Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
175.62 Кб
Скачать

Розділ і. Організаційно-економічна характеристика пат «сільбудмеханізація» та аналіз показників його діяльності

Відкрите акціонерне товариство «Сільбудмеханізація» утворено шляхом реорганізації орендної ремонтно-будівельної дільниці Кіровоградського облрембудтресту, та є її правонаступником.

Місцезнаходження товариства: Україна, Кіровоградська область, с. Вільне, вул. Леніна, 17.

Метою діяльності товариства є: об'єднання матеріальних і фінансових ресурсів акціонерів, а також юридичних та фізичних осіб для здійснення економічної, технологічної та постачальницько-збутової політики в розвитку матеріально-технічної бази народного господарства України, задоволення потреб підприємств всіх форм власності та громадян в продукції та послугах Товариства шляхом здійснення виробничо-господарської та іншої діяльності і реалізації на основі одержаного прибутку інтересів акціонерів, соціальних потреб трудового колективу товариства.

Предметом діяльності досліджуваного підприємства є:

- будівництво об’єктів цивільного та промислового призначення;

- ремонт, сервісне обслуговування та експлуатація об'єктів, обладнання і технічних засобів цивільного та промислового призначення;

- виробництво і реалізація будівельних матеріалів;

- розробка та впровадження економічних проектів.

Товариство є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий рахунок в установі банку, круглу печатку та штамп зі своїм повним найменуванням та власною символікою, фірмовий бланк, товарний знак.

Підприємство самостійно планує свою виробничо - господарську та іншу діяльність, а також соціальний розвиток свого трудового колективу.

Товариство не відповідає по зобов'язанням держави, рівно як і держава не відповідає по зобов'язанням товариства. Товариство не відповідає за зобов'язаннями акціонерів, акціонери відповідають за зобов'язаннями товариства тільки в межах належних їм акцій.

ВАТ «Сільбудмеханізація» є власником майна, що йому належить. товариство здійснює згідно з чинним законодавством володіння, користування і розпорядження майном, що є в його власності згідно з метою своєї статутної діяльності та призначенням майна.

Основним узагальнюючим показником фінансових результатів господарської діяльності товариства є прибуток. Прибуток товариства утворюється з надходжень від господарської діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат, витрат на оплату праці, а також після сплати необхідних податків згідно законодавства та інших платежів в бюджет. Чистий прибуток, одержаний після зазначених розрахунків, використовується у порядку та напрямах, визначених зборами акціонерів відповідно до статуту та чинного законодавства України. Розподіл прибутку після виконання обов'язкових та невідкладних платежів здійснюється відповідно до утворюваних фондів в товаристві.

Товариство створює резервний фонд шляхом щорічних відрахувань не менше п’яти відсотків чистого прибутку до досягнення ним не менше двадцяти п'яти відсотків розміру статутного фонду. Кошти резервного фонду використовуються на додаткові витрати по розробці та впровадженню нових перспективних програм, на поповнення власних оборотних коштів, на покриття збитків від уцінки продукції та інші цілі. Частина коштів резервного фонду може бути використана на оплату праці з відшкодуванням їх згідно вимог статуту.

Статутний фонд товариства становить 23 281,45 грн. (Двадцять три тисячі двісті вісімдесят одна грн. 45 коп.) який поділений на 465 629 (Чотириста шістдесят п'ять тисяч шістсот двадцять дев'ять) штук простих іменних акцій номінальною вартістю 0,05 грн. кожна.

Оцінка внесених в рахунок оплати акцій матеріальних цінностей (будови, споруди, обладнання, транспортні засоби, інвентар, тощо) та майнові права («НОУ-ХАУ», технології та інше) визначається за угодою між акціонерами.

Збільшення статутного фонду здійснюється в порядку, встановленому чинним законодавством України, за рахунок випуску нових акцій або збільшення їх номінальної вартості. Розподіл додатково випущених акцій проводиться згідно чинного законодавства. Збільшення статутного фонду не більш ніж на 1/3 може здійснюється за рішенням Правління, яке затверджується зборами акціонерів.

Після реалізації додатково випущених акцій товариство реєструє відповідні зміни до свого статуту згідно з вимогами чинного законодавства. Акції (сертифікати Акцій) нового випуску видаються акціонерам не пізніше ніж через шість місяців після реєстрації цього випуску. У разі додаткового випуску акцій без реєстрації попереднього випуску акцій усі договори купівлі-продажу акцій додаткового випуску вважаються недійсними.

Статутний фонд може бути зменшений в тому ж порядку, в якому проводиться його збільшення. Зменшення статутного фонду здійснюється у формі зменшення номінальної вартості акцій або скорочення кількості їх шляхом викупу у власника з метою їх скасування. Рішенням зборів акції, не подані для анулювання, визнаються недійсними, але не раніш як через шість місяців після доведення до відома про це всіх акціонерів. Рішення товариства про зменшення статутного фонду набирає чинності з моменту відповідної державної реєстрації зменшеного статутного фонду.

