Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
deryhispzt_zhurfak_4_kurs.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
633.86 Кб
Скачать

Білет 1

1.Критерії оцінки журналістом політичної ситуації. Вплив змі на формування політичної влади

Політична ситуація – це сукупність конкретних обставин політичного життя країни в конкретний історичний момент. Політична ситуація може бути: Стабільною нестабільною

Стабільною ситуація є у таких випадках: коли у правовому полі держави працюють усі державні інститути;повністю сформовані органи законодавчої, виконавчої і судової влади. (кожен виборчий процес – елемент нестабільності);відсутні антагоністичні протиріччя між гілками влади;більшість населення країни підтримує державний курс правління і дії уряду. Загалом, підтримка дуже нестала і змінна величина.стабільно працює економіка;щороку зростає валовий національний продукт:

Нестабільною є ситуація якщо:великі соціальні потрясіння. Особливо, якщо у масових акціях протесту звучать політичні вимоги;глобальні для масштабів країни релігійні потрясіння (91-91 рр. в Галичині – одні з найзапекліших, бо з елементами фанатизму). Не повинно бути політичної партії на релігійній основі!За умови глобальної та затяжної економічної кризи:

Спад виробництва Втрата купівельної спроможності основної частини населення Зубожіння народних мас

В демократичних суспільствах за економічним показником судять про ефективність діяльності уряду — несформований і незатверджений бюджет – страждає інвестиційна політика держави, обділені працівники бюджетної сфери і найменш захищені верстви суспільства. Найгірший бюджет є кращим ніж ніякий. В Україні якщо не прийняли бюджет – діє бюджет минулого року. ріст відкритого і прихованого безробіття;конфлікт між гілками влади;фізична смерть або тривала недуга перших осіб;виборча кампанія.

Нестабільну політичну ситуацію не можна розцінювати як вкрай негативне явище. Своєчасно вирішена, вона призводить до поступу. Невчасно вирішена – до вищого рівня нестабільності: політичного конфлікту і політичної кризи.

Політичні конфлікти: локальні, регіональні

втрата територіальної цілісності держави: державні, міждержавні, світові

втрата самостійності і незалежності держави.

Політична нестабільність може ініціюватись із-за меж держави.

Політична криза – вищий рівень політичної нестабільності. Коли не може повноцінно функціонувати один з органів влади.

Журналісти при нестабільних політичних ситуаціях, які вже мають форму конфлікту або кризи, вдаються до таких заходів: з’ясовують причини виникнення такої ситуації; визначають основні сил протистояння, їх вимог, гасла можливості; Під особливим контролем ж-та є позиція силових структур; визначають масштаби дестабілізації; простежують зміни в політичній ситуації і тенденції розвитку подій; інформують про позиції провідних політичних сил світу щодо певних подій; прогнозують хід розвитку політичного процесу, з’ясовують шляхи подолання кризових явищ.

Вплив на формування політичної влади:

Політична влада – це державна влада + влада політичних організацій. Державна влада в демократичних суспільствах поділяється на три гілки6 законодавчу, виконавчу і судову. Влада політичних організацій реалізовується через депутатські фракції, програмні документи, представників цієї політичної партії в урядових структурах (КМУ, окремих міністерствах та комітетах).

Вплив ЗМІ: під час виборів; мають підвищувати електоральну активність; відстежують процес формування та роботу парламенту і КМ; висвітлюють роботу політичних партій; преса і влада – природні опоненти. Преса – соціальний інститут, який прискіпливо оцінює роботу уряду. Функція сторожового пса – з приводу і без приводу гавкати на уряд, щоб той не зіпсувався. Відстежують ймовірні кандидатури на ті чи інші посади, аналізують з точки зору професіоналізму, освіти, досвіду, моральних критеріїв. Преса формує громадську думку про певних політиків та політичні сили, що має велике значення під час виборів. ЗМІ – одне з основних об’єктивних і авторитетних джерел інформації щодо кандидатів, платформи та програми політичних партій. “Політики стають політиками завдяки тому, що на них звернули увагу медіа”. ЗМІ створюють імідж та підтримують рейтинги теперішніх чи майбутніх політиків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]