Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт з практики.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
3.41 Mб
Скачать

План:

  1. Ознайомлення з господарством підприємством.

  2. Робота на штатних робочих місцях електромонтера з обслуговування підстанції.

  3. Трансформаторних підстанціях 10/0,4 кВ.

  4. Ремонт електродвигунів

  5. Монтаж повітряних ліній

6. Резервних електростанцій.

7. Економіка і управляння виробництвом

  1. Засобів автоматизації технологічних процесів.

9. Електроагрегатів і потокових ліній.

10. Оволодіння вмінням роботи молодшого спеціаліста.

Ознайомлення з підстанцією

Під час проведення екскурсії по підприємству, я ознайомився зі схемами енергопостачання та конструктивного виконання електричних мереж, з розміщенням виробничих цехів ,складів, адміністративних будівель.

При наданні мені технічної документації, я ознайомився з інвентарним журналом електроустаткування, оперативним журналом, журналом випробувань, де ознайомився с результатами випробувань електроустаткування електрозахисних засобів, проб масла трансформаторів тощо.

За нормами, кожне робоче місце електромонтера повинно включати в себе показник напруги на 6,10, 35 кВ, якщо ступень напруги вище 1кВ; ізоляційні кліщі, на кожний вид напруги по 1-й штуці; діелектричні рукавиці і калоші; слюсарно-монтажні інструменти з ізольованими рукоятками; переносне заземлення;

Електромонтер з обслуговування підстанції

Захист ліній 110кВ виконується від багатофазних замикань і від замикань на землю. На лініях з однобічним живленням від багатофазних коротких замикань установлюється ступеневий струмів захист, а від замикань на землю – ступеневий струмів направлений захист нульової послідовності.

Для силових трансформаторів повинні бути передбачені пристрої релейного захисту від наступних видів ушкоджень і ненормальних режимів роботи:

багатофазних коротких замикань в обмотках і на виводах,

однофазних коротких замикань на землю в обмотках і на виводах, приєднаних до мережі з глухо заземленою нейтраллю;

виткових замикань в обмотках;

струмів в обмотках, обумовлених зовнішнім КЗ;

струмів в обмотках, обумовлених перевантаженням;

зниження рівня олії.

Для захисту трансформатора від ушкоджень усередині кожуха і від зниження рівня олії передбачений газовий захист, що реагує на утворення газів. Що супроводжують ушкодження усередині кожуха трансформатора, у відсіку перемикача відпайок пристрою РПН. У якості реле захисту використовується газове реле.

Захист трансформатора від ушкоджень на виводах і від внутрішніх ушкоджень виконаний за допомогою подовжнього диференціального струмового захисту, що діє без витримки часу на відключення ушкодженого трансформатора від неушкодженої частини електричної мережі як основний захист. Як допоміжний захист із комбінованим пуском напруги з витримкою часу, установлений з боку живлення.

У диспетчерському пункті розташований диспетчерський щит з мнемосхемою та комп’ютери, постійно контролюючі відхилення в роботі ЕС. Зв’язок із черговим РЕМ диспетчера здійснюють по телефонах.

Диспетчерська служба виконує наступні функції:

централізований контроль та керування;

ліквідація та локалізація аварій;

спостереження за станом технічних засобів і забезпечення надійності;

підготовка матеріалів, необхідних для аналізу роботи системи електропостачання.

Електромонтер повинен:. Обслуговати устаткування підстанцій;. забезпечувати встановлений режим за напругою, навантаженням, температурою та іншими параметрами; проводити режимні імперативні перемикання в розподільних пристроях підстанцій (ПС); підготовляти робочі місця, допускати робітників до роботи, здійснювати догляд за їхньою роботою, приймати робочі місця під час проведення робіт на ПС; проводити оперативні перемикання під час ліквідації аварійних ситуацій, огляд устаткування на ПС.

Виконувати невеликі за обсягом короткочасні роботи з ліквідації несправностей на щитах і збірках власних потреб, у приводах комутаційних апаратів, колах вторинної комутації закритих і відкритих розподільних пристроїв ДС. Визначає параметри акумуляторних батарей. Усуває несправності освітлювальної мережі і арматури зі зміною ламп і запобіжників. Бере участь в роботі з ремонту електроустаткування підстанцій.

Повинен знати: призначення і будову устаткування, що обслуговується; схеми первинних з’єднань; мережі власних потреб, оперативного струму та електромагнітної блоківки; призначення і зони дії релейних захистів і автоматики; призначення пристроїв телемеханіки; терміни випробувань захисних засобів та пристроїв, що застосовуються на ПС; види зв’язку, встановлені на ПС, правила користування ними; основи електротехніки.

За професійністю

III група кваліфікації

- у разі обслуговування устаткування підстанцій напругою 35 кВ III ступеня складності.

Кваліфікаційні вимоги. Повна загальна середня освіта та професійно-технічна освіта або повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи.

IV група кваліфікації

- у разі обслуговування устаткування підстанцій напругою 35, 110, 150 кВ II ступеня складності.

Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта. Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією електромонтера з обслуговування підстанції III групи кваліфікації — не менше 1 року.

V група кваліфікації

- у разі обслуговування устаткування підстанцій напругою 35, 110, 150 кВ I ступеня складності і 220 кВ II ступеня складності.

Кваліфікаційні вимоги. Неповна вища освіта (молодший спеціаліст). Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією електромонтера з обслуговування підстанції IV групи кваліфікації — не менше 1 року.

VI група кваліфікації

- у разі обслуговування устаткування підстанцій напругою 220 кВ I ступеня складності, підстанцій напругою 330 кВ і підстанцій постійного струму напругою до 800 кВ.

Кваліфікаційні вимоги. Неповна вища освіта (молодший спеціаліст). Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією електромонтера з обслуговування підстанції V групи кваліфікації — не менше 1 року.

VII група кваліфікації

- у разі обслуговування устаткування підстанцій змінного струму напругою 400, 500 кВ і підстанцій постійного струму напругою 800 кВ.

Кваліфікаційні вимоги. Неповна вища освіта (молодший спеціаліст). Підвищення кваліфікації та стаж роботи за професією електромонтера з обслуговування підстанції VI групи кваліфікації — не менше 1 року. Примітка. У разі обслуговування устаткування підстанцій напругою 400 кВ і вище і підстанцій 110 — 330 кВ з обсягом робіт понад 1000 умовних одиниць другий електромонтер тарифікується на групу нижче.