Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст лекційного курсу.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
774.14 Кб
Скачать

Зміст лекційного курсу

Вступ Мета, завдання та зміст курсу «Психолого-педагогічні основи діяльності працівників пожежної охорони» його місце у змісті пожежної освіти. Значення психолого-педагогічних знань для спеціаліста пожежної охорони.

В умовах глобальних зрушень в житті нашої держави вища школа зазнає певних змін, зокрема в напрямах гуманізації та гуманітаризації освіти. Державна національна програма «Освіта» (Україна XXI століття) передбачено вдосконалення психолого-педагогічної підготовки молоді, і цьому сприяє введення в навчальні плани вищих закладів освіти курсу «Основи психології і педагогіки»

Проблема психолого-педагогічної підготовки пожежних стає актуальною, і це не випадково. Останнім часом до вирішення практичних завдань підрозділами пожежної охорони залучається потенціал таких наук, як психологія та педагогіка. Створюються психологічні та психотерапевтичні служби, які надають допомогу в діяльності працівників пожежної охорони. Важливим компонентом професійної підготовки пожежника є психолого-педагогічний аспект, який характеризується теоретичним і практичним змістом.

Важливими принципами сучасної освіти є принципи гуманізації та гуманітаризації.

Гуманізація – реалізація принципу світогляду в основі якого лежить повага до людей, турбота про них, впевненість у їх великих можливостей щодо самовдосконалення.

Гуманізм - (від лат. humanes - людяний) - визнання людини як особистості, її права на вільний розвиток і вияв індивідуальності, удосконалення професійної підготовки та перепідготовки з обліку психологічних особливостей працюючого. Дуже важливо створити умови, при яких людині було б легко і приємно працювати, але не менш важливіше, щоб людина розуміла, що вона робить, навіщо вона це робить, бачити результати своєї праці, а також могла б передбачати соціальні та психологічні результати своєї праці.

Гуманітаризація освіти – це реалізація ідей гуманізму в житті навчального закладу, в системі викладання, а також збільшення кількості обсягу і підвищення змістовного рівня вивчення гуманітарних дисциплін. Гуманітаризація повинна бути орієнтована на зв’язок внутрішньодержавних і глобальних проблем, на рішення загальнолюдських задач. Відповідно до такої орієнтації освіта повинна забезпечити розвиток знань навичок та умінь, здібностей у всіх галузях людської діяльності, не відриваючи професіоналізацію від всього того, що створено людством. Отже спеціаліст пожежної безпеки це не тільки професіонал своєї справи, а й людина яка засвоїла загальнолюдські цінності, отримала серйозну гуманітарну підготовку зміст якої передбачає вивчення таких дисциплін як психологія та педагогіка.

Основними складовими психолого-педагогічної підготовки є:

  • психолого-педагогічна культура;

  • психолого-педагогічна компетентність у професійній діяльності;

  • уміння людини представити себе на ринку праці.

Психолого-педагогічна культура являє собою: готовність людини піклуватися про своє психічне здоров’я і пізнання самого себе, розуміння іншої людини, культурне спілкування і поведінка.

Психолого-педагогічна компетентність - комплекс знань і умінь з психології та педагогіки, необхідний для рішення завдань у різних галузях діяльності. Такий комплекс включає: знання природи людської психіки, основні психологічні функції, оволодіння навичками аналізу навчально-виховних ситуацій та вирішення педагогічних завдань в сім’ї і трудовому колективі.

Уміння людини представити себе на ринку праці, саме від того, наскільки молода людина знає і розуміє слабкі та сильні риси своєї індивідуальності, залежить можливість влаштувати своє майбутнє.

Психолого-педагогічна підготовка пожежних є основою не тільки до діяльності в складних умовах гасіння пожежі діяльності по спасінню людей і збереженню матеріальних цінностей від знищення вогнем, і ліквідації її наслідків, а й основою ефективної службової діяльності, але й основа безпеки самих пожежних. готовність до дій в складних, небезпечних для життя умовах.