Товариство випускає прості іменні акції на весь розмір свого статутного фонду та проводить їх реєстрацію відповідно до вимог, встановлених чинним законодавством. Власники простих іменних акцій беруть участь в управлінні товариством.

Акції оплачуються грошовими коштами в національній валюті, а також шляхом внесенням до статутного фонду майна та майнових прав згідно зі статутом, розмір яких визначається у національній валюті України. Акція товариства є неподільною.

Дивідендами є частина чистого прибутку товариства, що залишилася після сплати податків, формування внутрішніх фондів, яка розподіляється серед акціонерів пропорційно числу та видам акцій. Дивіденди виплачуються один раз на рік за підсумками календарного року. Кінцевий розмір дивідендів з розрахунку на одну акцію встановлюється наприкінці фінансового року без урахування податку на прибуток від дивідендів.

Досліджуване товариство веде реєстр власних цінних паперів у встановленому законодавством порядку.

Вищим органом ВАТ «Сільбудмеханізація» є збори акціонерів. Збори правомочні приймати рішення з будь-яких питань діяльності товариства.

До компетенції зборів належать:

- визначення основних напрямів діяльності товариства, затвердження планів та звітів про їх виконання;

- внесення змін і доповнень до статуту;

- здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю товариства;

- обрання та відкликання голови Правління;

- обрання та відкликання членів Правління;

- делегування повноважень голові Правління;

- обрання та відкликання голови ревізійної комісії;

- обрання та відкликання членів ревізійної комісії;

- затвердження річних результатів діяльності товариства, затвердження звітів і висновків ревізійної комісії, порядку розподілу прибутку, строк та порядок виплати частки прибутку (дивідендів), визначення порядку покриття збитків;

- винесення рішень про притягнення до майнової відповідальності посадових осіб органів управління товариства;

- затвердження процедурних правил та інших внутрішніх документів товариства, визначення організаційної структури товариства;

- визначення умов оплати праці посадових осіб товариства;

- затвердження угод, укладених на суму, що перевищує вартість активів товариства;

- прийняття рішень, що стосуються отримання та видачі субсидій, позик;

- прийняття рішень про зміну статутного фонду;

- відміна рішень Правління чи припинення їх виконання, якщо вони суперечать законодавству, завдають шкоду чи суперечать правам і законним інтересам юридичних осіб, або самих акціонерів.

- прийняття рішень про припинення діяльності Товариства, призначення ліквідаційної комісії і затвердження ліквідаційного балансу.

Акціонери мають кількість голосів, пропорційну кількості придбаних ними Акцій з розрахунку 1 акція - один голос. Брати участь у зборах і правом дорадчого голосу можуть і члени виконавчих органів, які не є акціонерами. Протокол зборів підписується головою та секретарем і не пізніш як через три робочих дні після закінчення Зборів передається Правлінню.

Виконавчим органом товариства, який здійснює керівництво його поточною діяльністю, є Правління.

Правління обирається в кількості, що визначається Зборами, терміном на 5 років.

До компетенції Правління належить:

- визначення основних напрямків розвитку товариства у виробничій та соціальній сферах і винесення на обговорення Зборів;

- затвердження положень про діяльність товариства, не віднесені до компетенції Зборів;

- затвердження квартальних звітів, балансу;

- прийняття рішень про збільшення статутного фонду менш ніж на 1/3;

- здійснення інших повноважень, коло яких встановлено положенням про Правління, у відповідності до цілей і завдань товариства крім тих, що відносяться до виключної компетенції Зборів.

Засідання Правління проводиться не рідше одного разу на місяць. В разі необхідності можуть скликатися додаткові засідання. Засідання Правління проводяться, якщо на ньому присутні більше половини членів Правління. Рішення з питань при голосуванні приймається простою більшістю голосів. В разі рівності голосів голос голови Правління має вирішальним. При відсутності на засіданні члена Правління він може дати письмове повідомлення чи виказати своє відношення до того чи іншого питання. При цьому його голос враховується при голосуванні. Правління керується в своїй роботі рішеннями Зборів і звітує перед ними.

Роботою Правління керує Голова Правління, який обирається простою більшістю голосів на Зборах терміном на 5 років.

