомісяця не пізніше 20 числа наступного місяця), застосовується відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 50 відсотків ставок податку, встановлених для фізичних осіб – платників єдиного податку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]