Голова Правління має такі повноваження:

- забезпечення виконання рішень Правління, Зборів;

- організація протоколювання засідань Правління;

- розподілення обов'язків між членами Правління;

- призначення виконавчого директора Товариства;

- затвердження поточних планів діяльності Товариства і заходів, що є необхідними дам вирішення його завдань;

- затвердження щорічного кошторису, штатного розкладу і посадових окладів співробітників апарату, встановлення показників, розміру та строків їх преміювання;

- прийняття рішень про одержання довгострокових кредитів;

- встановлення порядку розподілу прибутку, виплати дивідендів;

- подання на затвердження Зборів річного звіту та балансу товариства;

- затвердження складу і обсягів відомостей та інформації, які складають комерційну таємницю, порядку їх захисту;

- прийняття рішень щодо інших питань поточної діяльності Товариства.

Контроль за фінансово-господарською діяльністю Правління здійснюється ревізійною комісією, порядок, термін дії і склад якої визначається Зборами із осіб, що обираються зі складу акціонерів.

До компетенції ревізійної комісії належить:

- здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю Правління;

- виконання перевірки фінансово-господарської діяльності Правління за дорученням Зборів, з її власної ініціативи або на вимогу Акціонерів, що володіють у сукупності більш як 10 % голосів;

- перевірка правильності та своєчасності ведення обліку та звітності;

- складання висновку по річних звітах та балансах, без якого Збори не вправі затверджувати баланс;

- доповідь про результати проведених нею перевірок Зборам;

- зобов'язання вимагати позачергового скликання Зборів у разі виникнення загрози інтересам товариства або виявлення зловживань, вчинених посадовими особами.

Органом самоврядування трудового колективу товариства є збори трудового колективу.

Трудовий колектив на своїх зборах:

- розглядає і затверджує проект колективної угоди;

- розглядає і затверджує питання самоврядування трудового колективу;

- визначає і затверджує перелік і порядок надання працівникам товариства соціальних пільг;

- обирає раду трудового колективу, яка представляє інтереси цього колективу, визначає її склад та компетенцію.

Кожний член трудового колективу має у зборах трудового колективу один голос. Збори трудового колективу є правомочними, якщо на них присутні не менше ніж 3/4 членів трудового колективу. Трудовий колектив також може створювати і інший представницький орган - профспілковий комітет, який буде представляти інтереси трудового колективу у галузі виробництва, праці, побуту і культури.

Товариство веде облік результатів діяльності: оперативний, бухгалтерський та статистичний. Всі види обліку ведуться по нормах, діючих в Україні.

Відповідальність за стан обліку, своєчасне подання бухгалтерської та іншої звітності покладена на головного бухгалтера товариства, компетенція якого визначена законодавством.

Товариство самостійно розробляє та затверджує штатний розклад, визначає види, форми і системи оплати праці робітників. Загальний розмір виплат за результатами праці робітників товариства не обмежується. В разі необхідності для виконання конкретних робіт і надання послуг товариство залучає громадян, спеціалістів наукових закладів, підприємств та організацій на підставі договорів підряду, доручення, трудових угод, контрактів та інших форм, що передбачені законодавством з оплатою праці на договірних засадах.

Одним з інструментів з'ясування реальної конкурентоспроможності підприємства є аналіз його фінансового стану, оскільки навіть прибуткове підприємство постійно постає перед необхідністю аналізу доходів і витрат. Ринкова економіка приводить у рух усі ресурси, коли кожна вкладена в підприємство гривня сприяє зростанню прибутку. Щоб забезпечити певну стійкість на ринку необхідно постійно аналізувати фінансовий стан, проводити обґрунтоване наукове дослідження фінансових відносин і руху фінансових ресурсів у процесі господарської і торговельної діяльності кожного підприємства. Аналізуючи фінансовий стан підприємства, слід чітко розрізняти фінансову діяльність і фінансовий стан підприємства.

Фінансовий стан - це результат фінансово-виробничої діяльності. Він характеризується розміром засобів підприємства, їх розміщенням за джерелами утворення, залежить від виконання матеріально-технічного постачання, виробництва, реалізації та прибутку. Фінансовий стан підприємства - це показник його фінанси конкурентоспроможності, тобто кредитоспроможності, платоспроможності, виконання зобов'язань перед державою та іншими підприємствами.

Фінансовий стан підприємства як комплексне поняття, що є результатом взаємодії всіх елементів системи фінансових відносин підприємства, визначається сукупністю виробничо-господарських факторів і характеризується системою показників, які відображають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів. Тому під фінансовим станом підприємства розуміють його спроможність фінансу­вати свою діяльність. Оптимізація фінансового стану є однією з умов успішного розвитку підприємства в майбутньому, а погіршення фінансового стану свідчить про загрозу його можливого банкрутства. Оцінка фінансового стану - узагальнюючий показник економічної діяльнос­ті підприємства, що характеризує його ділову активність і надійність як партнера.

Дані для аналізу основних економічних показників та показників фінансового стану ВАТ «Сільбудмеханізація» взято з Фінансового звіту та Звіту про виконання будівельних робіт.

Таблиця 1.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]